Izdavanje lokala Beograd

Koji faktori utiču na već godinama godinama veliki broj praznih lokala za izdavanje u Beogradu?

Izdavanje lokala Beograd

Izdavanje lokala u Beogradu je vrlo slabo ili stagnira na niskom nivou, veliki je broj praznih lokala iz nekoliko razloga: mnogo je preduzeća u kojima je privatizacija propala, restitucija se ne rešava odgovarajućom brzinom, imovinski odnosi su nejasni i, možda najvažnije, cene kvadratnih metara su nerealne. Sve ovo zajedno čini da je glavni grad Srbije naružen praznim lokalima za izdavanje koji mesecima (čećše godinama) čekaju da ispune svoju svrhu i da konačno dobiju zakupce. Zato su nam paučina i prašina u objektima u velikim zgradama koje se nalaze čak i u samom centru grada postali deo prizora sa kojima smo se saživeli. Njih gledamo svaki dan umesto velelepnih objekata ili reprezentativnih poslovnih prostora najeminentnijih domaćih i stranih firmi.

Da se može računati samo na izdavanje lokala u Beogradu i poslovnog prostora umesto kupovine, govori i podatak da se zgrada "Jugoeksporta" u Kolarčevoj ulici, površine od 5.505 metara kvadrata stavlja u prodaju već peti put. Podsećamo vas da je firma u stečaju dugih 12 godina a objekat sa šest spratova je sad gotovo ruiniran, međutim njegova cena je veličanstvenih pet milijardi dinara.

Ko i kako može sebi da priušti ovu cifru na ionako slabom srpskom tržištu nekretnina? Složićemo se da bi se po ovoj ceni objekat teško prodao i one, za nekretnine idealne, 2007. godine.

Da li je kovanica „Beograd-deponija zapuštenih zgrada“ ipak prejaka formulacija za stanje među zakatančenim lokalima za izdavanje u Beogradu?

Sa manjim lokalima situacija ide kako-tako, oni se još izdaju i prodaju, dok zgrade i veliki poslovni prostori teško pronalaze kupce ili zakupce.

Npr. beogradska konfekcija "Beko" nikako ne može da proda robnu kuću usred Knez Mihailove ulice sa 2.746 kvadrata. Prodaja je pokušavana više od 25 puta, a nakon svakog neuspelog pokušaja cena kvadrata je padala.

Svakako je bitna i lokacija. Naime, danas se u velikoj meri posao seli na Novi Beograd zbog širih ulica, bolje infrastrukture, bližeg autoputa, i bezbroj restorana sa ogromne liste restorana u Beogradu

, više parking mesta i modernijih zgrada koje su prilagođene savremenim kompanijama. Kupci i zakupci lokala i zgrada u centru Beograda mogu samo da ih doteraju kako bi lepo izgledale. Rušenje, menjanje ili prilagođavanje svojim potrebama ne dolazi u obzir što u kombinaciji sa visokim cenama odbija (za)kupce lokala.

Druga strana priče kad je izdavanje lokala u Beogradu u pitanju je zakupljivanje prostora od opština pa izdavanje po višim cenama.

Da biste preko neke agencije za nekretnine iznajmili 30 kvadratnih metara poslovnog prostora na atraktivnoj parnoj strani beogradskog Bulevara kralja Aleksandra treba vam za kiriju mesečno 3.500 evra ili čak 116 evra po kvadratu. Ako iznajmljujete prostor od opštine tj. od JP Poslovni prostor Zvezdara koji je zadužen za deo grada od Bulevara do Vukovog spomenika ka Cvetkovoj pijaci, trebaće vam oko deset evra za kvadratni metar na tom potezu, dok se kvadratni metar u Knez Mihailovoj npr. naplaćuje 28 evra.

Međutim, nije baš često da običan smrtnik – preduzetnik dođe do prostora na ovim lokacijama, po ovim cenama. Kod agencija cena lokala za izdavanje u ovom delu Beograda zavisi od toga da li objekat ima izlog ili ne, da li se nalazi na parnoj ili neparnoj strani pa tako lokal baš „na ulici“ na Bulevaru od 20 kvadratnih metara može da se nađe i za 1.000 evra ili 50 evra po kvadratu dok nešto veći prostor, sa magacinom i izlogom od 240 kvadratnih metara košta mesečno 6.000 evra. Samo hiljadu evra manje od toga traže vlasnici lokala na Bulevaru za tri ili četiri puta manje prostore.

Ono što se dešava u praksi je da se atraktivne lokacije izdaju po “atraktivnoj“ ceni za koju se ne zna ko je diktira. Priča sa “naduvanim“ cenama lokala ista je i u Knez Mihailovoj i na Terazijama. I tu cene kvadratnog metra idu od pet evra za nesređene, velike lokale u pasažima, do 100 ili 150 evra za one na upadljivom mestu, sa izlogom, u prometnoj pešačkoj zoni. Državni kvadrati su 28 evra, podsećamo još jednom.

Izvor: Novosti, Danas

Publikovano: 3.02.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check