Izdavanje nekretnina Beograd

Čekajući dolazak stranih investicija koje će podići cenu izdavanja nekretnina u Beogradu, podstanari se snalaze na različite načine pronalazeći jeftinije kvadrate

Izdavanje nekretnina Beograd

Uprkos onome što pokazuju rezultati PISA testiranja, omladina u Srbiji ume da se snađe. Studenti pogotovo. Iako za snalaženje u životu možda ne koriste znanja stečena prilikom formalnog obrazovanja, na kraju krajeva, to i nije toliko bitno, bitan je krajni rezultat. A dok ste student, među važnijim brigama, osim dobrog uspeha i broja položenih ispita, nalazi se i briga za krov nad glavom. Važno je da ste blizu fakulteta, da vam je suvo i toplo, da komšiluk nije problem, i iznad svega, da ne trošite mnogo novca na kiriju da bi vam ostalo za neki provod u nekom od restorana u Beogradu

. Zato su studenti najbolji stručnjaci na polju izdavanje nekretnina u Beogradu, redovno prate kretanje cena i ponudu. Doduše, ne može se reći da poznaju stanje u svim delovima grada, jer studenti po običaju zaobilaze luksuzne gradske lokacije Senjak i Dedinje a vrlo često nemaju dovoljno novca koji podrazumeva izdavanje nekretnina u beogradskoj centralnoj opštini Vračar. Opet, Konjarnik, Sremčica, Krnjača ili Višnjička banja su previše udaljene lokacije pa i njih studenti zaobilaze.

Inače, cene izdavanja nekretnina u Beogradu sa slikom su za četvrtinu jeftinije nego prošle godine ali se opadanje cena ne dešava malim stanovima - garsonjerama i jednosobnim . Konstantno visok nivo cene malih stanova je jedan od uzroka česte pojave da radnici ili studenti sa privremenim prebivalištem u Beogradu, hotelskoj sobi daju prednost u odnosu na privatne stanove. Dobro ste pročitali. Verovali ili ne, po ceni koja se daje za jednu garsonjeru i sve prateće komunalije, moguće je mesec dana živeti u hotelu u samom centru grada. Iako u prvi mah deluje kao veliki luksuz, zaista nije tako, dvokrevetna soba koja se deli sa cimerom u hotelu u Beogradu mesečno košta 12.000 dinara!

Možete sresti veliki broj studenata koji će potvrditi da je ovakav način podstanarstva mnogo isplatljiviji i praktičniji nego klasičan. Jedini račun koji se ovde plaća je stanarina, dok su struja i grejanje uključeni u zbirnu cenu, takođe i čišćenje sobe. Uz to se dobijaju i čisti peškiri dva puta nedeljno a hrana i pranje veša su po povoljnijim cenama. Verujemo da je za većinu studenata presudan argument bio baš ovaj za besplatno sređivanje i čišćenje sobe, ruku na srce, to niti volimo niti nalazimo vreme, ni svi mi ostali a kamoli zauzeta studentarija!

Život sa cimerima nije nužnost, moguće je uzeti i jednokrevetnu sobu u hotelu koja će vas koštati oko 19.000 dinara. Ovakav način izdavanja nekretnina u Beogradu tj.beogradskim hotelima je rešenje i za hotelijere jer su njihovi kapaciteti poslednjih godina drastično nepopunjeni. Zato su, kako bi izbegli veliki broj praznih soba, rešili da ih nude po povoljnijim cenama na duži period. Svaka izdata soba donosi profit a neizdata znači samo gubitak.

Nije da samo to studenti znaju, za Beograd generalno važi pravilo da ima potražnje za kvadratima ali da je loša ponuda kvalitetnih stanova. Nije jednostavno (često je i nemoguće) ovde na željenoj lokaciji pronaći željenu kvadraturu, spratnost i raspored prostorija pa se pronalazi kompromis tako što se odustaje od nečeg što je u startu postavljeno kao bitno ili se odustaje od kupovine čekajući da se na tržištu pojavi idealna nekretnina.

Za razliku od kupovine, kod izdavanja nekretnina u Beogradu važi obrnuto pravilo: traženija je starogradnja (ovde se ne vodi računa o performansama već skoro samo o ceni). Mada, ne treba dovoditi u pitanje ni nepisano pravilo koje kaže da dobar proizvod uvek nađe kupca. Takođe, ako u zemlju dođu strane investicije i cene nekretnina će neminovno rasti (Kragujevac je pravi primer za to). Samim tim, koliko pomenute investicije podignu sveopštu ekonomiju, toliko će zagorčati život svima onima koji i danas strepe od promena na polju izdavanje nekretnina u Beogradu.

Izvor: RTS, B92

Bilo da izdajete i iznajmljujete stan u Beogradu, više informacija o našoj ponudi potražite u sekciji izdavanje stanova.

Publikovano: 3.02.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check