Novogradnja Beograd

Novogradnja Beograd

Novogradnja Beograd

Najavljuju se prilično niske cene poslovnog prostora A i B kategorije  novogradnja Beograd u periodu predstojeće 2011 godine.

Prilično velika površina označenog kao poslovni prostor koji je izgrađen proteklih godina izmestila je  potpuno poslovni centar grada na opštinu Novi Beograd. Ovakav razvoj situacije i prilično velika ulaganja stranih i domaćih investitora podigla je značenje pojma poslovni prostor na potpuno drugi nivo. Medjutim ono što je poremetilo planove kako tih investitora tako i pojedinaca i firmi je kriza koja je prodrmala poslovni svet iz temelja.

Novopostavljena situacija nudi nam prizor veoma kvalitetnog poslovnog prostora u Beogradu  o kome smo mogli samo da sanjamo pre desetak godina  koji je polu ili potpuno prazan.

Prema  agenciji Kolijers koja se bavi ispitivanjem stanja tržišta nekretnina u Srbiji  u prvoj polovini 2010 godine Beograd je dobio  43 663  metra kvadratna označena kao novi "poslovni prostora prodaja" kao i "poslovni prostor iznajmljivanje" A klase izgradnjom tri projekta  započeta 2008 i 2009 godine. Sve tri zgrade nalaze se na Novom Beogradu a u pitanju su Blue Center koji broji 27 000 metara kvadratnih http://www.bluecenter.rs , Red Stripe koji nam donosi 3 695 metara kvadratnih poslovnog prostora za izdavanje  http://www.redstripe.rs>i Vig Plaza koji raspolaže sa 16 000 metara kvadratnih poslovnog prostora u ponudi

Istrazivanja agencije Kolijers dalje  pokazuju da je količina praznog poslovnog prostora a pogotovo  u novogradnji Beograda skočila sa  14,1%  A klase i 17,1% B klase  na čitavih 20,3% i 19,4%. Ukupna povšina praznog poslovnog  prostora polovinom 2010 godine iznosila je šokantnih 77 380 metara kvadratnih A kategorije i 47 600 metara kvadratnih B kategorije.

Privođenjem radova kraju i otvaranjem  novih poslovnih zgrada u drugoj polovini 2010 godine predviđa se da će procenat neiskorišćenih nekretnina tj. poslovnog prostora neminovno biti još veći čak i do 24%.

Iz svih navedenih razloga cena poslovnog prostora za izdavanje u prvoj polovini 2010 opala je na najnižu tačku još od 2000 godine. Cene novogradnje Beograda u centru iznosile su: 14 eura po m2 A klase i 12 eura po m2 B kalse, u širem centru grada 13 eura po m2 A klase i 10 eura po m2 B klase, a u zoni predgrađa 10 eura po m2 A klase i 8 eura po m2 B klase.

Informacija iz Kolijersa koja neće radovati  jeste da će  cenovnik poslovnog prostora verovatno ostati isti do kraja 2010, a pocetkom 2011 očekuje se porast cena sa porastom  privredne delatnosti usled veće konkurentnosti na tržistu i raznih mogućnosti koje su povoljne za takmace.

Savet Boška Tomaševića koji radi na odeljenju za poslovni prostor Kolijersa savetuje da je odlično vreme za sklapanje dugoročnih ugovora po niskim cenama (izvor Blic). Ono u šta mnogi sumnjaju jeste porast standarda ali su verujem svi sigurni u to da ce cena poslovnog prostora,  pogotovo u modernim zgradama  novogradnje Beograda , biti veća ako je tako predvidjeno.

Publikovano: 18.01.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check