Poslovni prostor ponuda

Poslovni prostor ponuda

Poslovni prostor ponuda

Ponuda poslovnog prostora u Beogradu je sve veća i raznovrsnija. Sa stranim investicijama dobili smo funkcionalne poslovne zgrade kakve u našoj prestonici nisu bile baš uobičajene prethodnih decenija.Samo u odnosu na 2009 Beograd ima 11% vise poslovnog prostora.

75% poslovnog prostora u Beogradu krajem 2010 nalazi se na opštini Novi Beograd. U 2009 godini dogodila se velika redukcija cenovnika poslovnog prostora.Vlasnici kancelarija i lokala za izdavanje bili su prinuđeni da  relociraju svoje cene u novonastaloj situaciji gde poslovne zgrade moderne arhitekture i infrastrukture imaju dosta sveobuhvatniju ponudu.

Ovakva situacija za nas predstavlja veliki pomak mada iako u progresu još uvek smo u velikom raskoraku sa komšijama iz zapadnih zemalja.U februaru 2010 zvanični status Srbije po ocenama  Organizacije za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OECD) se popravio presavši iz šeste kategorije u petu (od ukupno šest)

Vrste poslovnog prostora  koje možete naći u potrazi za onim što vam odgovara su: kancelarije, lokali za izdavanje ili prodaju, magacini u Beogradu, ateljei, vitrine, proizvodne hale i garaže.Iako su lokali naizgled oni za kojima postoji najveca potražnja,  kancelarijski prostor je zvanicno najpotrebniji poslovni prostor u Beogradu.

Poslovni prostor se deli po sledećim kriterijumima:

A klasa- najbolji dostupan poslovni prostor u ponudi koji je potpuno nov ili samo jednom korišćen na dobroj lokaciji i najvišim specifikacijama na trenutnom tržištu.

B klasa- koriššen porostor dobrog kvaliteta kome je opala vrednost usled godista izgradnje ili lokacije.

Kako bi ponuda poslovnog prostora uvek trebalo da osluškuje potražnju  uvek je dobro konsultovati stručna lica i statistiku. Upitan za mišljenje šef odeljenja za brokerska poslovanja Goran Zivković kaže da “Analiza površine prostora koji je zvanično zakupljen u prvoj polovini 2010 govori da  više od 55% potpisanih ugovora potražuje  kancelarijski prostor iz ponude manji od 300 metara kvadratnih, dok tek nešto manje od 20% firmi traži poslovni porstor iznajmljivanje  veći od 600 metara kvadratnih. Ovakva statistika pokazuje da kompanijama i dalje treba manji kancelarijski- poslovni prostor u Beogradu  što je u skladu sa politikom maksimalnog smamnjenja troškova kompanija koje je zadesila ekonomska kriza.”

Ponuda poslovnog prostora u Beogradu je zaista velika (procenjuje se da je oko 100 000 m2 prazno) a cene su se spustile čak za trećinu pa se najluksuzniji prostor na Novom Beogradu i u Starom Gradu može naći za 13 do 15 eura po kvadratu što je daleko manje nego ranije. Poslovni prostor za izdavanje po udaljenijim lokacijama od poslovnog centra grada koje imaju raznih maljkavosti u infrastrukturi koji su ranijih godina imali dosta visoke cene sada su su spuštene na razumne te kvadrat košta od 4 do 8 eura.

Nasuprot tvrdnjama mnogih vlasnika poslovnih prostora i investitora da su cene u ponudi poslovnog prostora nečuveno niske većini sugrađana koji za taj prostor plaćaju rentu cene konačno deluju primereno standardu.

Za više informacija o našoj ponudi poslovnog prostora posetite sekciju poslovni prostor izdavanje.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check