Da li znate šta je „Belgrade tower“?

Zaštitni znak Beograda na vodi (ali i Beograda uopšte) uskoro će postati velelepna kula visine oko 200 metara. Oko nje će nići i podjednako lepi stanovi, ekskluzivni hoteli, komercijalne i poslovne nekretnine, kulturni i sportski objekti.

Da li znate šta je „Belgrade tower“?

O načinima razvoja retko vrednog prirodnog resursa kao što su obale beogradskih reka, razmišljalo se decenijama unazad. Uglavnom su raznorazni projekti (Europolis, Srpski Menhetn, Varoš na vodi...) potezani tokom izbornih kampanja a onda bi pali u zaborav. Kako sada stoje stvari, ako slušamo gradske i republičke vlasti koje su jednoglasne po ovom pitanju, priliku da promenimo izgled i sadržaj Savskog amfiteatra dobićemo vrlo brzo jer je dogovoreno da realizacija projekta Beograd na vodi počne u septembru.

Iako šira javnost nije potpuno upoznata sa finesama, govori se da je već potpisan ugovor između Vlade Srbije i Muhameda al Abara, prvog čoveka kompanije "Emar propertis“, o nastanku zajedničke firme „Igl Hils“ koja će se baviti „Beogradom na vodi“. Detaljno idejno rešenje projekta će ugledati svetlo dana u martu mesecu, kažu u Privremenom organu grada Beograda.

I dok će se koplja lomiti u svakoj raspravi da li je odabir investitora ili lokacije bio najbolji, nepobitna je činjenica da veće investicije u gradu (ako ćemo pošteno, ni u zemlji) nije bilo. Planirano je da se za početak potroši 2,7 a zatim još 5 milijardi evra, da se otvori 200.000 radnih mesta i pokrene celokupna domaća industrija.

Za sada se konkretno zna malo toga. Znamo da je predviđena izgradnja oko 1,5 miliona kvadratnih metara poslovnog, komercijalnog i stambenog prostora na oko 90 hektara zemljišta na desnoj obali Save. Najavljena je i gradnja kule visoke 180 metara koja će postati novi zaštitni simbol Beograda. Takođe, tržni centar od 200.000 kvadrata, a pominju se i zgrade opere, komercijalni objekti i stanovi , hoteli i marine. Javnosti je prikazan kompleks predviđen da se nađe na prostoru od novog železničkog mosta kod Beogradskog sajma, do Brankovog mosta, ograničen sa jedne strane Savom, a sa druge Savskom i Karađorđevom ulicom.

Suštinski, dobijamo grad u gradu. I, to kakav grad!"To će biti jedan velelepno, moderno uređen grad, potpuno novi grad u ovom delu Beograda. Imao bi posebnu vezu sa Novim Beogradom preko Starog železničkog mosta, koji ćemo pretvoriti u zeleni pešački most, na kojem će biti dodatnih sadržaja."- rekao je Aleksandar Vučić.

Prema dogovoru sa timom Al Abara, projekat će se graditi u četiri faze od kojih prva podrazumeva podizanje kule i velikog šoping mola na desnoj strani Save (najvećeg u ovom delu Evrope), pešačkih promenada, saobraćajnica i pristupnih bulevara. Kula, slična onoj u Dubaiju, zvaće se "Belgrade tower" i nalaziće se na samoj obali reke, tamo gde su danas koloseci. Namena "Belgrade towera" još uvek se ne zna, spekuliše se da će da bude hotel, ali možda i poslovno stambeni prostor.

Međutim, iako zamišljen kao savremen, nadležni kažu da bi Beograd na vodi zadržao i ono što bi govorilo o duhu vremena koje je za nama. Na neki način to je obećanje da će u novom kompleksu biti mesta i za Belgrade tower ali i za zgradu Železničke stanice (iz 1882.godine) koja je zakonom zaštićena kao spomenik kulture od velikog značaja.

Šta su najveći izazovi ovom projektu? Prvenstveno to što su na devedesetak hektara, sa urbanističkog gledišta najkvalitetnijeg zemljišta, duboko isprepletane nadležnosti Republike Srbije i grada Beograda: najveća površina je u vlasništvu Železnice, koja je opet javno preduzeće čiji je osnivač Republika pa je tako, u stvari, republička vlada ta koja zemljištem raspolaže. Međutim, zemljište je bezvredno ako nema urbanističkih i građevinskih dozvola a za njih je nadležan Grad. Drugim rečima, administrativni deo je lako rešiv.

Tehnički deo je onaj koji će potrajati. Iako stanica "Prokop" mora što pre da se završi i da se tamo izmesti Glavna železnička stanica, takođe se hitno mora premestiti Glavna autobuska stanica sa trenutne pozicije na novu lokaciju (predviđena za Novi Beograd), a za to će trebati i vremena i novca.

Međutim, sa uređenjem Savskog amfiteatra može da se počne čim se poskidaju šine i poruše skladišta koja se koriste za robni transport. Potrebno je samo da se pronađe nova, makar privremena, lokacija za stovarište uglja i građevinskog materijala. Procenjuje se da 80 odsto koloseka može da se stavi van funkcije i izmesti u roku do šest meseci što se praktično poklapa sa terminom početka radova u septembru.

Izgleda da ćemo se ovog puta pomaći od pukog predizbornog obećanja.

Izvor: Blic, Tanjug, Vreme

Publikovano: 31.01.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check