Poslovni prostor u Beogradu

Poslovni prostor u Beogradu

Poslovni prostor u Beogradu


 

Ponuda poslovnog prostora u Beogradu je sve veća , cene sve  niže a situacija na tržistu nekretnina nikada nije bila u većem zatišju.

Kada se govori o investiranju uvek su najbolje prolazili i pojedinci i firme koje su poštovale zlatna pravila  trzišta nekretnina. Ta pravila stavljaju jasan akcenat na kupovinu  poslovnog prostora po cenovniku  vremena najveće krize i obaveznu svest o dugoročnim planovima grada na određenim lokacijama (pogotovo ako se radi o većim ulaganjima).

Trenutno stanje tržišta za nekretnine u Srbiji potvrđuje večnu vrednost ovakvih saveta.Naime sveže informacije o poslovnom prostoru  u Beogradu govore o velikom broju poslovnih zgrada u prodaji na ekskluzivnim lokacijama  po veoma niskim cenama.

"To su uglavnom zgrade koje pripadaju nekim prethodnim vremenima od pre 20 godina, nisu prilagođene onim standardima koje bi danas neke kompanije očekivale za svoje poslovanje u Srbiji. Potreban je veliki investicioni trošak da bi se dovela do adekvatnog stanja", rekao je Jovan Jovanović iz agencije "Danos konsalting nekretnine".

Geneksova Kula koja se takođe našla u prodaji je posle drugog obaranja cena  procenjena na 15,5 miliona eura. Nagadja se da će cena jos ići silaznom putanjom.

Za početak država je procenila da je to dobra prilika pošto je Grad Beograd kupio Ineksovu zgradu koja ima između 10 000 i 11 000 kvadratnih metara poslovnog prostora. Taj poslovni prostor u Beogradu će biti izdat na aukciji sa početnom cenom od oko 6 eura po kvadratu, a računica je takva da će i uz tako niske cene zakupa profit kroz nekoliko godina biti preko 80 miliona dinara. Moguće je da te nekretnine na fotografiji ne izgledaju toliko privlačno koliko na računici koja će verujem privući mnoge oči.

Kako tvrdi agencija za poslovni prostor Beograda  ukupna površina poslovnog prostora kojom raspolaže gradska uprava iznosi  253 784  metra kvadratnih. Gradska ponuda poslovnog prostora je podeljena na ekstra zonu, prvu, drugu i treću. Cene idu od gotovo smešnih 0,5 eura po metru kvadratnom koliko neki umetnici plaćaju zakup svojih ateljea pa do 9 eura po kvadratu u ekstra zoni  što po tržisnim cenama nije dovoljno za poslovni prostor ni u predgrađu Beograda.

Verovatno se mnogi pitaju kako do ovako jeftinih kvadrata poslovnog prostora za izdavanje u vlasti grada? Ogovor nije toliko lep koliko o tove cene svakako jesu. Dakle od ukupne površine poslovnog prostora Beograda oduzmite zakupce koji su sklopili ugovor na dugi niz godina i svakako nemaju nameru da ovakvu priliku ikome prepuste, ostatak poslovnog prostora  koji je veoma mali nudi se na licitacijama na kojima za početne cene  važi gore pomenuti cenovnik.

Trenutak kada grad kupuje stare poslovne zgrade odnosno proširuje ponudu poslovnog prostora za iznajmljivanje  idealan je da na licitaciji čak i uz višestruko podizanje cena dobijete prostor po najpovoljnijim uslovima.

Vreme koje  uvek nameće svoja pravila trenutno svakako ide na ruku onih koji su skloni riziku. Prodaja poslovnog prostora u Beogradu pre svega zahteva dobar savet pravnika i sreću sa tajmingom.

Za više informacija o našoj ponudi poslovnog prostora posetite sekciju poslovni prostor izdavanje.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check