Kad izdavanje stana u Novom Sadu krene naopako

Ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled čini zato pazite kome izdajete stanove u Novom Sadu

Kad izdavanje stana u Novom Sadu krene naopako

Novi Sad-kupleraj u stanu, Mladenovac-ugroženi turistički potencijal, Niš-strah i trepet od žandarma, Beograd-Dubai na vodi ...Znate ono kad vam se na pomen nečijeg imena javi asocijacija koja često bude i neosnovana, ali je zanavek takvom pamtite, često tako i memorišete poznanike u imenike svojih telefona? Tako bude i sa gradovima, zbog neke situacije zarade reputaciju koje se dugo ne mogu osloboditi. Evo po čemu ću ja pamtiti izdavanje stanova u Novom Sadu.

Nije lako izmeriti šta je danas komplikovanije pronaći: odgovarajući stan ili pravog stanara. I to nije problem povezan isključivo sa izdavanjem stanova u Novom Sadu, svuda je tako. Bez obzira na dijametralno suprotne strane, okvire, situacije i sitnice o kojima bi trebalo voditi računa, uzrok problema je isti: besparica. Naime, zbog nedostatka novca vlasnici ne sređuju nekretnine koje izdaju (ulaganja su svedena na istorijski minimum) a opet, stanari koji neredovno izmiruju svoje obaveze prema stanodavcima, na to su prinuđeni upravo zbog nedostatka novca. Obrni-okreni, kad očekivanja ostanu neispunjena, niko nema prava da se buni iliti svako ima pravo da bude ljut. Dođe mu na isto.

Čini se da je prenaduvana priča koja se u poslednje vreme širi o Novom Sadu kao nebezbednom gradu, incidenata ovde ima kao i u svakom drugom mestu u Srbiji. Kome ide na ruku medijsko napupumpavanje teze o nasilju i kriminalu u Novom Sadu, ostaje da se vidi. Za sada, pomenute priče ne utiču mnogo na cene izdavanja stanova u Novom Sadu. S druge strane, dinamika izdavanja (broj izdatih stanova) jeste problematična, ali to nije najnoviji trend već verni pratilac zahuktale ekonomske krize. Međutim, vojvođanska prestonica nije tema domaće štampe (Blic) samo po nasilju nego i bizarnosti.

Kad bi se neko posvetio dubljoj analizi i tražio zajedničke imenitelje dobrog stanara i isto takvog stanodavca, verovatno bi pronašao sledeće: prvi da plaća na vreme i drugi da ne špijunira. Treba li detaljnije razlagati? Prosto, koliko god neko bio dobar čovek, i sve i da o vašem stanu vodi računa kao da je njegov rođeni, dok ne plaća stanarinu i sve prateće račune, on nije poželjan u vašoj nekretnini. Isto tako, sve i da je stan po svim kriterijumima fantastičan, i da je kirija odgovarajuća, ako stanodavac meće nos gde mu nije mesto, vrlo brzo ćete tražiti novi smeštaj.

E, sad, nameste se i neke međusituacije. Tako je moguća i kombinacija ova dva slučaja tj. podstanar koji savesno izmiruje račune gazdi koji ga špijunira, kao što se i desilo nedavno prilikom izdavanja stana u Novom Sadu.

Priča počinje sasvim obično: Vlasniku stana u novosadskom naselju Nova Detelinara se na oglas javila žena od tridesetak godina koja se u Novi Sad doselila sa kćerkom, nakon razvoda. Lako su se dogovorili oko cene izdavanja (150 evra), viđali su se jednom mesečno kad bi Beograđanka donosila novac za kiriju i račune. Sve je regulisano na vreme tako da su obe strane mesecima bile zadovoljne. Idila je prekinuta slučajno, kako to obično i biva. U zgradi se desila havarija pa je vlasnik stana došao na skupštinu stanara gde su mu nekadašnje komšije rekle da u njegov stan dolazi (i danju i noću) veliki broj nepoznatih muškaraca, aludirajući da je nekretnina pretvorena u kupleraj.

Gazda ne bude lenj, već ode do komšije iz čijeg stana je kroz špijunku posmatrao ko izlazi iz stana. Pošto se ispostavilo da su glasine potvrđene, dogovor o izdavanju je momentalno raskinut. Iako je stanarka ponudila da za nekretninu u Novom Sadu koja se pokazalo kao dobra lokacija za njen biznis plati čak i 50 evra više, rezignirani stanodavac nije bio raspoložen za nastavak saradnje ni pod kakvim uslovima.

Koliko dugo će nekretninu sa ove adrese pratiti glas o prethodnom biznisu, ostaje da se vidi. Koliko je stanodavac iz ove priče naučio lekciju pa će češće obilaziti svoje stanare, takođe ostaje neizvezno. No, da će onaj ko bude nastanio ovaj prostor imati tolerancije za obe situacije, teško je poverovati.

Naravoučenije iz priče izvucite sami i u međuvremenu pogledajte našu ponudu nekretnina potražite u sekciji nekretnine Novi Sad.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check