Za i protiv Beograda na vodi

Šta sve donosi gradu (i Srbiji), a šta, eventualno, odnosi megalomanski projekat čija se izgradnja pompezno najavljuje u Beogradu, Dubajiu i Kanu

Za i protiv Beograda na vodi

Iako su se prve informacije o tome kako će izgledati „Beograd na vodi“ pojavile još prošlog leta, mnogo detalja je, ipak, ostalo nejasno. No, to nije sprečavalo domaću javnost da revnosno komentariše i ono o čemu skoro ništa ne zna.

Od puke prepirke da li je ovo još jedan u nizu predizbornih poteza političara koji se bore za što veći komad vlasti ili, pak, realno ostvariv građevinski poduhvat koji će preporoditi domaću ekonomiju, prepucavanja između protivnika i onih koji podržavaju predlagače projekta su se prenela na viši nivo. Naime, rasprave su postale argumentovanije i dublje, shodno dostupnosti informacija u vezi sa planiranom izgradnjom. Tako danas ispod svakog teksta o savskom amfiteatru objavljenog u elektronskim glasilima možemo pročitati gomilu komentara.

Nakon nedavne prezentacije master plana projekta u Dubajiu, konačno možemo da sklopimo potpuni mozaik o tome kako će sve izgledati kad bude završeno 2019.godine. Umesto da se zbog toga strasti malo smire, izgleda kao da su „zaraćene strane“ dobile novu municiju.

Saznali smo da će ukupna površina "Beograda na vodi“, uključujući stambeni i poslovni prostor, iznositi 1.850.000 metara kvadratnih. Dužina bulevara biće 1,8 km, a širina 40 metara. Gradiće se u tri velike faze, od kojih će prva biti u pet etapa. Na desnoj obali Save, od tramvajskog do starog železničkog mosta (na 80 hektara) izgradiće se dva miliona kvadrata poslovno-stambenih površina, kula „Belgrejd tauer“ visoka 180 metara koja 60 metara „gazi“ u reku, niski pešački most do obale Novog Beograda, najveći šoping-mol u ovom delu Evrope (200.000 kvadratnih metara), gradski park u sredini lokacije i više od 160 virtuelnih objekata razbacanih oko parka.

Sad kad znamo kako će sve da izgleda, koliko će da košta, ko će da radi i kad će biti gotovo, hajde da vidimo koji su najzanimljiviji „kamenovi spoticanja“ oko kojih se glože zagovornici i oponenti projekta.

1. Autori projketa koriste svaku priliku da naglase da će u izgradnju projekta "Beograd na vodi“ biti uključene firme i arhitekte iz Beograda čime će oko 20.000 ljudi biti zaposleno. Kao posledica toga "Beograd će postati regionalni centar. Bićemo zemlja koja privlači najveći broj turista i investitora u regionu", ističe Aleksandar Vučić.

S druge strane stiže pitanje zbog čega bi ti turisti uopšte masovno dolazili u Beograd kad je veliki broj evropskih gradova znatno konkurentniji od naše prestonice. Domaći rečni turizam je daleko od razvijenog. Nije baš najjasnije ni u šta bi tačno strani investitori mogli da ulažu.

2. Vodeći prezentaciju u Dubajiu Muhamed al Abar, direktor novoosnovane kompanije "Igl hils", koja je investitor projekta, je izjavio da: "Bez ikakve sumnje, projekat će biti fenomenalan ne samo za ljude koji će u Srbiju dolaziti već će to biti projekat koji će podići ponos celoj Srbiji".

Ova izjava govori da uspešni biznismen nimalo ne poznaje lokalni mentalitet. Naime, ovde su uveliko aktuelna prepucavanja da li se „Beograd na vodi“ radi samo u korist metropole a preko leđa ostatka Srbije. Nemali je broj onih kojima je preko glave neravnomeran regionalni razvoj i višedecenijsko protežiranje samo jedne oblasti dok drugi delovi zemlje čame u besparici. Uvaženi partner će brzo uvideti da Srbima ponos zbog tuđeg uspeha uopšte nije svojstven.

3. Kao što se zna, Sava je plovna reka međutim, od Kule do Novog Bograda projektom je predviđen niski pešački most. Postavlja se prosto pitanje kako tuda obezbediti prolaz gabaritnijim brodovima, jahtama i jedrilicama? Kakvu sudbinu da očekuju splavovi?

4. Kako ispoštovati zakonske procedure i urbanističke konstante ugrađene u aktuelni Generalni urbanistički plan Beograda kojima se podrazumeva da se za 50 kvadrata poslovno-stambene površine izgradi jedno parking-garažno mesto? U datom slučaju bi to značilo da je za dva miliona kvadrata potrebno izgraditi 40.000 parking mesta! Gde? Takođe, grad Beograd je obavezan, uz raseljavanja i uređenje zemljišta za 1,6 milijardi evra, da proširi Savsku ulicu sa današnje dve na šest saobraćajnih traka po smeru da bi se pristupilo „Beogradu na vodi“!

5. „Beograd na vodi“ će imati sve odlike klasičnog „business naselja“ sa sedištima kompanija, bankama, restoranima, luksuznim stambenim objektima, hotelima visoke kategorije, marinom za jahte, tržnim centrima, novim i najboljim beogradskim restoranima

i sl.

Protivnici projekta se pitaju da li je ogledalu neoliberalne svesti mesto baš nasuprot boemije i avangardne kulture koju predstavlja obližnja Savamala.

Za agitatore ovaj projekat znači „novo rođenje Srbije".
Za protivnike, „Beograd na vodi“ znači da je Srbija na ’lebu.

Izvor: Danas, Blic

Publikovano: 3.02.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Dejan M. Solak dana 20.03.2015.
Na ovome linku možete pratiti kako broj nezadovoljnih i onih koji su protiv projekta "Beograd na vodi" raste iz minuta u minut... Takodje, smatram, da bi svako ko je protiv projekta "Beograd na vodi", treba da se upozna sa ovom peticijopm i potpiše je, te pomogne njenom omasovljenju... Ja volim Beograd, ali sam protiv ovog imaginarnog projekta. Ovo je ekološka i ekonomska bomba, koja će nas dokrajčiti. http://www.thepetitionsite.com/176/570/234/protiv-projekta-beograd-na-vodi/