Izdavanje Novi Sad

Prodaja stanova u Novom Sadu čeka ulazak u EU kao okidač za pozitivne promene dok će situaciju sa izdavanjem u Novom Sadu u velikoj meri popraviti sve veći broj turista

Izdavanje Novi Sad

Da izuzetak potvrđuje pravilo, već je svima znano. Međutim, u nekom trenutku, „izolovani slučajevi“ postanu pokazatelji da su nastupile promene. Kad je u isto vreme na nekoliko različitih lokacija ponuđeno da se kvadratni metar proda za manje od 500 evra po kvadratnom metru, postalo je jasno da je došlo do ozbiljnih turbulencija na vojvođanskom tržištu nekretnina. Šta se dešava sa iznajmljivanjem nekretnina u Novom Sadu, mogu li se i podstanari nadati sniženjima?

Svesni smo da 500 evra po kvadratu zvuči prilično neverovatno (znajući da je novosadski prosek od 800 do 1100 evra po kvadratu ) ali, kako bismo vas uverili, prenosimo konkretne oglase: „Uknjiženi stan, centralno grejanje, 64 kvadratna metra, Petrovaradin, Blok 8, vlasnik, cena 455 evra/m2“. Ili, drugi primer: „Dvoiposoban stan, 63 kvadrata, uknjižen, kod Železničke stanice. Cena: 36.100 evra“. Slični su i sledeći primeri: za 47 kvadrata na Detelinari, 1. sprat, traži se 28.000 evra, za nov uknjižen dupleks stan od 103 kvadrata na Bulevaru cara Lazara 56.500, jednoiposoban nov stan od 51 kvadrat na Bulevaru Jovana Dučića 34.500, a za dvoiposoban stan od 70 kvadrata na Limanu 3 – 87.000 evra.

Pošto nekretnine u Novom Sadu, one za izdavanje, ne doživljavaju slične cenovne turbulencije- ne oseća se pojeftinjenje a posebno ne tako drastično, možda bi se moglo reći da smo naveli ekstremne slučajeve koji su diktirani posebnim uzrocima koje podrazumeva hitna prodaja.

Ili je, pak, nešto drugo u pitanju?

"Objektivno, potražnja za stanovima je rapidno smanjena u odnosu na prethodne godine. Ima nešto interesovanja potencijalnih kupaca, ali je veoma malo realizovanih ugovora. Platežna moć stanovništva je svakim danom sve manja, ljudi su uglavnom zaokupljeni time kako da prežive mesec, a rešenje stambenog pitanja više nije prioritet", kažu za Dnevnik iz jedne novosadske agencije za izdavanje. Vlasnicima na izmaku strpljenja ne preostaje ništa sem da smanjuju cenu, čak i drastično.

Kad je u pitanju ponuda, skoro da se može napraviti paralela između izdavanja u Novom Sadu i prodaje stanova u ovom gradu. Naime, ponuda novogradnje za prodaju je svedena na minimum. Novogradnje je sve manje jer skoro da više nema slobodnog mesta za izgradnju (popunjen je dobar deo praznih lokacija) a i retko ko se usuđuje da sada kreće u invistiranje novih građevina. Zbog slabe kupovne moći građanstva, sve je češće da se nekretnine podižu samo za sigurne, unapred dogovorene kupce.

Da li su bolja vremena pred nama? Prognoze su kontradiktorne povodom kretanja cena. Jedni smatraju da bi kvadrati trebalo još da pojeftine, dok sudeći po iskustvima zemalja koje su ranije postale članice EU, očekuje nas poskupljenje stanova.

Statistika pokazuje da proces pridruživanja Evropskoj uniji dovodi do povećanja cene kvadrata zbog priliva stranih investicija, povećanja prihoda građana i dostupnijih kredita za kupovinu nekretnina.

Međutim, nevezano za evropske integracije, izgleda da nas čeka budućnost puna promena. Stručnjaci kažu da se američki način života preliva i na ostatak sveta: nekretnina za veliki broj građana prestaje da bude trajno dobro, sve manji broj građana želi da bude vlasnik stana i kuće jer se stanuje tamo gde se radi, a posao čoveka seli iz mesta u mesto. Srpska tradicija po kojoj se kuća ili stan ostavljaju potomcima izgleda da će morati da se promeni zbog nestabilnosti radnog mesta. Prognoze kažu da će se onda stambeno pitanje rešavati uglavnom iznajmljivanjem stanova.

Da se vratimo na izdavanje u Novom Sadu.Govoreći o budućnosti koja čeka ovu oblast, ne možemo da pravimo paralelu sa kupovinom nekretnina u Novom Sadu. Za razliku od gorepomenutog crnog scenarija, izdavanje čekaju svetliji dani. Novi Sad će u godinama pred nama zadržati poziciju jedne od najpopularnijih destinacija u zemlji, pre svega kao „siti brejk“ destinacija. Turisti će želeti da ovde provedu deo svog odmora, što će u mnogome obradovati sve one koji svoju nekretninu izdaju u Novom Sadu. Broj noćenja stranaca, ali i domaćih gostiju, će se povećavati svake godine a veliki procenat će smeštaj pronaći van hotela, motela ili hostela, u stanovima kategorizovanim za ovu namenu.
U međuvremenu više informacija o našoj ponudi možete pronaći u sekciji Izdavanje stanova Novi Sad.

Izvor:Dnevnik, Tanjug, Novosti

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check