Poljoprivredno zemljište prodaja

Poljoprivredno zemljište prodaja

Poljoprivredno zemljište prodaja

Prodaja poljoprivrednog zemljišta smatra se mogućnošću za dobru zaradu jer je u 2009 godini Srbija  zabeležila rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda od dve milijarde dolara i imala suficit od 650 miliona dolara, što je zapravo rast od  2% u odnosu na 2008. godinu. U 2010 se očekuje još veći porast izvoza.

Ako govorimo na temu prodaja placeva i poljoprivrednog zemljišta može se očekivati da će porastom potražnje, porasti i cena, a ako proizvodnja nastavi da raste biće svakako i veća potreba za poljoprivrednim zemljištem.

Na prodaju zemljišta ili kupovinu placeva ne bi trebalo da utiču ni razni konkursi za davanje poljoprivrednog zemljišta u najam, pošto su to najčešće kratkoročni ugovori i nemaju dodirne tačke sa prodajom zemljišta.

Tako je grad Beograd 2010. raspisao konkurs za prikupljanje ponuda za davanje u zakup 7.183 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na svojoj teritoriji. Zemljište je na području opština Barajevo, Voždovac, Grocka, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Sopot, Surčin i Čukarica. A nakon licitiranja potpisani su trogodišnji ugovori o zakupu zemljišta.

Ukucate li napimer: zemljište prodaja ili poljoprivredno zemljište prodaja kao rezultat dobijate ogroman broj sajtova sa prilično velikom ponudom. Ipak stručnjaci tvrde da to konkretno tržište nije dovoljno razvijeno. Kao primer dovoljno je da ograničite pretragu na prodaju placeva i veci deo rezultat ce vam se ponoviti.

U januaru 2011. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede moglo bi da donese uredbu o otkupu poljoprivrednog zemljišta koje je na prodaju od staračkih domaćinsatva, najavio je Zoran Jeličić, direktor Uprave za zemljište ovog ministarstva. Država bi ovim merama trebalo da stimuliše samo tržište kako kažu iz uprave za zemljišta. Govori se o otkupu o otprilike 400 hektara zemlje. Ne zna se još uvek doduše sudbina tog zemljišta pošto ga država otkupi, ali je lako pretpostaviti da će se ubrzo potom možda i samo naći na tržištu, da li u prodaji ili na kakvom konkursu za davanje zemlje u zakup još ćemo videti.

Zavisno svakako od, za početak, same zone ponuda i cenovnik placeva varira. Veliki deo obradivih površina u Srbiji je idalje ne obrađen, najčešće je to zemljište u vlasništvu privatnih lica. Staračka domaćinstva kao a da i ne pominjemo da se napuštena domaćinstva spretežno ne oglašavaju putem elektronskih medija, stoga je teže I doći do njih. Ipak ne samo zbog toga koliko i zbog mnogih drugih opasnosti prilikom kupovine zemljišta (a tu mislimo na nerešena prava vlasništva i slične problem pravne prirode npr) savetujemo da se ipak pre kupovine obratite nekom ekspertu za samo tržište. Ne bi bilo na odmet ni da posetite sajt Poljoprivredne savetodavne I stručne službe Srbije i pogledate kakvih informacija ima o prodaji poljoprivrednog zemljista.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check