UKLETE KUĆE NOVOG BEOGRADA

OK, ruku na srce naslov možda jeste pomalo pretenciozan ali morate priznati da zvuči bolje nego klasika nekretnine Beograd ili tako nesto. Zapravo za potrebe priče „ukleta kuća“ podrazumeva grandiozan građevinski promašaj. Izdvojila sam pet meni najomiljenijih a njihov redosled u tekstu možemo shvatiti kao hronološki.

UKLETE KUĆE NOVOG BEOGRADA

Nekretnine Beograd

Novi Beograd je u kratkom periodu prešao put od mesta gde su bogati Zemunci i Beograđani imali svoje vinograde i vikendice do modernog mozemo reći grada u gradu, i kao svi gradovi ima svoje običaje, sleng, urbane legende i naravno „uklete kuće“.

Prva na našoj listi je već legendarna poslovna zgrada GP RAD sad već dobro skrivena u gustom rasinju odmah pored hotela Hyatt Regency i super modernih zgrada Delta Holding-a.

GP RAD je u predstečajni postupak ušlo još, sada daleke, 1996. godine, a još pre toga prodalo je neke delove ove zgrade za čiju izgradnju na prvom mestu nije ni imalo sve potrebne dozvole. Ceo slučaj nesrećne građevine završio je u paralelnom univerzumu srpskog pravosuđa. Građevina i dalje stoji u svom skrovištu od divljeg zelenila i kad god prođem tranvajem pored nje ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da li je i dalje tu. Izvesni gospodin King kaže da postoje kuće koje vremenom prestajemo da primećujemo i da se na takvim mestima kriju najsablanije stvari...

Na drugom mestu nalazi se projekat koji ja volim da zovem „ludom radovanje“. Naime u leto 2005. godine obradovasmo se mi na Novom Beogradu da ćemo već sledeće godine uživati u čarima Akva Parka iz snova, 11 bazena, nekoliko desetina tobogana i najveći zatvoreni bazen u Evropi – malo li je? Doduše cena od 10 evrića za ulaznicu možda je malo kvarila utisak ali sve što valja treba da se plati. Izgradnja je počela u oktobru 2005. godine a još pre završetka prve polovine projekta uloženo je više od milion evra. Investitori su prvobitno bili Vladimir Janković i Žarko Paspalj a po njihovom odustanku novosadska kompanija „Genel“. Ovu „ukletu kuću“ opseda staro i u Srba veoma često prokletstvo poznato kao „uf, ponestade nam para“. Tako da nam nije preostalo ništa drugo nago da spas od letnje vreline novobeogradskog betona potražimo ili u lavoru ili bicikl pa na Adu, može čamcem a može i preko novog mosta.
Sledeća tri mesta možemo nazvati „Milutinov trougao“ jer se nalaze u trouglu oko raskrsnice ulica Bulevar Milutina Milankovića i Omladinskih brigada. Poreg toga ona imaju još par sličnosti: ne možemo ih ni uslovno nazvati „kućama“ već pre zemljistem, tipa starog indijanskog ili u slučaju našeg podneblja keltskog groblja, i sva tri se nalaze ispod mog prozora.

Vatrogasna stanica – teškom mukom 2010. godine iseliše i poslednje stanovnike radničkih baraka GP „Ratko Mitrović“ i ogradiše građevinsku parcelu. Nisu se starosedeoci dali tako lako, danima je na ulazu budućeg gradilišta stajao natpis „Arbeit macht frei“, ipak efikasne gradske vlasti pronađoše rešenje i kao što rekoh ogradiše građevinsku parcelu i... – ništa. Inače na ovom mestu trebalo je da bude Štab za rukovođenje vanrednim situacijama i Republički centar 112. Objekat je trebalo da ima četvorospratnu zgradu u kojoj bi bio smešten komandni centar, garažu za 11 vozila, prostorije za dnevni i noćni boravak vatrogasaca kao i 25m visok toranj za uvežbavanje intervencija na visini. Ograda se doduše sasvim dobro održala do dana današnjeg ali od vatrogasaca ni traga ni glasa ni kalendara.

Odmah preko puta nalazila se fabrika „Napred“ , lično smatram da je zgrada ove fabrike kupljena u Ikei jer se jednog jutra samo pojaviše radnici, za par dana rasklopiše fabiku i odneše je nekuda. Naravno ogradiše građevinsku parcelu, i to za nijansu bolje nego komšije vatrogasci od preko puta, metalnom ogradom (ovi predhodni imaju žičanu) i na tome se sve završilo. Ovde je trbalo da se gradi tržni centar francuskog trgovinskog lanca „Carrefour“, ispod koga je trebalo da bude dvospratna garaža a pored dve moderne stambene kule. Parcela i dalje stoji prazna a sa ograde možete da se informišete o najnovijim koncertno-estradnim dešavanjima u gradu.

Poslednja na listi je čuvena Peščara pored FDU, tradicionalno poznata kao omiljeno mesto stambeno ugroženih ljubavnika kao i onih koji nešto iskopavaju, uglavnom pesak, ili zakopavaju u šta ne bih sad ulazila. Ovde nisu imali mnogo toga da rasčišćavaju osim prilično gustog rastinja, niti koga da isteruju osim po koje divlje patke i fazana. Naravno da su već tradicionalno u skladu sa lokalnim običajima ogradili građevinsku parcelu a za razliku od svojih komšija iskopali i poprilično veliku pravougaonu rupu, predpostavljam za temelj. I tako mi u kraju saznadosmo da se u našoj neposrednoj blizini gradi ni manje ni više nego Centar za promociju nauke. Ideja gospodina Bože Đelića (ljubi ga tetka) a novac iz kredita Evropske investicione banke - 20 miliona evra. Pošto se gradio na naučnoj osnovi ovaj objekat trebalo je da bude odvojen od zemlje, sastojao bi se iz podzemnog i nadzemnog dela, predpostavljam i među dela, takozvani vazduh, sadržao bi izložbeni prostor od 4.500 kvadrata, javni gradski trg, bioskop na otvorenom, planetarijum za 150 osoba, konferencijsku dvoranu sa 250 mesta, naučni klub, laboratorije, radionice, naučni park, restoran na krovu (koji se na žalost ne okreće), poslovni prostor kao i podzemnu garažu sa 170 parking-mesta. I tako su oni na nučnoj osnovi kopali tu rupu jedno dve godine i netragom nestali, ovde čak ni ograda nije ostala (valjda je trebala naučnicima za ogrev pošto je bila ekološki korektna što će reći drvena).

I kao što avioni i brodovi nestaju u Bermudskom trouglu tako supermoderni projekti nestaju u Milutinovom.

Ako ima zaintresovanih koji bi želeli da obiđu ove i mnoge druge uklete kuće u Beogradu, besplatne ture razgledanja „Ukletog Beograda“ organizujemo svake subote u 13h, sastanak kod Kineske ambasade, ulica Trešnjinog cveta.

Takodje posetite sekciju Nekretnine Beograd

Publikovano: 22.10.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check