Beograd (avan)turistička destinacija u usponu ?

Kada čuveni "Lonely Planet" ustvrdi da su Srbija i Beograd "Dragulj i najveća tajna Evrope" (http://bit.ly/1wDOdJZ), ili renomirani "European Best Destination" uvrsti Beograd u "10 najboljih turističkih destinacija u Evropi" (http://bit.ly/ZTQFh6).. a tu se spisak ne prekida, lampica se upali i ja stavim svoj Šelokovski šešir i lulu.

Beograd (avan)turistička destinacija u usponu ?

Kakva kontradikcija! - Istraživanje koje je sproveo Svetski ekonomski forum o konkurentnosti svetskih i evropskih zemalja kada su u pitanju turizam i putovanja, svrstao je Srbiju na začelje liste zemalja Evrope, tačnije na 38. poziciju od 42 zemlje. Od evropskih zemalja od Srbije su slabije pozicionirane samo Ukrajina (39), Jermenija (40), Bosna i Hercegovina (41) i Moldavija (42).

Sa druge strane, na osnovu podataka koje je objavila Turistička Organizacija Beograda broj stranih turista koji je posetio Beograd za prvih sedam meseci ove godine 15% je veći nego u istom periodu prošle godine. Najveći broj njih je iz Bosne, Slovenije, Hrvatske, Velike Britanije, Nemačke, SAD, Španije... Ove godine Beograd beleži i znatan porast Turskih turista (Imperija uzvraća udarac). Ako izuzmeno naše bivše sudržavljane, za sve ostale poseta Beogradu predstavlja pravu avanturu. Najbezbolniji način za jednog stranca da poseti Beograd jeste da dođe u organizaciji neke agencije ili na nekom od brodova koji krstare Dunavom.

<

>Beograd iz Otvorenog Autobusa ili sa Reke ?

U prvom slučaju agencija će mu obezbediti prevoz od aerodroma do hotela kao i prigodan program za tih par dana koje će provesti u Beogradu. Ovo obično uključuje vožnju otvorenim dabldeker autobusom centrom Beograda i razgledanje tzv. opštih mesta tipa Kalemegdana, Saborne crkve, Skupštine Srbije, Starog Dvora, Hrama Svetog Save, Kuće Cveća i eventualno nekog muzeja ako radi. Sledi neizbežno veče u nekoj od Beogradskih kafana, i produženi vikend u Beogradu prođe prilično bezbolno, jedino razočarenje može biti da kategorizacija Beogradskih hotela nije baš uvek u skladu sa očekivanom.

Druga varijanta, odnosno dolazak brodom zapravo predstavlja skraćenu verziju prve. Dok agenciski gosti u Beogradu provedu u proseku četiri dana brodski provedu najviše dva, zbog toga oni dobiju skraćenu verziju obilaska ali u izvesnim prilikama i svečani doček na pristaništu uz Kulturno Umetničko Društvo i tradicionalni hleb i so.

Ako u Beograd dolaze u sopstvenij režiji stranci se prvo susreću sa dilemom gde odsesti, u nekom od ne tako brojnih hotela ili sve brojnijih hostela. U poslednjih nekoliko godina postoji i sve popularnija opcija renta stan gde možete iznajmiti stan na nekoliko dana koliko traje vas boravak u Beogradu.

Turista u Raljama beogradskog Gradskog Prevoza

Dakle kad izaberu gde će spavati dok su ovde i pristignu u Beograd, avantura počinje onog momenta kada se iskrcaju iz aviona, voza, autobusa. Prvo treba stići do izabranog prenoćišta. Najbezbolnija varijanta jeste ako ste sleteli na beogradski aerodrom, u tom slučaju dovoljno je pronaći pravi taksi i za početak makar znate kuda idete.

Ako se kojim slučajem nađete na železničkoj ili autobuskoj stanici situacija se znatno komplikuje. I ovde možete izabrati taksi ali pronaći pravi je za nijansu teže. Ako pak želite da koristite gradski prevoz morate biti zaista spretni u tumačenju zagonetki i imati popriličnu sreću, jer su velike šanse da naziv svoga odredišta nećete moći da pronađete na mapi stanica gradskog prevoza. Nazivi stanica su birani nekom zaista misterioznom metodom da čak i rođeni beograđani koji ceo život provedu na istoj adresi ne mogu sa sigurnošću da tvrde koja stanica na mapi predstavlja njihovu.

Ako odlučite da sreću okušate šetnjom to može prilično da potraje i onda kada se traženo odredište nalazi baš iza ugla. Da ne grešim dušu postoje u Beogradu a naročito u samom centru putakazi koji vas upućuju ka značajnijim gradskim znamenitostima ali nažalost pojedine ulice u samom centru Beograda nisu baš uvek obeležene imenom i brojem. Kada posle jedne takve ekspedicije stignete do svog odredišta već ste prilično upoznali i sam grad i običaje. Sad vam preostaje samo da osmislite način kako da provedete vreme dok ste u Beogradu.

Beograd Kao na Mapi

Oni organizovaniji vec su pripremili spisak onoga što žele da vide i posete dok su u Beogradu, tako da im „samo“ preostaje da to i pronađu. Znači treba nabaviti mapu Beograda. Jedino mesto za koje sigurno znam da se na njemu mogu naći turističke mape jesu Info pultovi TOB koji su strateški raspoređeni na nekoliko lokacija po centru Beograda, na aerodromu, železničkoj stanici, pristaništu. Znači ako se već po samom dolasku niste snabdeli jednom od ovih mapa morate se ili vratiti na početak ili okušati svoju sreću na drugi način.

U slučaju da ste se opredelili za opciju hostela ili renta stan varijantu nameće vam se i pitanje gde jesti? Naravno najlogičniji izbor su Beogradski restorani ili kafane. U slučaju ako želite da nešto kupite i sami pripremite možete se naći u situaciji da vas taksista vozi iz centra Beograda na Novi Beograd jer u njegovom prevodu reč supermarket znači jedan od megamarketa koji se sticajem okolnosti tamo nalaze.

Zato ako ne želite da besciljno lutate u krug beogradskim ulicama, najbolje je da se vec prvog dana sprijateljite sa nekim Beograđaninom, što je zaista mnogo lakše uraditi nego bilo šta drugo od gore navedenog, i u tom slučaju sigurno ćete imati neverovatno zabavan i nezaboravan provod u Beogradu.

Sve u svemu Beograd jeste destinacija u usponu, potrebno samo malo više rada i organizacije pa da bude u potpunosti onakav kakvog ga opisuju strani sajtovi i časopisi.

Publikovano: 28.10.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check