Notari - Čemu to Služi a Uz to i (Ne)Radi ?

Ako hoćete da kupite jednosoban stan u Beogradu čija je vrednost 35,000€ za to ćete morati da platite notaru oko 57,000 dinara. Poređenja radi, ranije ste mogli da kupite stan u Beogradu čija je vrednost 100,000€ i da overu u sudu platite 39,000 dinara. Na cenu sudske takse nije se plaćao PDV a na notarsku tarifu se plaća!

Notari - Čemu to Služi a Uz to i (Ne)Radi ?

Dobili ste na lutriji, ujka iz amerike ostavio vam je prilično nasledstvo, ili ste jednostavno uzeli kredit kod banke i rešili da kupite stan u Beogradu.

Ranije pri kupovini stana kupoprodajni ugovor bi vam sastavio advokat, bilo vaš bilo agencije za nekretnine. Mogli ste takođe da ga sastavite sami ili da zamolite nekog iz familije ko se razume u pravo. Po potpisivanju ugovora, uz malo strpljenja i čekanja na sudskom šalteru (u čemu većina nas Srba pronalazi izuzetno uživanje), overili bi ste svoj ugovor u sudu platili za to taksu i otišli da se posvetite uređenju svoje novopečene nepokretnosti.

Od 1. septembra ove godine i u Srbiji počeli su sa radom javni beležnici tzv. notari. Oni su ovlašćena službena lica za overu dokumenata, koji prema Zakonu o javnim beležnicima svoje usluge naplaćuju prema javno beležničkoj tarifi.

<

>Notari su Dobra Ideja - Pa Gde Onda Smrdi?Danas i sastavljanje samog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti spada u nadležnost notara. Sjajno „no more middle man“!

Zakon je ovo uveo iz razloga veće pravne sigurnosti. Naime, sud je svojom overom garantovao samo da je ugovor potpisalo određeno lice, a nije se upuštao u materijalno-pravnu ispravnost same sadržine ugovora.

Prilikom sastavljanja ugovora notar je dužan da vrši i formalnu i sadržinsku kontrolu punopravnosti ugovora. U slučaju da primete da je neka odredba ugovora ništavna ili bi mogla da da povod za spor, dužni su da o tome upozore stranke, a imaju mogućnost da unesu upozorenje u ugovor ili čak odbiju da ga sastave. Na taj način će se u velikoj meri preduprediti potencijalni sporovi vezani za prodaju nepokretnosti, između ostalog i višestruke preprodaje stanova.

Pored ovoga Zakon o javnim beležnicima daje mogućnost i da prilikom zaključenja ugovora o prodaji, stranke ugovore da će kupac položiti kupovnu cenu nepokretnosti u tzv. notarski depozit.

Notarski depozit je poseban depozitni račun koji notar otvara u nekoj od poslovnih banaka odakle će novac biti prebačen na račun prodavca tek kada se kupac uknjiži kao vlasnik nepokretnosti. Na taj način se štite obe strane - prodavcu se garantuje da će dobiti svoj novac, a kupcu da će se uknjižiti kao vlasnik nepokretnosti koju kupuje. Jednom rečju kada ste kupili svoj stan u Beogradu i notar vam je sastavio ugovor i uredno ga overio sigurni ste da je stan zaista vaš, da na njemu nema nikakvih tereta ili ne daj Bože onih koji su taj isti stan kupili verujući da su jedini.

Ipak Budimo Realni - Ovo je SrbijaNaime, do sada je u Srbiji zvanično registrovano manje od stotinu notara!Tako da kada kupujete svoj stan u Beogradu morate prvo da ulovite jednog od ovih retkih zverova. U Beogradu je registrovano njih trideset devet, prema poslednjem popisu iz 2011. godine Beograd ima 1.659.440 stanovnika, što mu dođe jedan notar na 42.550 stanovnika (OK ne kupuju baš svi stanove ali opet).

Sledeći problem na koji možete da naiđete je ako je vaš stan u Beogradu još uvek u izgradnji. Notari sastavljaju i overavaju ugovore o kupoprodaji stanova koji su uknjiženi, a pošto stan koji još nije završen ne može ni biti uknjižen ne može ni biti predmet ovog ugovora. Bez obzira što vam je banka odobrila preko potreban kredit, banke u principu odobravaju kredite za osamdeset posto završenih stanova, od kupovine ništa.

Da li su Notari u Stvari Lihvari ?


Poslednja ali svakako veoma bitna stavka celog poduhvata CENA. Notari svoju uslugu naplaćuju prema javno beležničkoj tarifi. Ova tarifa utvrđuje se prema vrednosti pravnog posla i iskazuje se u bodovima.

AKO STE MISLILI DA JE OVO KRAJ

Pošto u zemlji Srbiji sve može ali ne mora bit, ili dok jednom ne smrkne drugom ne svane, u ovom konkretnom slučaju smrknuta strana su srpski advokati. Srpski advokati su ovo preuzimanje do sada njihove nadležnosti sastavljanja ugovora o kuproprodaji doživeli kao mešanje u njihov posao, napad na njihov ugled i ponajviše njihov (već prilično napadnut novim porezima) džep. Tako da su rešavanje pitanja ove nadležnosti između njih i notara pridodali spisku svojih štrajkačkih zahteva a bogami kontaktirali i sve relevantne evropske institucije pozivajući ih da reaguju.

S obzirom da štrajk advokata u Srbiji traje već dva meseca i da mu se kraj ne nazire, Vlada Srbije donela je nacrt izmena i dopuna Zakona o javnim beležnicima. Na osnovu ovog nacrta pored notara ugovore o kupoprodaji nepokretnosti mogu da sačinjavaju i advokati i građani uz obaveznu solemizaciju javnog beležnika. Advokatske Komore još nisu dale svoj odgovor na ovaj predlog, ali jedno je sigurno trošak za nas građane sigurno neće biti manji.

Ako kupujete svoj stan u Beogradu jedino što mogu da vam poželim jeste puno sreće u ovoj zbrci od propisa, a sve ostalo .... živi bili pa videli.
I pre nego što krenete da se bakćete sa notarim pronađite stan po Vašoj meri u našoj sekciji jednoiposoban stan u Beogradu.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao IVANA dana 3.11.2014.
Jesu skupi ali su mnogo sigurniji,vi gledate koliko kosta jedan ugovor i poredite ga sa sudom i advokatima .Pa koliko kosta sto vas advokati 5 puta posavetuju da bi vam napravili jedan ugovor i jos ako vas navedu nas krivi put pa odete i u proces ,koliko to samo kosta.ja cu vam navesti moj slucaj ,kupila sam plac,dala advokatu novac 300 eura da mi u 5 sudu overi ugovor ,nije me posavetovao da je potrebno preca kupovina ,vec me je posavetovao da okrcim i posadim voce kad me je komsija sinoras tuzio on je otisao i sa njima se ispodogovarao sto ce reci sedeo jednim .... na dve stolice i ja sam izgubila spor ulozila novac i kda sam ga pitala sta ima da izjavi na to on je rekao da se sporovi gube i dobijsji ,za mene su od tad advokati olosi i ja sam iskljucivo za NOTARE pa nek kosta koliko kost
postovao zeljka dana 4.11.2014.
Gospodo draga sami ste rekli da je ovo Srbija, pa Vam moram reci da to sto notari rade nije nista sigurno zato novac koji uzmu od naplate taksi 80 procenata ide u njihove dzepove tj . dele sa svojom strankom a samo 20 procenata ide u drzavnu kasu. Eto resenja za smanjenje penzija i plata da se budzet popuni a stranka ne osteti.
postovao Vladann dana 5.11.2014.
Možda trebaju da postoje ako garantuju veću sigurnost prilikom kupoprodaja nekretnina, jer dosada ste mogli jedan isti stan da preprodate 16-est puta i nikom ništa... Nevaljaju ni jedni ni drugi ali ako daju veću pravnu sigurnost onda Ok nakraju krajeva svaka usluga se plaća pa tako i ovo. Ko ima para da plati nekretninu 50 i više hiljada € neka plati i overu ugovora to je najmanja stavka.
postovao Ninoslav M. dana 6.11.2014.
Ministar pravde u medijima govori o pravnoj sigurnosti kada se ugovor zakljucuje kod notara ali ja o tome ne videh nikakav dokaz. Do sada sam video ukupno 5 notarskih isprava i na svakoj se notar ogradjuje da ne odgovara za ispravnost dokumenata na osnovu kojih je sacinio ugovor (iako je po zakonu duzan da garantuje) a u jednom slucaju je notar pogresio kod unosenja podataka o strankama, pa kada smo se posle vratili kod njega da tu gresku ispravi, naplatio nam je za sastavljanje aneksa ugovora zbog greske koju je on licno napravio!!!!! kaze imali smo srece jer je aneks samo 50% tarife, dakle jos 18.000 dinara zato sto notar nije pazio kada je u ugovor unosio licne podatke stranaka. Ej Srbijo medju sljivama. Inace ima primera da nekima zakazuju tek za februar naredne godine. A o ogromnim tarifama da i ne govorim. Potvrda da decu mogu da vodim na odmor u inostranstvo bez majke sam do sada placao oko 360 dinara u sudu. Sada mi notar za istu potvrdu za dvoje dece trazi oko 10.000 dinara!! Pa za taj novac mogu da uplatim ceo aranzman u predsezoni. Mislim da je krajnje vreme da se bezi odavde, jer bolje tesko da cwe biti.
postovao Dobrila dana 14.12.2014.
U Crnoj Gorin, notarski sistem odlično funkcioniše i daje veliku pravnu sigurnost. Notar sastavlja ugovor , provjera eventualne mane na nepokretnostima koje su predmet ugovora, dužan je o tome da obavjesti stranke. On ujedno i uknjižava kupca i još za sve to odgovara svojom imovinom. Otkako postoje notari u Crnoj Gori, nema duple prodaje stanova,agencije za nekretnine ne sastavljaju nestručne ugovore kao što je to do sada bilo, jer su mahom to radili sami bez korištenja advokata ,pa su se dešavale brojne nepravilnosti kao i nemogućnost uknjižbe kupca na nekretninu koju je platio. Notarski sistem je odličan, daje veliku pravnu sigurnost,iz iskustva u Crnoj Gori ja ga iskreno preporučujem i pohvaljujem. Ovaj sistem samo ne odgovara hoštaplerima i prevarantima jer neće više moći da manipulišu sa naivnim građanima. Što se tiče advokata, oni će imati dovoljno drugih poslova a koliko sam upoznata i njima je bilo ponuđeno da sastavljau ugovore pod istim uslovima kao i notarima tj, da garantuju svojom imovinom za ispravnost ugovora ali oni su to odbili.Prema tome...sad nemaju za šta da se žale. Da je sistem koji je bio do sada valjao, ne bi se dešavale brojne prevare , da se jedan stan prodaje 20 puta. Mnogi kupci iz Crne Gore su prevareni na taj način u Beogradu jer su kupili stan koji je već prodat 20 puta. Znam lično te ljude u pitanju su moje najbliže komšije i čak jedan vrstan advokat iz H. Novog i njega su uspjeli da prevare ti maheri. Onaj tko ima novca da kupi stan ima i da plati notara. Tko nema da kupi stan ne mora da se sekira ni oko notarske tarife.