Garsonjera za Samo 90EUR ? - Može!

Pomisao na cenu od 90 evra za renoviranu garsonjeru tera me da pozvonim na vrata. Otvara mi sredovečna gospođa u vunenom prsluku i sa keceljom oko struka: “Ajte, ajte to je ovamo odma iza ćoška"

Garsonjera za Samo 90EUR ? - Može!

Dvorište kao i svako drugo u nekom od Beogradskih prigradskih naselja. Veš se suši na konopcu razvučenom između dva oraha, plastična garnitura za sedenje pokraj ulaznih vrata. Ipak jesenje veče čini čitav prizor nekako sablasnim. Odmah iza ćoška nazire se nešto što asocira na mešavinu garaže i šupe za drva.

„Možda ne deluje nešto na prvi pogled ali sasvim je uslovno, videćete.“ objašnjava ponosna gazdarica. „ Jeste da smo do proletos tu držali drva al' moj muž je sve to lepo uredio, videćete... Znate kako se živi svaki dinar dobro dođe.“ Kroz glavu mi prolazi misao da se samo okrenem i pobegnem, ali me morbidna radoznalost tera napred.

Gazdarica otključava vrata i ulazim u prostoriju koja deluje kao..., kao ono što zaista jeste – sveže okrečena šupa. Opremljena je sa nekoliko komada nameštaja koji su valjda odslužili svoje u gazdinoj kući, frižiderom iz sedamdesetih i rešoom na plin. Gazdarica otvara još jedna vrata i ukazuje se plakar koji u ovom filmu igra ulogu kupatila. „Vidite kupatilo jeste malo ali sasvim je pristojno. Samo nemojte držati bojler uključen duže od dva sata dnevno, i nikako u isto vreme kad i svetlo. Znate struja je malo slabija.“ Izgovaram prvi izgovor koji mi pada napamet i odlazim, neokrećući se.

<

>Stan 85m² za 150EUR, Blok 45? - Može!

Vaaauuu ponuda suviše dobra da bi bila istinita! Cena zaista prava sitnica, doduše stan je ne namešten ali opet. Donekle želeći da saznam u čemu je fora, a donekle u nadi da je istina, okrećem broj iz oglasa i sa ljubaznim glasom sa druge strane ugovaram vreme razgledanja stana.

Dolazim u zakazano vreme na adresu stana gde me dočekuje ljubazan agent za nekretnine i fini gospodin, vlasnik stana. Ulazimo u stan, i stvarno stan je sasvim OK, prostran, sunčan, sveže okrečen, sanitarije su možda malo starije ali u principu sve je u najboljem redu. Sve ovo samo još više budi sumnju.

„Izvinite a zbog čega izdajete ovako lep stan tako jeftino“ ljubazno pitam vlasnika stana. „Vidite ovo je bio stan mojih roditelja“ objašnjava „i oni su oboje preminuli“. „ U ovom stanu?“ pitam sa prizvukom jeze u glasu. „Ne u bolinici“ odgovara vlasnik polu uvređen mojim ishitrenim pitanjem. „Supruga i ja imamo svoj stan u kome živimo, a ovaj želimo da prodamo. Izdajemo ga tako jeftino iz razloga što je račun za infostan otprilike isti kao i kirija koju tražimo. Da Vam pravo kažem dali bi ga i za džabe samo da neko plaća te astronomske račune dok ga ne prodamo“. Totalno zbunjena pozdravljam se sa njima i odlazim.

Педесет Нијанси Сиве

Navedeni događaji i likovi su, naravno, izmišljeni. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i likovima je – namerna. Između ove dve situacije postoji naravno pedeset i više nijansi sive zato ako ste odlučili da iznajmite stan evo par saveta:

Prvo dobro pručite oglase na sajtovima koji se bave nekretninama. Još je lakše ako imate aplikaciju nekog od sajtova na svom mobilnom telefonu. Moja preporuka je, naravno ničim izazvano, Srbija-Nekretnine.org mobilna aplikacija.

Kada ste izabrali nekoliko stanova koji Vam se zaista dopadaju proverite da li iza oglasa stoji agencija za promet nekretnina ili vlasnik. U slučaju da je oglas postavila agencija proverite da li trže da im platite članarinu unapred da bi Vam uopšte pokazali stan. Ovakvih agencija je danas sve manje i trebalo bi ih izbegavati. Većina agencija naplaćuje svoju proviziju tek onda kada Vam pronađu stan. Kad krenete sa razgledanjem odabranih stanova imajte na umu da je iznajmljivanje stana umnogome slično kupovini istog.

Kada iznajmljujete stan morate još više obratiti pažnju na svaki detalj, jer stan koji kupite kasnije možete izmeniti po sopstvenoj želji, dok stan koji ste iznajmili ostaje takav sve dok ste u njemu.

Kada se odlučite za određeni stan dobro ga pregledajte i po mogućstvu zapišite sve nedostatke na koje naiđete. Posebno obratite pažnju na urađaje, bojler u kupatilu, stolariju, parket... Sve uočene nedostatke obavezno prijavite vlasniku stana kako biste izbegli eventualne neprijatnosti kasnije.

Obavezno proverite svu pravnu dokumentaciju koja se tiče stana, odnosno da li je osoba koja Vam izdaje stan zaista i vlasnik stana, a ako je u pitanju posrednik, da li ima overeno punomoćje vlasnika stana. Najbolje je zaključiti Ugovor o zakupu stana sa vlasnikom i overiti ga u sudu jer ćete u toj situaciji biti najbolje zaštićeni. Nažalost mali broj stanodavaca spreman je na ovaj korak jer to za njih povlači obavezu plaćanja poreza na prihod od zakupa. Imajte na umo da za savet ili pomoć uvek možete da se obratite Udruženju podstanara.

Još jedna sitnica, kao i za sve ostalo i za iznajmljivanje stanova postoji sezona. Ukoliko niste student a želite da uštedite, najbolje je da stan za iznajmljivanje potražite od decembra do jula kada posle naleta studenata cene malo padnu.

Moje lično mišljenje je da je decembar najbolji za iznajmljivanje stanova, jer su stanodavci, koji nisu uspeli da svoj stan izdaju studentima i koji u perspektivi već vide sve troškove novogodišnjih i božićnih praznika, spremniji da spuste cene. Našu ponudu stanova za izdavanje u Beogradu pogledajte u sekciji stanovi Beograd izdavanje sa slikama.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check