Vrnjačka Banja Srpski Baden Baden

Razmišljte gde ćete dočekati Novu Godinu? Kuda na zimovanje? Naš predlog je Vrnjačka Banja.

Vrnjačka Banja Srpski Baden Baden

Ponude turističkih agencija pune su raznovrsnih evropskih i svetskih destinacija. Svi se nadmeću da popustima i što intresantnijim aranžmanima privuku što više turista. Tu su Bled, Budimpešta, Beč, Berlin. Moj savet Vam je ostavite sve to po strani i ove godine iskusite zimsku idilu u nekom od hotela ili apartmana Vrnjačke Banje. Još ako bude snega ugođaj iz bajke je zagarantovan. Može Vam se toliko dopasti da poželite da kupite svoju nekretninu u Vrnjačkoj Banji.

<

>Kelti, Rimljani i Ostali

Hoćete istoriju? Vrnjačka Banja može ravnopravno da se nosi sa svakim od gore navedenih gradova. Ipak ovo je Srbija a poznato je da smo mi narod najstariji. Šalu na stanu, za lekovita svojstva vrnjačkih voda znali su i koristili ih još Kelti.

Zatim su došli neizbežni Rimljani. Za razliku od Kalemegdanskog, banjski bunar zaista su iskopali Rimljani. I nisu se zaustavili samo na bunaru, imali su i kupatila sa bazenima koje su punili mineralnom vodom. Ako je neko znao kao da uživa to su bili Rimljani.

Po oslobođenju od Turaka, Knjaz Miloš unajmio je saksonskog geologa barona Herdera da ispita mineralne izvore po Srbiji pa su ispitani i vrnjački izvori. Ipak na prvu sezonu moralo je još malo da se popričeka, to se zbilo 1869. godine. Izgradnja velelepne vile generala Jovana Belimarkovića, izazvala je nalet izgradnje vila većine viđenijih ljudi Srbije toga vremena. Banja je postala mondensko lečilište, ili što bi rekli u trendu.

Zdravlje, Kultura i Lud Provod

Vrnjačka Banja ima sedam poznatih izvora lekovite vode. Meštanima je zakonom zabranjeno da kopaju bunare na svojim posedima da ne bi kojim slučajem naleteli na osmi. Najpoznatiji su Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Banjska voda leči mnoge bolesti, od gastritisa, preko reumatskih bolesti do tuberkuloze. Postoji urbana legenda iz osamdesetih godina prošlog veka koja kaže da su banjske vlasti namerno krile pojedina rehabilitaciona svojstva mineralnih voda kako im ne bi dolazili „sakati“ bolesnici i kvarili vizuelni izgled Banje.

Banjska letnja pozornica poznata je sama po sebi. Tu su se održali koncerti nekih od naših najvećih zvezda, ali ono po čemu je najpoznatija je festival Filmskog scenarija. Već trideset godina, dve nedelje u avgustu Vrnjačka Banja se pretvara u srpski Kan. U Banji se takođe održavaju i Festival likovnog stvaralaštva, Pozorišni dani srpskog teatra i Književno leto.

Ako ste više za neki neobavezniji vid zabave tu je sad već tradicionalni banjski Karneval i sve popularniji Lovefest. Ova manifestacija preti da preotme slavu Exita, a ove godine bio je opasna konkurencija Guči. Lovefest se našao među 12 najboljih evropskih festivala srednje veličine u okviru takmičenja koje organizuje European Festival Awards.

Kuda za Novu Godinu?

Vrnjačka Banja nudi veliki izbor hotela. U mnogima od njih pored dočeka Nove Godine možete uživati u relaksaciji i opuštanju u spa centrima. Tako ćete u Novu Godinu ući kao nova osoba.
Pored toga možete potražiti smeštaj u sve brojnijim privatnim apartmanima a najluđu noć provesti u nekoj od banjskih kafana. U obzir dolaze i etno kuće na obližnjem Goču koje su poznate po odličnoj domaćoj kuhinji (u ponudi je sve od ribe do jagnjetine uz veliki izbor domaćih vina i rakija), kao i stanovi za izdavanje u Vrnjačkoj Banji.
Početak Nove Godine najavljuje veliki vatromet u centru Banje.

Požurite da posetite jednu od naših najlepših i najvećih banja, jer s obzirom na zaintresovanost naših bliskoistočnih prijatelja za kupovinu nekretnina u Vrnjačkoj Banji, za koju godinu možda i ovde bude Beograd na vodi?!
Vrnjačka Banja nudi veliki izbor apartmana i privatnog smeštaja. Pogledajte naš izbor u sekciji Vrnjačka Banja privatni smeštaj.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check