Planira se Nov Izgled Glavnih Beogradskih Trgova?!

Dogovarate se sa prijateljima da se nađete kod Konja. Volite da po sunčanom danu pijuckate kafu u Grinetu u Nušićevoj. Veliku maturu obeležili ste kupanjem u fontani na Trgu Nikole Pašića. Da li ćemo moći sve ovo i ubuduće? Zavisi od rešenja koje pobedi na uprvo raspisanom gradskom konkursu!

Planira se Nov Izgled Glavnih Beogradskih Trgova?!

Beograđani vole svoje trgove. Na njima se sreću, na njima sede da uhvate predah posle napornog dana. Na njima slave svoje pobede, protestuju protiv onog što im smeta, i dočekuju Nove Godine.

Na osnovu konkursa koji je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, zajedno sa Društvom arhitekata Beograda, tri najveća beogradska trga, Terazije, Trg Republike i Trg Nikole Pašića, trebalo bi u narednim godinama da dobiju potpuno nov izgled.

<

>Trg Republike

Ponuđeno rešenje za svaki od trgova mora da ispuni određene zadatke. Kada je Trg Republike u pitanju, osnovni zadatak je večita tema izmeštanja „Staklenca“. Izmeštanje ovog privemenog objekta, uspomene iz devedesetih, pitanje je kojim se, makar teoretski, poslednjih dvadeset godina bavila svaka gradska vlast. Šta bi trebalo da zameni „Staklenac“ nije konkretno definisano, osim da na tom mestu treba biti nešto kulturno?! Poslovnih prostora u centru grada koji zvrje prazni već ima dovoljno.

Sledeći zadatak bilo bi uređenje slobodnih površina trga. One bi bile namenjene šetnji, sustretanju, održavanju kulturno-umetničkih sadržaja i trebale bi biti opremljene zelenilom, fontanama i ostalim prigodnim urbanim mobilijarom. O izmeštanju autobuskog terminusa nema posebnih odrednica. Ipak Beograd je poznat i po tome da se veliki broj terminusa gradskog prevoza nalazi u samom centru grada.

Predviđena je izgradnja podzemne garaže. Razmatra se i izmeštanje spomenika Branislavu Nušiću na pogodnu lokaciju u Nušićevoj ulici. Logika iza ove ideje je valjda u tome da Nušić treba biti u svojoj ulici, s obzirom da zaista nema mnogo veze sa Narodnim pozorištem. Knez Mihailo i „Milenijumski sat“ ostaju na svom mestu u istom stanju.

Terazije

Što se Terazija tiče nije planirano izmeštanje fontane u ulicu Kneza Miloša. Konkurs propisuje da ovaj trg treba urediti tako da ceo potez od Kalemegdana do Slavije postane jedna neprekinuta javna celina.

Takođe rešenje mora sadržati i osavremenjen izgled ulaza u podzemne prolaze. Sami podzemni prolazi ne ulaze u ovaj projekat i ostaju underground.

Sa uređenjem Terazijske padine krenuće se već na proleće nezavisno od konkursa. Šta tačno ovo uređenje podrazumeva nije baš najjasnije, ali s obzirom da će visoke zgrade Beograda na vodi u svakom slučaju zaklanjati pogled na Terazisku padinu, njen izgled nije ni toliko bitan.

Trg Nikole Pašića

Na prvom mestu konkurs očekuje da ponuđena rešenja najviše pažnje obrate na uređenje prostora oko Narodne Skupštine. Ovo podrazumeva popločavanje, oblikovanje zelenila, dekoratino osvetljenje, ugradnju brzo postavljajuće višenamenske bine...

Konkurs propisuje da treba pronaći adekvatno mesto za postavljanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Moj predlog bi bio da spomenik postave na graničniku koji razdvaja dve saobraćajne trake, tačno naspram ulaza u Skupštinu. Na ovaj način bi se ispunila dva ključna uslava, prvi spomenik bi bio u neposrednoj blizini Narodne Skupštine, i drugi nalazio bi se u ulici odn. Bulevaru Kralja Aleksandra.

Plato ispred Doma Sindikata ostao bi nepromenjen, ali se planira uređenje poteza od samog platoa do Čumićevog sokačeta. Šta ovo tačno podrazumeva takođe nije precizno definisano.

Publikovano: 27.07.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check