Kako Funkcionalno Urediti Mali Prostor

Osečate se stisnuto i zarobljeno? Imate utisak da se zidovi Vašeg stana iz dana u dan sve više približavaju? Evo nekoliko saveta kako da funkcionalno uredite mali životni prostor!

Kako Funkcionalno Urediti Mali Prostor

Živite u jednosobnom stanu ili garsonjeri? Prostorije u Vašem stanu su male kvadrature? Iskoristite prostor kojim raspolažete na najbolji mogući način.

Razmislite o svim stvarima koje radite u svom stanu - odmarate, jedete, spavate i ponekad obavite nešto za posao - a onda odredite posebne zone za te aktivnosti. Suptilna razgraničenja ovih zona mogu pomoći da se prostor učini vizuelno većim.

Prostor možete podeliti na više "soba" tako što ćete namestiti nekoliko područja za sedenje, ili zakloniti krevet zavesom ili paravanom. Klupica ispod prozora ili tzv. kuhinjski pult takođe će doprineti stvaranju osećaja većeg prostora.

<

>Ikea i Lego nisu bez razloga uspešni

Izaberite komade nameštaja koji se uklapaju jedan u drugi po principu lego kocki. Potražite sto koji može da posluži i kao radni i kao trpezariski. Kauči i fotelje na rasklapanje uštedeće Vam i na vremenu i na prostoru, pogotovo ako sadrže kutije za odlaganje posteljine.

Starinski kovčeg za odlaganje stvari može da igra ulogu stočića za kafu ili dodatnog mesta za sedenje. Sklopivi i rasklopivi stolovi i stolice poput onih iz Ikea-e uvek su dobra investicija. Isto važi i za set stolove i za tzv. sekretare, koji zauzimaju manje prostora nego konvencionalni nameštaja kada se ne koriste.

Koristite bežičnu tehnologiju kad god je to moguće da biste lakše pozicionirali osvetljenje, zvučnike, ili gedžete u kućnoj kancelariji. Još jedna dobra ideja je da se na nameštaj postave točkići, kako bi mogli lakše da ga pomerate.

Funkcionalno i Raskošno

Izaberite nameštaj koji je pre svega funkcionalan a zauzima minimum prostora. Manje su šanse da u mraku naletite na jedan od dva manja stočića za kafu nego na jedan veliki koji Vam se proteže skoro celom dužinom sobe.

Sobe okrečene i ipsunjene mirnim bojama ujednačenih tonova doimaju se veće. Ako želite da unesete malo raskoši to možete postići zavesama, kvalitetnijim tkaninama, providnim nameštajem i ogledalina.

Nekada je bolje staviti nekoliko većih komada nameštaja i učiniti da soba izgleda veće, nego je natrpati gomilom manjeg nameštaja. Ipak nemojte se plašiti da popunite prostor, sa ukusom ispunjena prostorija vizuelno deluje prostranije.

Nameštaj po Vašoj Meri

Nameštaj i ugradni elementi rađeni po meri i prema Vašim potrebama omogućavaju da se efikasno iskoristi svaki deo prostora. Komadima stilskog nameštaja manje veličine postiže se osećaj udobnosti, a stil umetničkim slikama i zanimljivo poređanim knjigama.

Iskoristite prostor, koji obično previdimo, ispod samog plafona postavljajući viseće elemente, tako da privuku pogled na gore. Ovde možete postaviti police za knjige ili ormariće.

Srušite pregradne zidove, povećajte prozore, zamenite drvena vrata staklenim, prostor će postati otvoreniji i povezaniji. Takođe i pažljivo izdeljen prostor paravanima ili policana daje utisak veličine jer Vas primorava da ga doživite postepeno. Naravno ne treba da izložite sve što imate, ništa ne smanjuje prostor kao prenatrpanost i nered.

Nedostatak životnog prostora uvek predstavlja problem, treba težiti da se postojeći prostor iskoristi na najbolji mogući način. I nezaboravite ključnu stvar: "Kad čeljad nisu besna ni kuća nije tesna".

Publikovano: 26.12.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check