Energetska Efikasnost ili Kako se Zagrejati Na Minus Beskonačno!

Malo Vam je hladnjikavo ovih dana? Zahvaljujete Bogu što su praznici pa ne morate ni da ustajete iz toplog kreveta! Sigurni ste da je Globalno zagrevanje samo urbana legenda! Učinite svoj stan energetski efikasnim i recite zbogom zimi jednom za svagda, a valja će i na leto!

Energetska Efikasnost ili Kako se Zagrejati Na Minus Beskonačno!

Ideja energetske efikasnosti je da se se smanji količina energije koja se koristi, a da se dobiju isti, ili čak bolji rezultati. Ovo je opšti trend u svetu, jer nestašica sirovina za proizvodnju energenata neminovno dovodi do porasta njihove cene. Sama logika nalaže da raspoložive resurse treba trošiti što efikasnije jer valjalo bi nešto ostaviti i unučićima.

Novi propisi i u našoj zemlji sve više uvode trend energetske efikasnosti prvenstveno u novogradnji, a krediti pojedinih banaka za ovu namenu pružaju mogućnost da i već izgrađeni objekti postanu energetski efikasniji. Investicija ove namene svakako vremenom prevaziđe troškove prvenstvenog ulaganja. Ušteda novca nije jedina beneficija energetske efikasnosti, ona umnogome utiče na očuvanje životne sredine. Green is in.

<

>Dobra Izolacija je Ključ Toplote

Kako postići energetsku efikasnost stana ili kuće? Dobrom izolacijom, izborom pravih materijala i prozora. Termoizolacija vrši svoju ulogu nezavisno od temperature – ona jednostavno sprečava razmenu spoljašnje i unutrašnje.

Materijali koji se koriste za termoizolaciju uglavnom su proizvodi na bazi plute, otpadaka od prerade drveta i sl., ali apsolutna dominacija pripada proizvodima načinjenim na bazi polistirola i mineralnih vlakana. Svi oni treba da ispune četiri osnovna zahteva: nisku termo propustljivost, nisku apsorpciju vode i vlage, paropropusnost i vatrootpornost.

Što se prozora tiče u svakom slučaju oni sa aluminijumskim okvirima svakako su najisplativiji. Oni imaju veliku postojanost oblika, ne stare i laki su za održavanje. Mogu da traju i do 50 godina bez ikakve promene i bez posebnog održavanja. PVC prozorski okviri imaju bolju toplotnu zaštitu i povoljniju cenu od aluminijumskih, ali nažalost mnogo kraći vek trajanja i zbog načina proizvodnje ne spadaju baš u ekološki prihvatljive. Pored toga pri temperaturnim razlikama dolazi do širenje odn. skupljanja PVC-a tako da biste vrlo brzo iskusili probleme pri otvaranju i zatvaranju prozora. Staro dobro drvo uvek je dobar izbor. Ima najbolji stepen toplotne i zvučne izolacije, a ako se pravilno održava može da traje dugi niz godina. I naravno drvo je ekološki najprihvatljiviji materijal.

Lepo Zvuči Samo KO će to da Plati?

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Kako bi energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije zaživela i u Srbiji, EBDR će kroz kredit od 10 milona evra odobren Komercijalnoj banci podržati razvoj ovog projekta.

Komercijalna banka će kreditirati projekte građana i opština u ovoj oblasti. Na ovaj način trebalo bi da se podstakne povećanje energetske efikasnosti u komercijalnoj izgradnji i industrijskim sektorima, kao i ušteda energije u preduzećima, stanovima i opštinskim zgradama. Dodatna sredstva obezbediće Evropska unija i Fond akcionara EBRD.

EBRD ovim projektom želi da ukaže na značaj smanjenja upotrebe energije i pomogne u prevazilaženju postojećih tržišnih barijera za ulaganje u obnovljivu energiju kroz dugoročno finansiranje. Nadamo se da će ovo uticati da se donekle smanje naše rasipničke navike u svemu pa i u rasipanju enegrije. Dobar podsticaj, mada i ovaj minus radi posao.

Energetski Pasoš

Naša država, kao jedna odgovorna i pre svega štedljiva država, u cilju obezbeđenja energetske efikasnosti uvela je energetske pasoše. Energetski pasoš će biti obavezna projektna dokumentaciju za sve novoizgrađene objekte, objekte na kojima se vrši renoviranje i sanacija, kao i za objekte koji su u prometu nekretnina.

Pasoši će biti podeljeni u kategorije od A do G, u zavisnosti od energetske efikasnosti objekta. A je visoko energetski efikasan objekat, a G objekat koji stvara najmanju energetsku uštedu. Ovo je princip a sve su ostalo nijanse.

Pasoš će sadržati podatke o karakteristikama objekta, troškovima grejanja – hlađenja, gubicima energije kao i mogućim uštedama. Kategorija pasoša će direktno uticati na cenu nekretnine na tržištu. S obzirom da su licence trenutno potpuni hit u Srbiji, pasoše će izrađivati stručna lica koja imaju licencu tzv. odgovorni inženjer za energetsku efikasnost zgrada, izdatu od Inženjerske komore Srbije.

Nadam se da Vas je ovaj tekst informisao i bar malo zagrejao. Ako nije, uvek Vam preostaju alternativni izvori grejanja kuvano vino i kuvana rakija.

* Ovaj post je nastao u saradnji sa portalom za solarnu energiju Solarni paneli na kojem možete da se informišete o aktuelnim ponudama kupovinu solarnih panela I solarnih sistema u Srbiji i regionu.

Publikovano: 3.01.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check