Zlatibor Zimska Bajka

Maštate kako ispijate toplu čokoladu (kuvano vino, rakiju, čaj..) ispred kamina u kome vatrica veselo pucketa. Kroz prozor gledate predele prekrivene srebrnim snegom dok se u pozadini čuje tiha muzika. Provedite svoje zimovanje u apartmanu na Zlatiboru i ostvarite svoje maštarije.

Zlatibor Zimska Bajka

Propustili ste novogodišnji koncert Zdravka Čolića u isušenom zlatiborskom jezeru?! Nemojte biti previše tužni, bilo je minus 17 i prevelika gužva. Uostalom uvek je dobra prilika da se poseti Zlatibor, sa Čolom ili bez njega.

Zlatibor ima stogodišnju turističku tradiciju, a prvi hotel izgraden je 1908. godine u njemu su boravili srpski kraljevi, pesnici i slikari.

<

>Slalom, Veleslalom ili Spust

Zimski raspust je u toku, zašto ne biste priuštili svojim školarcima odmor od štrajkova uz zimske i snežne čarolije. Na samo 9 km od centra Zlatibora nalazi se skijaški centar Tornik. Skijaške staze su obnovljene i proširene 2011. godine a postavljena je i najmodernija žičara. Polazna stanica žičare je na nadmorskoj visini od 1.110m a penje se na Tornik čija je visina 1.496m.

Na samom Torniku postoje tri staze, za svakog po nešto. Staza Zmajevac široka od 150m do 200m a dugačka 1km idealna je za skijaše koji vole izazov i adrenalin. Oko Zmajevca ide veleslalomska staza Tornik dužine 1.300m i prelepa je za duge karving zaokrete. Ona se nastavlja blagim prelazom od 600m i prelazi na stazu Bandera koja je dugačka oko 1km i spušta se do podnožja Tornika i polayne stanice Pominog šestoroseda. Ove tri staze opslužuju dva expres ski lifta Bandera i Krnevo plandište.

Ako više volite umereniju varijantu ili su Vam deca još mala za gore pomenute visine, u samom centru Zlatibora postoji prostor za zimske sportove i rekreaciju. Ovde postoji jedan ski lift tipa „sidro“ i nekoliko bebi ski liftova. Ako nemate svoju opremu možete je iznajmiti na ski stazama, u ponudi je sve, skije, snoubordi, sanke, motorne sanke i još koješta.

Sirogojno i Mokra Gora

Zlatibor je zaista najpoznatiji po Sirogojno džemperima. Sve je manje baki koje znaju ili imaju vremena da štrikaju džempere pa su Sirogojno džemperi sve popularniji i skuplji.
Etno selo „Sirogojno“ je jedini muzej na otvorenom u Srbiji. Pored crkve Svetog Petra i Pavla prevučene su sa raznih delova Zlatibora stare brvnare kako bi sačuvale a istovremeno i dočarale kako se nekada živelo. Neke od njih su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu i čine stalnu muzejsku postavku. Druge su pretvorene u prodavnicu suvenira, kafanu, apartmane...

Mokra Gora koja se prostire između Zlatibora i Tare najčuvenija je po Šarganskoj osmici i Kustinom Drvengradu. Popularna pruga uskog koloseka formira savršenu osmicu i vraća nas u prošlost uz klepetanje voza. Etno selo proslavljenog reditelja ne treba posebno predstavljati ako valja Moniki Beluči pa valja će valjda i nama.

U blizini Mokre Gore nalazi se selo Kremna, najpoznatije po tome što su u njemu živeli omiljeni pisci srpskog predsednika, proroci Tarabići. Znate ono žuti ljudi, bistra Morava.
Smestaj Beograd

Zlatibor nudi veliki izbor hotela, privatnog smeštaja, apartmana. Pogledajte naš izbor u sekciji Zlatibor privatni smeštaj. Pakujte kofere i „hajdemo u planine, jer tamo nema zime“! Ukoliko Vas zanima tema Smestaj Beograd molimo posetite nasu sekciju za kratkorocno izdavanje.

Publikovano: 24.08.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check