Splavovi dozvola

Splavovi dozvola

Splavovi dozvola

Na našim rekama a posebno u Beogradu  i okolini možete neretko naići na splavove bez dozvole bilo da je u pitanju privatno zadovoljstvo ili splavovi  koji vrše uslužnu delatnost. Brojka neregistrovanih- divljih splavova u Srbiji ide do nečuvenih 4 ili 5 000.

Iako su glavna tema splavovi koji nemaju rešene isprave problem pravi i nekoliko desetina napuštenih splavova koji do dana današnjeg nisu sklonjeni.

Dozvola splava zavisi u velikom o dozvoli mesta za postavljanje objekta a ne iskljucivo infrastrukture samog plovila.

- Ključni problem zbog kog Odluka o utvrđivanju i korišćenju mesta za postavljanje plovnih objekata na delu obale i vodenog prostora nije primenjena, iako je doneta pre pet godina, bio je sam postupak za dobijanje mesta, kao i način uklanjanja objekata. Od 176 splavova restorana uredne plovidbene dozvole ima svega 11, što dovoljno govori o bezbednosti. Takva dozvola, naime, podrazumeva kompletnu tehničku ispravnost i bezbednost za obavljanje ugostiteljske delatnosti. Jedan od najčešćih uzroka zbog kog vlasnici ne registruju svoj splav restoran jeste izbegavanje plaćanja poreza na upotrebu plovnih objekata, a on iznosi 4.050 dinara po kvadratnom metru – izjavio je šef lučke kapetanije Branislav Milešić.  

Pre nešto više od tri godine obrazovana je komisija koja je trebala da sprovede konkurs za postavljanje plovnih objekata odnosno legalizacija mesta na kome je splav postavljen ali do samog konkursa nije došlo.

Uslovi koji su tada bili navedeni bili su dosta zahtevni za vlasnike plovila;

- Splav mora biti pozicioniran na mestu udaljenom 12m od reni bunara

- Splav mora biti udaljen 50 metara od svih cevastih bunara.

- Splav mora biti udaljen najmanje 100m uzvodno i 50m nizvodno od mosta.

- Splav mora biti udaljen najmanje 50 m uzvodno i nizvodno od rampi.

- Rastojanje izmedju splavova nesme biti manje opd 1,5m

U slučaju da komisija zaključi da splav ne ispunjava date uslove ili da spada pod  napuštene objekte planirano je da se ukloni- premesti na za to predvidjene lokacije: Progarski zimovnik na Savi i Tospašin kanal na Dunavu.  Jedan od mogrucih razloga odlaganja ovog konkursa svakako je nespremnost ovih lokacija da prihvati sve objekte bez dokumenata.

Ni jedna od nadležnih gradskih službi nema zvaničnu informaciju kada bi ovaj konkurs mogao biti sproveden.

Branislav Milešić takodje navodi da je jedini pravni instrument lučke kapetanije Beograd podnošenje krivične prijave protiv vlasnika splavova bez dozvole za mesto na kome se nalaze i postupka zabrane korišćenja tog objekta. Rasprava na temu splavovi dozvole traju već decenijama a uklanjanje objekta po zakonu još uvek nije u moći kapetanije te stoga nemaju odrešene ruke da obale reka dovedu u red u roku u kome bi to želeli.

U Upravi za vode potvrdili su informaciju o splavovima bez dozvola.

Situacija na našim rekama iako nekima prividno lepa (ako izuzmemo havarisane objekte) ipak ne garantuje bezbednost. Neresenost pravnih regulativa vezanih za ovo pitanje često se vezuje za veliku zaradu ugostiteljskih objekata na vodi i popularnosti splavova koji funkcionišu kao noćni klubovi. Laički rečeno turizam Beograda uvelikom zavisi od noćnog života koji se u letnjem periodu odvija upravo na splavovima bez dozvole.

Postavlja se pitanje da li će se ova uslovljenost održavati dok se opet ne desi slučaj splava bez dozvole koji se “iz čista mira” zapalio i ugrozio živote posetilaca ili će vlasti sprovesti temeljnu reformu ovog sektora gradske uprave i pre toga. Za više informacije posetite sekciju Beograd splavovi.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check