Šta Čeka Savamalu u Beogradu na Vodi

Kakva sudbina čeka umetnički kvart Savamala kada i ako se počne sa izgradnjom Beograda na vodi?! Kakve šanse imaju nezavisne i neprofitne inicijative kada se nađu naspram onoga što na zapadu zovu „big business“?

Šta Čeka Savamalu u Beogradu na Vodi

Za samo nekoliko godina preduzimljivi kulturni radnici preuredili su zapuštene lokale u samom centru Beograda i napravili prepoznatljivu urbanu četvrt srpske prestonice. Međutim ni kulturnim poslenicima uključenim u projekat Savamale nije najjasnije kakva ih budućnost čeka sa projektom Beograda na vodi.

Za sada ne postoji nikakav dijalog sa nadležnima i bila bi velika šteta da ovaj zaista jedinstven i uspešan projekat, o kome je reportažu napravio i CNN, bude potopljem megalomanskim projektom vlade Srbije.

<

>Srce Beograda

Savamala prvobitno je zamišljena da postane novi centar Beograda. Iako većina nas ovaj naziv vezuje za Karađorđevu ulicu Savamala je mnogo više od toga. Ona se prostire od Varoš kapije, a obuhvata ulice Karađorđevu, Nemanjinu, Kneza Miloša, Kraljice Natalije, Balkansku i Prizrensku do kafane „Zlatno burence“, zatim Kosmajsku i Pop Lukinu ulicu.

Pre šest godina ova ideja je ponovo oživela i umesto urbanista napuštene zgrade i lokale u centru Beograda oko Karađorđeve ulice preuredili su kulturni radnici. Prvo je nastao Kulturni centar Grad, zatim „Mixer House“ sa Mixer festivalom, Urbani inkubator, Gete institut ... U nekada zapuštenim, praznim, oronulim objektima, danas se održavaju koncerti, izložbe, pozorišne predstave, koncerti, tribine.

Savamala je nastala i uspela da zaživi u situaciji ekonomske krize angažovanjem kulture na revitalizaciji jednog zapuštenog dela grada. Situacija se sada očigledno promenila i trebalo bi da velika investicija pronađe način da sačuva i unapredi ovu zaista jedinstvenu gradsku kulturnu celinu.

„Big Business“ Gazi Sve Pred Sobom

Maketa Beograda na vodi, kako to obično biva izložena je na par stotina metara od duhovnog srca Savamale – „Mixer Hous“-a. Ovde svi znatiželjni mogu da vide kako bi trebalo da izgleda ovo arhitektonsko čudo budućeg Beograda. Milion i po kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora u centru Beograda namenjenog prodaji.

Menadžeri projekta Beograd na vodi nemaju nikakva saznanja o projektima koji se razvijaju u Savamali, a pitanje je da li ih oni uopšte zanimaju. Od kulture se u zemlji Srbiji niko nije leba najeo.

U Savamali trenutno je aktivno desetak projekata na kojima radi oko stotinu ljudi. Svi oni se nadaju da će do dijaloga sa nadležnima za Beograd na vodi doći i da će im se ukazati prilika da ih upoznaju sa rezultatima svoga rada. Oni se nadaju da ova dva projekta ne ugrožavaju jedan drugog i da bi investicije trebalo usmeriti na pravi način.

Ostaje da se vidi koliko će nadležni imati sluha za njihove uspehe i potrebe. Grad je već počeo da premerava okolne stanove, nadamo se da merači neće uskoro zakucati i na vrata ovih kulturnih oaza.

Publikovano: 18.01.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check