Siđi do Reke – Beogradski Splavovi

Kada pomenemo beogradske splavove prva asocijacija je lud provod, po čemu je Beograd poznat u regionu. Tu su još nedeljni ručkovi i pijuckanje kafice ili piva u vrelo letnje popodne. A sad nešto potpuno drugačije – kako biste volili da živite na splavu?!

Siđi do Reke – Beogradski Splavovi

Ne mislim na one splavove u Beogradu koje imaju neki od naših sugrađana pa mogu da pobegnu na mini odmor daleko od gradske vreve a opet u neposrednoj blizini centra grada. Mislim na izgadnju naselja splavova kojim bi se trajno rešilo nečije stambeno pitanje.

Ovoga su se dosetili Holanđani. Vekovima Holandija se bori da osvoji što više zemlje od mora a sada su rešili da urade suprotno. Sve veći problem nedostatka prostora za stanogradnju rešili su gradnjim naselja splavova na vodi.

<

>Plutajuće Naselje

Ijburg je jedinstveno a samim tim i najveće plutajuće naselje u Zapadnoj Evropi. Nalazi se na jezeru i predstavlja proširenje koje Amsterdamu nedostaje po pitanju stambenog prostora.

Po principu naših splavova kuće su izgrađene na betonskim tankovima, umesto burićima, koji plutaju ispod povešine vode. Graditelji su se držali Arhimedovog principa – količina vode koju istisneš potapanjem predmeta u nju određuje težinu koju potopljeni predmet može da nosi. Iz tog razloga naselje se prostire u širinu a ne u visinu.

Ovo naselje osim što je donekle rešilo problem nedostatka životnog prostora u Amsterdamu donelo je i ekonomske efekte u vidu povećanja broja turista. Mnogi od vlasnika su drage volje učinili svoje domove dostupnim za razgledanje.

Green is IN

Arhitekte i investitori izgradnje ovog naselja ipak priznaju da su ove kuće splavovi za sada namenjeni onima sa dubljim džepom. U prilog tome govori i činjenica da se još luksuznije kuće splavovi uveliko grade u Majamiju i Dubaju.

Trend zelene gradnje međutim podstiče razvoj ovakvih projekata promovišući iznalaženje što jeftinijih načina ovakve gradnje. Osim što rešavaju nedostatak životnog prostora u velikim gradovima, ovakvi projekti pomogli bi stanovnicima onih gradova koji se nalaze u plavnim podnebljima.

Stanovnicima Mumbaia i New Orleansa više bi se isplatilo i na kraju krajeva bilo jeftinije ulaganje u ovakve projekte nego sanacija i oporavak posle poplava.

Beograd na Vodi

I pored Beograda na vodi, koji će preciznije rečeno ipak biti izgrađen na kopnu, razvoj ovakvih green living projekata za nas je naučna fantastika. U Srbiji se slabo prodaju i novo izgrađeni stanovi na suvom a prostora za gradnju ima u izobilju. Investitori kod nas još uvek rade po principu što jeftinije to bolje o ekologiji i zaštiti životne sredine malo se vodi računa.

Za ovakve projekte treba da sačekamo neke bolje dane i neko razvijenije stanje svesti, ipak možemo na vodi da provodimo slobodno vreme. Ako želite svoje mestašce na vodi u tropskim letnjim danima pojedine beogradske agencije za nekretnine u svojoj ponudi između ostalog imaju i splavove.

Ukoliko se odlučite za kupovinu splava ipak treba da budete prilično obazrivi. Najveći problen kod kupovine splava preredstavlja vanknjižno vlasništvo sa neizvesnim statusom jer Vam ništa ne garantuje da Vaš objekat jednog dana neće biti uklonjen.

Dok čekamo da plutajuća naselja poput Amsterdamskih zažive kod nas, ili dok emiraćani ne krenu da grade luksuzne plutajuće vile, možete sa malo hrabrosti i avanturističkog duha splav u Beogradu kupiti za 15,000 evra.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao САШО dana 14.05.2019.
ВАКВИ СПЛАВОВИ НА ДУНАВ ИМА ЛИ ЗА 500 ЕУРА ИЛИ 600ЕУРА