Majstori u Kući – Šta mi je to Trebalo?

Rešili ste da malo obnovite svoj stan? Malo boje, nove pločice u kupatilu, svaka promena dobro je došla. A onda... Majstori su okupirali Vaš stan, ništa ne ide po planu, ono što Vi želite neizvodljivo je, svi termini su probijeni, a o troškovima suvišno je i govoriti!!!

Majstori u Kući – Šta mi je to Trebalo?

Ne kaže naš narod džabe kad neko ide ulicom i priča sam sa sobom „Il je lud ili zida kuću“, isto se može primeniti i na radove u stanu. Bez obzira da li je Vaš stan jednosoban, dvosoban, trosoban ili veći, ukoliko niste kupili stan u novogradnji renoviranje i preuređivane Vas kad tad čeka. Nekada same životne okolnosti učine prisustvo majstora u kući neophodnim.

Koliko god da se pripremite psihički, fizički i materijalno, nešto će krenuti naopako, jer sa majstorima se nikad ne zna. Ipak ne mora sve da bude tako crno i radost zbog preuređenja stana ne moraju da nam pokvare predhodna loša iskustva. Pripremila sam za Vas par saveta kako da majstore u kući preživite što bezbolnije.

<

>Isplanirajte Potrebne Radove i Troškove

Krećete u ozbiljniju adaptaciju stana, naročito ako je veći od 50 kvadrata, ili radite prenamenu prostora u svom domu, razmislite unapred šta tačno želite i potražite savet od stručne i ovlaštene osobe.

Ukoliko još uradite i nacrt to Vam može koristitu u raznim budućim situacijama, kao što su prodaja stana ili uzimanje kredita obezbeđenog hipotekom. Takođe se morate na vreme raspitati za koje radove Vam je potrebna dozvola opštine kako ne biste kasnije imali problema sa komunalnom policijom.

Pre nego što započnete sa bilo kakvim radovima napravite spisak očekivanih troškova, naravno u toku radova pojaviće se i neki neplanirani troškovi, ali uz dobar plan oni ne bi trebalo mnogo da utiču na konačnu cenu radova. Na spisak ćete staviti tačan opis radova koje treba preduzeti, tačne razmere kao i popis i količinu potebnog materijala sa okvirnim cenama.

Kako biste imali predstavu o tome kolike su cene potrebnog materijala odvojite malo vremena, obiđite što više prodajnih mesta. Razlike u ceni mogu biti značajne u zavisnosti od toga gde kupujete, pri čemu razlika u kvalitetu materijala ne mora da postoji.

Izbor Majstora

Kada su u pitanju sitne popravke i manji radovi, tipa krečenja, većina nas voli da se sama pozabavi njima ili da pozove u pomoć spretnije prijatelje. Kada su u pitanju ozbiljni radovi u velikim stanovima ili prenamena postojećih prostorija radove treba prepustiti profesionalcima.

Prikupite što veći broj ponuda. Vodite računa da Vam za različite radove treba različit profil stručnih majstora. Raspitajte se za preporuke ili se sami uverite u kvalitet predhodnih poslova majstora, npr. za molerske radove bilo bi dobro pogledati slike predhodnih poslova.

Na kraju krajeva pored cene kvalitet je ono što bi trebalo da bude od presudnog značaja za izbor majstora. Radovi koje će obavljati treba da potraju duže vreme i da vrše funkciju kojoj su namenjeni.

Nabavka Materijala

Nabavku materijala možete prepustiti majstorima a možete to uraditi i sami. Ukoliko materijal nabavljate sami možete dosta uštedeti ali možete i napraviti niz grešaka. S druge strane ukoliko nabavku prepustite majstorima to može uticati na dužinu trajanja radova. Znate ono „čekamo da stigne deo“. Takođe ovo može uticati na visinu cene radova.

Moj savet je da pre nego započnete bilo kakav posao napravite precizan dogovor sa majstorima, malo koji majstor u Srbiji će pristati da potpiše ugovor ali neki okvirni dogovor mora da postoji. Dogovor bi trebalo da se zasniva na Vašem planu i predviđenim troškovima i trebalo bi da uključuje okvirnu konačnu cenu radova.

Nadam se da sam Vam bar malo pomogla pri planiranju i donošenju odluke radovi u stanu: da ili ne? U svakom slučaju dobar plan će Vam pomoći da izbegnete fazu radova – odlazim iz stana i ne vraćam se dok sve ne bude gotovo.

Publikovano: 24.01.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check