Kako Najjednostavnije I Najbrže Okrečiti Stan

Milslite da se stan ne može okrečiti za kratko vreme bez gubitka na kvalitetu radova? Koliko puta su Vam majstori naplatili krečenje skuplje da bi završili u što kraćem roku?

Kako Najjednostavnije I Najbrže Okrečiti Stan

Evo par saveta kako sami možete da okrečite stan brzo i kvalitetno.

Neke od predloženih metoda možda su u suprotnosti sa svime što ste dosad čuli o krečenju, ali funkcionišu. Uz pomoć njih okrečićete stan brzo i krajnji efekat će biti profesionalan.

Još jedna stvar koja nam se čini neizbežna prilikom krečenja jeste nered. Uz pomoć ovih tehnika napravićete vrlo malo nereda u stanu pa ćete uštedeti vreme i na čišćenju.

<

>Uvek Počnite od Čiste Površine za Rad

Pre nego započnete sa krečenjem morate dobro oprati zidove vašeg stana, koje nameravate da okrečite. Postoji specijalni sapun za zidove koji možete kupiti u svakoj farbari, a uslučaju da krečite kuhinju gde se mogu naći otpornije mrlje možete koristiti odmašćivač.

Kada otvorite kantu sa bojom, bez obzira što ste je upravo doneli iz radnje, u boji mogu da se nalaze gromuljice ili komadi stvrdnute farbe. Ukoliko ih pažljivo ne izvadite pre nego što započnete sa krečenjem ovi komadići mogu završiti na Vašem zidu. Bolje je odvojiti dva minuta pre nego započnete sa krečenjem da ih izvadite nego posle da utrošite mnogo više vremena skidajuči ih sa tek okrečenog zida.

Kupite cediljku za boju ili iskoristite stare najlon čarape kako biste odstanili ove gromuljice. Stavite cedaljku preko kante u koju planirate da razmitite boju i pažljivo sipajte. Cedaljka će zadržati sve komadiće, a pošto je operete možete je koristiti i prilikom sledećeg krečenja.

Kako Da Napravite Što Manje Nereda u Stanu

Svi znamo da krečenje može da napravi neverovatan nered u stanu. Koliko puta Vam se desilo da i posle temeljnog čišćenja mrlje od kreča izbijaju danima na najneverovatnijim mestima.

Da biste sveli vreme čisćenja na minimum i napravili što manje nereda potrudite se da pod i nameštaj koji niste u mogućnosti da premestite dobro prekrijete najlonom. Stolariju prebrišite mokrom krpom, te ukoliko na nju kapne boja, lakše ćete je oprati. Takođe pošto umočite četku u boju prve poteze povucite dalje od ivice prozora (vrata) a sledeći uz ivicu pre nego što ponovo umočite četku u boju.

Skoro je nemoguće ofarbati ivice uz plafon a da neumrljate i sam plafon. Naravno plafon je nemoguće prekriti najlonom, pa čak i ako nemate visoke plafone u stanu.

Šta je rešenje u ovom slučaju? Zasecte ivicu između zida i plafona nožem za git. Postavite nož pod uglom od 45 stepeni naspram zida i polako pomerajte sečivo duž ivice plafona. Na ovaj način ćete napraviti plitko udubljenje u zidu, koje treba obrisati krpom ili čistom četkom. Dok budete krečili zid krajevi četke će se zaustavljati u udubljenju, na ovaj način dobićete preciznu liniju a nećete umrljati plafon.

Tehnika Krečenja

Prva i osnovna stvar jeste da izaberete valjak prave veličine. Kada krečite veće površine, kao što su zidovi, idealan je valjak od 35 pa čak i 45 centimetara jer zadržava dosta boje, pa krečenje ide brže. Za deo oko vrata i prozora odličan je valjak od 23 centimetra ili fina četka.

Najefikasnije je da krečenje započnete od ivica i uglova. Prvo premažite ove, nezgodnije delove za krečenje, a zatim dok je boja na njima još vlažna premažite zid. U ovoj fazi radova bilo bi dobro da imate pomagača, jer se najbolji efekat postiže da jedna osoba kreči uglove i ivice dok druga kreči zid.

Nekada se može dogoditi da predhodna boja, mrlje od duvana ili vlage posle nekog vremena izbiju na površinu, iako ste ga u međuvremenu prefarbali. Ovo možete sprečiti ako zid predhodno poprskate sredstvom protiv mrlja ili u belu boju dodate sasvim malo smeđe ili crne. Takođe je važno da boju nanosite iz različitih pravaca, i to u prvaj fazi vertikalno, a onda pod uglovima od 45 stepeni naviže i naniže.

Prvi potez pri krečenju uvek treba da ide ka gore, jer će Vam se u suprotnom boja nakupiti ispod valjka i cureti niz zid. Ako želite da napravite dužu pauzu, operite četke i valjke umotajte u plastičnu kesu i ostavite na nekom hladnijem mestu. Ako su Vam kojim zidovi ispali previše tamni, sunđerom ili krpom preko tamne boje nanesite svetlije otiske u istom tonu ili jednostavno u ostatak farbe dodajte belu od istog proizvođača i prekrečite zid. Mokri premaz izgleda drugačije, uglavnom je tamniji od suvog. Zbog toga sačekajte da se boja malo prosuši pre nego što svoj stan proglasite pre tamnim i rešite da se latite ponovnog krečenja.

Sada kada imate potrebno znanje jedino što treba da uradite jeste da sačekate toplije dane pa da ga primenite u svom stanu.

Publikovano: 25.02.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check