Šta Sve Treba da Proverite Ako Ste Odlučli da Kupite Stan

Ukoliko ne kupujete nov, tek izgrađen stan, pre potpisivanja ugovora potrebno je dobro proveriti da li su plaćeni svi računi i porezi. Takođe veoma je važno proveriti da stan koji želite da kupite nije predmet sudskog spora.

Šta Sve Treba da Proverite Ako Ste Odlučli da Kupite Stan

Pre potpisivanja ugovora na temu kuporodaja stana obavezno proverite da li su izmireni svi računi, plaćeni svi porezi i da stan ili druga nepokretnost nije predmet sudskog ili nekog drugog spora.

Od devedesetih na ovamo kako se formiralo tržište nekretnina u Srbiji mnogi stanovi su prodavani i po nekoliko puta. Zbog toga treba proveriti istoriju stana koji želite da kupte i uverite se da ne vuče neki spor iz prošlosti.

<

>Računi, Računi, Računi

U svakom predugovoru o kupoprodaji nepokretnosti stoji da pre potpisivanja ugovora i uvođenja kupca u posed nepokretnosti, prodavac mora da dostavi sve plaćene račune. Ovo se pre svega odnosi na račune za struju, infostan, održavanje, telefon.... Od jula meseca televizijska pretplata više nije na listi mesečnih dažbina.

Prva i osnovna svakako je struja. Uz poslednji račun od prodavca treba da tražite da Vam dostavi i obračun jer se na obračunu vide sva eventualna dugovanja iz predodnog perioda. Ne bi valjalo da prve dane u novom stanu dočekate uz svetlost sveća koliko god to romantično delovalo.

Sledeći na redu je infostan. I u ovom slučaju potrebno je da Vam prodavac dostavi poslednji račun. Sada je moguće od JKP Infostan tražiti obračun na kome se vidi da li su i potraživanja iz predhodnog perioda izmirena, tako da nije zgoreg tražiti od prodavca da Vam dostavi i ovaj obračun.

Naknada za održavanje zgrade obično se plaća na istom račnu kao i insfostan tako da Vam u tom slučaju poseban dokaz ne treba. Međutim u određenim slučajevima Skupština stanara zgrade može imati poseban ugovor sa nekim drugim preduzećem, tada treba tražiti dokaz da su i ovi troškovi izmireni.

Televizija, Telefon, Internet

Bez obzira da li Vam telefonska linija ostaje ili ne proverite da li su svi računi plaćeni. Isto važi i za kablovsku televiziju i internet. Po mogućnosti obratite se kompanijama koje pružaju ove usluge sa molbom da provere stanje duga jer se često dešava da situacija sa ovim računima nije uvek dovoljno ažurna kao kod struje i infostana.

U slučaju ako ste sa prodavcem dogovorili da Vam ove usluge ostanu prvo morate proveriti da li je prodavac zaista ugovorna strana u ugovorima o pružanju usluga. Ugovori za internet, kablovsku a sve više i telefon, potpisuju se ne vezano za vlasništvo na stanu pa je moguće da ih je sklopilo neko drugo lice a ne prodavac. Takođe ukoliko želite da ih zadržite morate sa prodavcem otići i izmeniti ugovor na svoje ime.

Porez i Eventualni Sudski Sporovi

Porez na imovinu se plaća kvartalno na godšnjem nivou, potrebno je da Vam prodavac dostavi potvrdu iz Poreske Uprave da je izmirio svoje obaveze po ovom osnovu.

Da biste proverili da stan koji kupujete nije predmet sudskog spora možete podneti dopis sudskoj pisarnici. Ukoliko se ispostavi da stan jeste predmet spora više detalja o samom sporu možete saznati na portalu www.portal.sud.rs, dovoljno je da na stranici "Tok predmeta sudova opšte nadležnosti" ukucate ime i prezime prodavca odnosno vlasnika stana.

Da biste što lakše proverili sve ove informacije i bili sigurni pri kupovini stana najbolje je da imate pomoć advokata ili proverene agencije za nekretnine.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check