Kako da Izaberete Prave Umetničke Slike za Vaš Dom

Može se reći da je izbor prave umetničke slike za Vaš stan jednak izboru životnog partnera! Kako bi Vam se dopalo da provedete život sa osobom koja Vam se ne dopada?!

Kako da Izaberete Prave Umetničke Slike za Vaš Dom

Bilo da živite u svom ili iznajmljenom stanu pravi je izazov pronaći umetničke slike koje će odgovarati i Vama i prostoru u kome živite. Međutim, kao prvo samo po sebi se nameće pitanje zašto će Vam uopšte umetničke slike u stanu?

U principu umetničke slike nemaju upotrebnu vrednost kakvu imaju nameštaj, osvetljenje ili zavese. Međutim one imaju veoma snažan emotivni uticaj na nas, jer projektuju misli, stremljenja, osećanja i strahove umetnika koji ih je stvorio. Zbog toga je veoma važno izabrati umetničke slike koje odgovaraju baš Vama. Pošto ćete ih gledati svaki dan veoma je bitno da Vam se zaista sviđaju.

Drugi razlog, zbog koga treba imati umetničke slike, je taj što one zaista mogu da transformišu prostor: da ga učine vizuelno većim, da pojačaju postojeće boje i da poprave proporcije nameštaja.

<

>Kako Izabrati?

Kada treba kupiti umetničke slike mnogi od nas teško donose odluku. Postoje dve moguće situacije kada je u pitanju izbor umetničkih slika.

Prva je kada se naprosto zaljubite u neko umetničko delo, kupite ga i onda uređenje i adaptaciju svog stana zasnujete na njemu. Boja, u ovom slučaju, služi kao osnovni izvor inspiracije: možete izvući boju, teksturu i formu sa slike i uvesti je u dizajn svog stana kroz nameštaj, detalje ili tkanine.

Druga situacija, je kada treba da pronađete delo koje će se uklopiti u već postojeći enterijer Vašeg stana. Ova situacija već predstavlja mali izazov. U tom slučaju možete primeniti ovih nekoliko saveta.

Boje i Linije

Jedan od uobičajnih trikova za uređenje enterijera je ponavljanje boje. Ukoliko imate sliku na kojoj preovlađuje plava boja, uvođenje iste boje na drugim mestima u prostoriji stvara utisak kontinuiteta i povezanosti. Ovo možete uraditi uz pomoć raznih detalja - ukrasnih jastučića, tepiha, vaza...

Druga mogućnost je da slika bude svetli detalj u inače neutralnoj prostoriji. Ovo najbolje deluje u modernim minimalistički uređenim stanovima, koji bi bez te oaze boja bili sterilni i jednolični.

Slike sa horizontalnim linijama, kao što su pejzaži, morski predeli, mrtva priroda, uglavnom su mirnije od onih sa vertikalnim linijama, kao sto su gradski oblakoderi, ljudi koji stoje i drveće. Iz tog razloga prve kačimo u spavaće sobe i eventualno kupatila, a druge u kancelarije, dnevne sobe i kuhinje.

Pokret ili Mirovanje, Stil i TemeSve umetničke slike se tradicionalno dele u dve kategorije: one koje prikazuju mirovanje i one koje prikazuju pokret. Ukoliko želite da atmosfera u Vašem stanu bude umirujuća i opuštajuća izaberite prve: pejzaže, mrtvu prirodu, portrete. U suprotnom, ako želite da unesete živost i energiju u prostor opredelite se za slike koje prikazuju pokret. Ovo ne znači da treba da kačite slike konja koji jure, možete izabrati apstraktnu umetnost, sa krivolinijskim oblicima ili linijama u različitim pravcima koji su podsvesno povezani sa pokretom.


Još jedna veoma važna stvar na koju treba da obratite pažnju kada birate umetničke slike, jeste kakav stil želite da ostvarite u svom stanu. Klasično uređenim stanovima najbolje pristaju portreti, pejzaži, crno-bele fotografije. Apstraktna umetnost i nadrealizam su dobri za moderne prostore. U eklektičnim luksuznim stanovima mogu se mešati razlišiti stilovi, ali Vam je za tako nešto potreban talenat i iskustvo kako bi ih uklopili na pravi način.


Ako je Vaš stan uređen u jednom određenom stilu umetnička dela mogu biti predivan instrument za stvaranje potpunijeg i harmoničnijeg ugođaja.


Nadam se da sam Vam makar malo pomogla da pronađete umetničke slike za Vaš stan u kojima će te uživati godinama. A ako nisam, danas naravno postoje mobilne aplikacije i za izbor umetničkih slika koje Vam možda mogu bolje pomoći. A možete i posetiti i jedan od restorana u Beogradu

, jer neki od njih imaju sjajn izbor slika.


Povezane teme - ukoliko Vas zanima iznajmljivanje stanova, ili pak adaptacija stanova, molimo posetite odgovarajucu sekciju

Publikovano: 3.02.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check