Proleće u Vašoj Bašti

Polako počinje da se oseća proleće u vazduhu. Bilo da imate kuću, vikendicu ili samo balkon, pravi je trenutak da se posvetite prolećnom uređenju Vaše baštice.

Proleće u Vašoj Bašti

Ukoliko imate tu sreću da živite u kući, svakako će Vas prvo prolećnje sunce izmamiti u baštu. Ukoliko pak živite u stanu posvetite malo vremena ozelenjavanju svog balkona.

Iako nema nista loše u čišćenju opalih grana, lišća i drugih ostataka zime, sačekajte da se zemlja dovoljno osuši od svih kiša i snegova, odnosno da se od grumena zemlje ne može formirti grudva, pre nego što počnete da hodate po njoj i sabijate je.

S druge strane ne treba ni previše odugovlačiti sa čišćenjem. Mnogo je lakše orezati biljke pre no se novi izdanci pomešaju sa starim granama.

<

>Priprema Vrta Posle Zime

Prvi zadatak je uklanjanje trulih i mrtvih jednogodišnjih biljaka koje su zaostale preko zime. One se neće povratiti a sve samo-sejalice su već uradile svoj posao. Ako niste izvadili svoje sezonske biljke prošle jeseni, vrt će delovati prilično tužno s prvim sunčevim zracima. Ipak neke od sezonskih biljaka mogu da prežive pod zaštitom snega zato ih pažljivo orežite do nivoa tla i one će ponovo cvetati.

Neke žbunaste biljke drvenastih stabljika (artemisia, buddleia, cariopteris, lavanda ...) treba da budu orezane svakog proleća, jer cvetaju samo na novim granama. One se orezuju u proleće, da bi se smanjila šteta nastala tokom zime i da bi biljka počela da stvara nove cvetne grane. Zbog toga je najbolje sačekati da prođu mrazevi. Većina ovih drvenastih višegodišnjih biljaka će vas obavestiti kada je vreme da ih orežete pokazujući znake otvaranja pupoljaka na nižim delovima matičnih grana ili rastom novih grana u podnožju biljke.

U našim krajevima zimzelene biljke su u sezoni cele godine, naročito ako imate plac na nekoj od naših planina. Proleće je vreme da se oreže lišće i omogući rast novog. Travu možete ošišati čim Vam se za to ukaže prilika ne morate čekati da izraste.

Cveće i Drveće

Ruže su jedna od najčešćih vrsta cveća. Pošto su mirovale preko zime i ruže treba orezati da bi se razbudile i ponovo procvetale. Većinu cveća i žbunja koje cveta u proleće treba posaditi predhodnog leta ili jeseni. Ono se ne orezuje s proleća jer bi to sprečilo njihovo cvetanje. Može te ih orzati kasnije pred kraj proleća kad im prođe prvo cvetanje.

Što se zimzelenog drveća tiče njima ne treba nikakva posebna nega u proleće osim možda malo đubrenja. Međutim ukoliko je zemljište plodno i rastresito zimzeleno drveće i žbunje đubri se svake druge godine. Potražite đubrivo namenjeno specijalno zimzelenim biljkama.

Proleće je takođe pravo vreme za čupanje korova. Vlažna i meka zemlja čini ovaj posao mnogo lakšim. Rešite se svih biljaka koje pokazuju znake bolesti da ne biste imali problem kasnije.

Obogćenje Zemljišta, Presađivanje i Završni Radovi

Pre nego dodate bilo šta zemljištu mudro je testirati ga. Ako ste nešto dodavali zemljištu tokom jeseni proverite njegov trenutni balans. Većina biljaka voli da bude hranjna u proleće kad počinje njihov prvi rast. Ukoliko vam je zemljište već plodno dovoljno je dodati malo komposta, stajskog i organskog đubriva. Ako više volite veštačko đubrivo dodajte ga zemljištu kad biljke već krenu da rastu.

Proleće je idealno vreme za presađivanje biljaka. Ovo treba uraditi čim biljka proklija dok je vreme još blago. U tom slučaju biljke će vrlo brzo da se oporave i nastave sa rastom.

Završne prolećne radove u vrtu čini postavljanje gredica. Ravne gredice čine da Vaša bašta izgleda uredno. Ovo takođe sprečava travnjak da se proširi na Vaše cvetne leje. Ne podcenjujte doprinos pravilnih gredica urednom izgledu Vaše bašte.

Uživajte u proleću i suncu u miru Vaše bašte, posle ovako duge zime to je više nego zasluženo. Proleće je takođe vreme da pobegnete u svoju vikendicu i uživate malo u baštovanstvu.
Ukoliko Vas zanima iznajmljivanje stanova Beograd, nekretnine molimo posetite naš portal srbija-nekrentine.ORG

Publikovano: 21.09.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check