Građavenska Dozvola za 28 Dana, Funkcioniše li to?

Građevinska dozvola za 28 dana, da li će ova praksa zaživeti i koliko će procedura dobijanja ptrebnih dokumenata zaista biti pojednostavljena?

Građavenska Dozvola za 28 Dana, Funkcioniše li to?

Od 1. marta stupio je na snagu novi Zakon o planiranju i izgradnji koji propisuje da se sada građevinska dozvola dobija za 28 dana na jednom šalteru. Što znači ako želite da investirate u stanove u novogradnji, procedura bi trebalo da bude jednostavnija.

Da bi se uverili u to koliko se poštuje novi zakon vlada Srbije i ministarstvo građevinarstva napravili su karavan koji ovih dana obilazi opštine u Srbiji i proverava koliko se pridržavaju zakona.

Osim kontrole rada lokalnih samouprava drugi cilj ovog karavana je pružanje pomoći u cilju еfikasnе primеnе novog zakona i brzog otklanjanja problеma koji sе javljaju u vеzi primеnе objеdinjеnе procеdurе izdavanja građеvinskih dozvola.

<

>"Jedan šalter" Novi Moto Ministarstva Građevine

Novi zakon o planiranju i izgradnji uvodi tzv. objedinjenu proceduru. Ovo u praksi znači jedan šalter za dobijanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, sva dokumenta koja ste ranije morali da nabavljate u raznoraznim institucijama i javnim preduzećima, po službenoj dužnosti nabavljaće lokalna samouprava za Vas.

Pored ovog pojednostavljenog dobijanja građevinske dozvole na jednom salteru, od sledeće godine zakon predviđa izdavanje građevinske dozvole elektronskim putem. Što će reći u dva klika!

Jednom rečju banja, zakon ne samo da je smanjio vreme za dobijanje građevinske dozvole, već je smanjio i ukupni broj procеdura za plaćanjе porеza sa nеkadašnjih 67 na 33, a dobijanjе priključka za struju za 15, umеsto za 90 dana.

Zašto se Narušava Srpska Tradicija

Jedna od najsarijih srpskih tradicija jeste potucanje po raznim šalterima. Našem čoveku ništa nije draže nego da izgubi par godina potucajući se po šalterima državne uprave i sakupljajući uvek nove i nove papire. Čemu onda ove novotarije?

Velika će promena za naše građane biti da se pred šalterom saviju samo tri puta. Prvi put da vide šta im od dokumenata treba, drugi put da ih predaju i poslednji put kada budu dobijali dozvolu, aj da dodamo i četvrti put pošto će se sigurno pojaviti klasičan slučaj FT1P.

Razog je veoma jednostavan naša vlada rešila je da poboljša rejting Srbije u svetu. Trenutno je Srbija po efikasnosti dobijanja građevinskih dozvola na 186. mestu liste Svetske Banke od 189 zemalja, jer je za dobijanje tog dokumenta u proseku bilo potrebno godinu dana.

Pored toga ministarka Mihajlović želi i da olakša dobijanja dozvola i same gradnje, poveća strane investicije, kao i da podstakne oporavak domaće građevinske industrije, i tržišta nekretnina u Beogradu i Srbiji.

Sve ovo je lepo smišljeno i zamišljeno, videćemo kako će funkcionisati u stvarnom životu. Do tada karavan ministarstva krstari Srbijom...

Publikovano: 31.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check