Kopaonik, Kopaonik …

Ugrabite poslednje snežne dane i provedite vikend skijajući na Kopaoniku. Snega još uvek ima i to dosta, a smeštaj će te lako pronaći u nekom od apartmana ili u privatnom smeštaju.

Kopaonik, Kopaonik …

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, a zbog svoje klime ali i činjemice da ima čak 200 sunčanih dana u godini, jedna je od najomiljenijih turističkih destinacija.

Kopaonik je dobio ime po mnogobrojnim rudnicima u kojima se oduvek kopalo njegovo veliko rudno bogatstvo.

U svakom slučaju, bilo da ste stratstveni skijaš ili ljubitelj prirode, možete iznajmiti apartman na Kopaoniku i uživati u njegovim čarima.

<

>Skijanje

Još uvek nije kasno da se uputite put Kopaonika skijanja radi. Trenutna visina snega je 103 cm a tako će biti i u narednim danima. Kakvo nas vreme prati poslednjih godinu i po dana najverovatnije ćemo se skijati i u julu.

Kopaonik je najveći a svakako jedan od najlepših skijaških centara u Srbiji. Moderno uređeni tereni skijaškog centra pružaju šansu za uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti.

Skijaški centar Kopaonik poseduje oko 55 km staza uređenih za alpsko skijanje i 12 km staza za nordijsko skijanje. Možete skijati i noću jer je tu staza “Malo Jezero” osvetljena. Za najmlađe skijaše i sve druge početnike, koji prave svoje prve skijaške korake, postoji obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom i karuselom koji olakšava da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ prevozi skijaše I snoubordere tokom čitave zimske sezone a toku leta, prevozi ljubitelje prirode koji panoramski razgledaju prirodne lepote Kopaonika.

Nacionalni Park Kopaonik

Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za jedan od pet nacionalnih parkova koliko ih ima u Srbiji. Na površini od 11.810 hektara raste veliki broj endemičnih vrsta zbog čega Kopaonik predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije.

Pored skijanja Kopaonik predstavlja idealno mesto za odmor tokom cele godine. Za ljubitelje prirode organizuju se pešački izleti (do izvora Metođe i Semeteškog jezera), izleti planinskim biciklom, škole košarke, tenisa, jahanja. A ako preferirate ekstremne sportove zbog velike razuđenosti reljefa Kopaonik pruža idealne uslove za paraglajding.

Možete boraviti u hotelima, apartmanima ili privatnom smeštaju na Kopaoniku i pored prirode uživati u istoriji ovog kraja. Ova oblast nekada se nalazila u centru srpske srednjovekovne države tako da se na Kopaoniku nalaze ostatci utvrđenih srednjevekovnih gradova Zvečan, Koznik i Maglič, rudarskih naselja Stari trg i Novo brdo, a u podnožiju su crkve i manastiri, zadužbine srpskih vladara, Gradac, Pavlica, Studenica, Žiča i Sopoćani.

Ako se zaljubite u ovu planinu i poželite da više vremena provodite na njoj, možete kupiti ili izgraditi svoju nekretninu na Kopaoniku, uživati u njegovim lepotama kad god poželite.

Publikovano: 31.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check