Želim da Prodam Stan

Ne ulazeći u razloge zbog kojih želite, ili ste prinuđeni da prodate Vaš stan, nudimo Vam nekoliko korisnih saveta kako da to što brže i jednostavnije uradite.

Želim da Prodam Stan

Zanima Vas prodaja stanova i sada se pitate na koji način to najjednostavnije da uradite. Prvo što treba jeste da pripremite svu neophodnu dokumentaciju koju bi potencijalni kupac mogao da Vam zatraži, kako bi se uverio da je stan zaista u Vašem vlasništvu.

Zatim treba da odlučite na koji način želite da prodate nepokretnost, sami ili uz pomoć posrednika, odnosno agencije. Ukoliko se opredelite za agenciju proverite da li poseduje zakonom propisanu licencu. Od 9. maja ovo možete proveriti u Registru posrednika u prometu nepokretnosti gde su navedeni svi ovlašćeni posrednici.

S obzirom da živimo u eri imterneta ukoliko stan prodajete sami, kao i u slučaju kada prodaju poverite agenciji, postarajte se da stan bude oglašen na nekoj od specijalizovanih internet stranica. Mislim da je suvušno reći da ćete najviše uspeha imati ako se oglašavate na www.srbija-nekretnine.org. Možda deluje subjektivno ali je istinito.

<

>Bog se Krije u Detaljima

Da biste što brže prodali stan bitno je da prvi utisak koji kupac stekne o njemu bude pozitivan. Sigurno ste bar jednom pogledali neku od mnogobrojnih emisija na stranim kablovskim kanalima gde tim srtučnjaka prodavcu potpuno preuredi kući da bi je što brže i lakše prodao.

Ne morate da idete toliko daleko, ali je možda baš ovo trenutak da detaljno pospremite stan i rešite se nepotrebnih stvari. Ovo će Vam olakšati posao i prilikom selidbe, a na potencijalnog kupca će sigurno ostaviti dobar utisak. Kupce zanima Vaš stan a ne Vaše stvari, tako da ako stekne utisak koliko je stan prostran i kakav je raspored prostorija lakše će se odlučiti.

Dogovorite pravi trenutak kada će potencijalni kupac doći da pogleda stan. Tako će te imati vremena da se pripremite, da rasklonite veš koji se možda suši ili pokupite razbacane igračke ukoliko imate decu. Na ovaj način će te izbeći i niz drugih potencijalno neprijatnih situacija.

Većina ljudi voli da im prostor bude dovoljno svetao, zbog toga obavezno podignite roletne, a ukoliko je tmuran dan potrudite se da osvetljenje bude adekvatno. Svež vazduh je takođe bitna stavka, zbog toga se potrudite da stan bude provetren kad potencijalni kupac dođe u razgledanje. Ako imate kućnog ljubimca bilo bi poželjno da on ne bude prisutan tokom razgledanja, u svakom slučaju upozorite kupca na ovu činjenicu.

Od Razgledanja do Prodaje

Ukoliko ste se opredelili da prodaju stana poveriti agenciji za nekretnine podrobno uputite agenta u sve detalje vezane za stan. Veoma je bitno da agent bude upoznat kako sa prednostima tako i sa manama i nedostatcima stana koji prodajete. Tako će moći stan da prezentuje potencijanom kupcu na najbolji mogući način.

Kada dođe do razgledanja razgovor sa potencijalnim kupcem u potpunosti prepustite agentu. Nema razloga da se mešate u razgovor jer agent zna kad i šta treba da kaže kupcu da bi se on odlučio da kupi Vaš stan, uostalom zato ga i plaćate. Ukoliko kupac želi da o nečemu razgovara sa Vama, kao vlasnikom, odgovorite precizno na postavljena pitanja, a ostalo prepustite stručnjaku.

Kupac će možda imati neke zahteve prilikom razgledanja stana. Možda će hteti da premeri prostorije i nema razoga da ga u tome sprečavate. Bitno je da kupac temeljno pogleda nekretninu koju želi da kupi. Dok njegovi zahtevi ne prelaze granice normalnosti i pristojnosti to je sasvim u redu.

I za kraj da pomenemo da se stanovi u Beogradu prodaju lakše nego u unutrašnjosti, kao i da su manji stanovi uvek trženiji od većih. Ostalo zavisi od sreće i od trenutne situacije na tržištu nekretnina.

Publikovano: 5.04.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check