Da li Ulagati u Poljoprivredno Zemljište?

Kojim slučajem imate višak slobodnog kapitala, pitate se kako da ga najbolje iskoristite. Uradili smo za Vas malo istraživanje o tome koliko se isplati ulagati u poljoprivredno zemljište.

Da li Ulagati u Poljoprivredno Zemljište?

Ulaganje u nekretnine u principu je uvek dobra investicija, a ulaganje u poljoprivredno zemljište može da se isplati na više načina.

Poljoprivredno zemljište uvek možete zasaditi nekom od kultura koje su tražene na tržištu pa ostvariti profit i na taj način.

Ako pak smatrate da zemljoradnja nije vaša specijalnost možete uraditi prenamenu poljoprivrednog u građevinsko žemljište pa ga prodati po višoj ceni.

<

>Prenamena Poljoprivrednog Zemljišta

Ukoliko se opredelite za prenamenu evo šta treba da uradite. Prvo, naravno, treba da platite naknadu. Naknada za promenu namene plaća se jednokratno u iznosu od 50% tržišne vrednosti obradivog poljoprivrednog zemljišta na dan podnošenja zahteva .

Obavezu plaćanja, kao i visinu naknade za promenu namene rešenjem utvrđuje opštinska, odnosno gradska uprava, na zahtev zainteresovanog lica ili po nalogu poljoprivrednog inspektora.

Da biste izvršili prenamenu morate predati Zahtev, uz Zahtev se podnosi još: dokaz o vlasništvu, odnosno pravu korišćenja obradivog poljoprivrednog zemljišta; kopija plana katastarske parcele; izvod iz odgovarajućeg urbanističkog plana o nameni katastarske parcele. Napravite računicu pa procenite šta Vam valja činiti, da li će te dati oglas za prodaju poljoprivrednog zemljišta ili ne.

Lešnici i Med

Ukoliko se odlučite da od kupljenog poljoprivrednog zemljišta izvučete dodatni profit obrađujući ga, lešnici su trenutno apsolutni hit. U ovom slučaju morate biti spremni na malo čekanja. Naime, period od ulaganja do pune rodnosti lešnika i povraćaja investicije, prilično je dug.

Zemljište u Srbiji je zaista pogodno za uzgoj ove biljke tako da se trud sigurno isplati. Lešnik zahteva rastresita, duboka, umereno vlažna zemljišta i dobru osunčanost terena.

U centralnoj Srbiji je 90% zemljišta ispod 1,000 metara nadmorske visine, što je takođe izuzetno pogodno. U Vojvodini su za gajenje lešnika pogodni Srem i zapadni delovi Bačke, a zbog jakih vetrova, mrazeva i visokog nivoa podzemnih voda, lešniku ne odgovaraju Banat i severni i istočni delovi Bačke.

Ako ne bežite od knjige i nije Vam problem da sednete i naučite nešto novo, onda je pčelarstvo prava investicija za Vas. Kada dobro proučite materiju što u proseku traje oko dve godine, možete kupiti nekoliko košnica.

Prvo treba kupiti pristojnu centrifugu, koja košta oko 250 evra. Košnica je oko 50 evra, dok rojak košta 30 evra. Ovo je definitivno ulaganje koje se isplati jer je EU najveći potrošač meda na svetu, a uvozi čak 50%.

Maline i Jagode

Želite da budete potpuni srpski main stream onda naravno treba da se bacite na malinarstvo. Malina je definitivno srpski izvozni proizvod broj jedan, a ovde računica izgleda otprilike ovako.

Struna sadnica košta od 5 do 10 dinara, a mogu da se izvlače iz prošlogodišnjeg roda. Tu su ulaganja u herbicide, đubrivo, pa i radnu snagu za branje (na jednom hektaru angažuje se 10-20 ljudi). Država subvencioniše svaki novi hektar pod malinama od 70,000 do 240,000 dinara u zavisnosti od toga da li je sadni materijal sertifikovane ili standardne kategorije.

A ako želite da ostanete u istoj voćnoj porodici, a da se ipak malo razlikujete od svih ostalih, možete se opredeliti za jagode. Ovde su ulaganja možda malo veća i možda treba malo saviti kičmu ali no pain no gain.

Za ulaganje u jagode, računajte da vam za hektar treba oko 15,000 evra. To podrazumeva oko 40,000 biljaka na hektaru, plus kvalitetan sad i materijal, pripremu zemljišta, folije, sadnju i sistem za navodnjavanje. Podsticaji države idu od 70,000 do 500,000 dinara po hektaru za sertifikovane kategorije.

Znači ukoliko želite da oplodite svoju investiciju, zasucite rukave i dobro se preznojite. U suprotnom, ako se ispostavi da Vam sve ovo baš i ne ide od ruke uvek Vam preostaje prodaja poljoprivrednog zemljišta.

Publikovano: 7.04.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check