Pravi Trenutak Za Kupovinu Stana Na Kredit?

Podići kredit za kupvinu stana ili ne? Doneti ovu odluku uvek je teško. Činjenica da stambeni krediti u Srbiji nikad nisu bili povoljniji svakako može biti od uticaja na donošenje ove nimalo lake odluke.

Pravi Trenutak Za Kupovinu Stana Na Kredit?

Doneti odluku o kupovini stana na kredit zaista nije lako.
Stambeni kredit predstavlja dugogodišnju, čak decenisku obavezu, predpostavlja stabilan izvor prihoda pa samim tim u današnje vreme za većinu građana predstavlja priličan rizik.
Ipak stambeni krediti u Srbiji trenutno su jeftiniji nego ikad ranije, da li je to dovljno da se odlučite na rizik?

<

>Kamatna Stopa 3,5%

Prosečna kamatna stopa, vezana za Euribor danas je skoro duplo manja nego pre tri godine i iznosi 3,5%.
2013. rata kredita za kupovinu stana od 50.000 evra, sa učešćem od 20% i rokom otplate 30 godina, iznosila je mesečno oko 240 evra, a korisnik kredita morao je ukupno da vrati oko 87.800 evra.
Danas za isti kredit i rok otplate, ali po efektivnoj kamatnoj stopi od 3,5%, korisnika kredita mesečna rata koštaće 180 evra, dok bi ukupno morao da vrati oko 65.000 evra.
Sad bi trebalo investirati u svoju budućnost i rešeti jedno od ključnih pitanja većine prosečnih srpskih porodica. Kredit za stan u novogradnji možda je pravo rešenje.

Niske Cene U Korist Građana

Ovako niske cene stambenih kredita posledica su niskog Euribora, ili tzv. jeftinijeg novca. Ovo je veoma povoljno za građane, koji su prema podacima iz statistika sve zaintresovaniji za stambene kredite. U Udruženja banaka kažu da je suma odobrenih stambenih kredita u 2015. porasla je za 2% u odnosu na predhodnu godinu.
Možda je pravi trenutak da kiriju koju plaćate za iznajmljivanje strana pretvorite u ratu kredita za sopstveni stan. Međutim i u ovako povoljnoj stizuaciji rizik ipak postoji. Ukoliko dođe do nekih kriznih momenata Euribor će rasti a samim tim će i kamata na taj kredit porasti, kao i rata koja dolazi svakog meseca.

Uprkos svemu, ovu izuzetno povoljnu situaciju trebalo bi iskoristiti. Nadamo se da će povoljni stambeni krediti uticati na situaciju na srpskom tržištu nekretnina, kako na prodaju stanova tako i na ulaganja u novogradnju.

Publikovano: 13.03.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Elite Pro NEKRETNINE dana 26.06.2016.
Vredi investirati u stanove, biće sve skuplji.