Najzad ste našli način da kupite stan – šta sada?

Šta sve treba znati pri kupovini stana

Najzad ste našli način  da kupite stan – šta sada?

Kupovina stana – šta i kako?


Odluka da kupite stan, sa sobom nosi veliku odgovornost i čitav niz mogućih rizika na koje unapred morate da budete spremni, kako bi ste izbegli nepotrebne neprijatnosti.

Ipak, sve počinje od vaše obaveze da jasno postavite kriterijume na osnovu kojih ćete birati stan koji želite da kupite. Zato, pre svega jasno donesite odluku o lokaciji stana, o kvadraturi stana koji želite da kupite, ali i o ceni koju ste spremni da platite.

Tek nakon toga, obratite pažnju na moguće rizike i tako izbegnite neprijatnosti. Detaljno o kupovini u sekciji kupovina stanova


Koji su to mogući rizici pri kupovini stana?


Formalno pravni aspekt:


Formalno pravni aspekt, odnosi se pre svega na činjenicu da li je stan uknjižen, odnosno da li njegov vlasnik poseduje dokaz o vlasništvu. Taj dokaz, pribavlja se veoma brzo i jednostavno i to vađenjem vlasničkog lista iz katastra nepokretnosti. Ta usluga košta oko 1.500 dinara. Ukoliko vlasnik stana poseduje vlasnički list, to vam u velikoj meri olakšava proces kupovine stana, tako što vam pruža neophodne informacije o njegovom formalno pravnom statusu. Konkretnije, na osnovu vlasničkog lista, tačno možete znati da li je na stan stavljena hipoteka ili nije. Ono što vam savetujemo, jeste da i ukoliko ste se već uverili u to da je formalno pravni aspekt zadovoljavajuć, tu činjenicu proverite još jednom i to na sam dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Razlog za to je to što se u praksi dešavalo da vlasnici stanova koji su predmet prodaje, samo dan pre izvršenja prodaje stave hipoteku na stan i tako naprave problem kupcu. Da bi ste to izbegli, poslušajte naš savet i zaštitite se na vreme.


Površina stana je predmet sudskog spora:


Neretko se dešava da je uprkos činjenici da vlasnik stana poseduje vlasnički list, površina stana ipak predmet nekog sudskog spora. Kako bi ste izbegli i taj rizik, pre nego što se odlučite za potpisivanje kupoprodajnog ugovora, uputite dopis sudskoj pisarnici i tako proverite da li je stan na tom polju "čist".


Stan je već prodat:


Verovali ili ne i to se dešava. U želji da dođu do duple zarade, pojedini prodavci stanova postupaju nelegalno i više puta prodaju isti stan. Da ne bi ste ispali žrtva takve situacije, prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, zahtevajte da ugovor bude overen u sudu. Samim tim, biće izvršena provera od strane suda u centralnom registru i vi ćete biti sigurni da ste jedini kupac stana.

Publikovano: 23.11.2016.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check