Želite da se bavite prodajom stanova? Da li ste sigurni?

Da li svako može da se bavi prodajom nekretnina?

Želite da se bavite prodajom stanova? Da li ste sigurni?

Prodaja stanova, za svakoga?


O tome koliko je prodaja stanova zapravo kompleksan proces, svedoči podatak da se na zapadu razvila i neprestano se razvija jedna potpuno nova vrsta usluge pod nazivom "“Home Staging” (kućna scenografija). Ovu uslugu, vrši i jako dobro naplaćuje tim stručnjaka koji ima zadatak da vas uputi u pravila ponašanja pred zainteresovanim kupcem, koja morate ispoštovati ukoliko želite da prodate stan.


Ipak, pre nego što stignete do pravila ponašanja pred zainteresovanim kupcem, važno je da prvo uspete u nameri da ga "dovedete" da pogleda vaš stan. Zato, prilikom oglašavanja prodaje, trudite se da što objektivnije odredite i postavite prodajnu cenu.


Mnogi prodavci baš u tom prvom i najvažnijem koraku greše, pa postavljaju cenu znatno višu od realne, pravdajući se i oslanjajući se na svoju spremnost da prilikom cenkanja sa kupcem spuste cenu. Ono što ne znaju jeste da takvim potezom već u startu rizikuju da odbiju veliki broj ozbiljno zainteresovanih kupaca. Prema rečima stručnjaka, početna cena nikako ne sme da bude veća od 3 do najviše 5 procenata od cene koja je za stan koji žele da prodaju realna na tržištu.


Realna ili tek blago povećana cena, u velikoj meri garantuje i presudna je za zainteresovanost kupaca.

Kada se kupac zainteresuje za stan, na scenu stupaju pravila ponašanja pred njim.

Pravila ponašanja pred zainteresovanim kupcem, odnose se na sledeće:


- Kupca uvek morate dočekati ljubazni i spremni da saslušate njegove zahteve,

- Kupca je najbolje da dočekate sami ili okruženi što manjim brojem ukućana. Gužva u stanu i previše ukućana, koji neretko pokušavaju da ubede kupca da kupi stan, može da izgleda napadno i da dovede do kontra efekta, odnosno da odbije kupca od namere da kupi stan,

- Kupca morate da dočekate u savršeno čistom i u maksimalno uređenom stanu u kojem će zidovi biti što manje prekriveni (sakriveni) nameštajem. Na taj način, kupac će moći da stekne pravi utisak o stanu koji će eventualno kupiti.

- Kupcu morate dozvoliti da razmisli pre nego što donese konačnu odluku o kupovini vašeg stana.


Više na temu prodaja stanova

Pored ovoga u zadnje vreme trend na koji treba obratiti pažnju je i kratkoročno izdavanje tj. stan na dan

* Ovaj post je nastao u saradnji sa poslovnim portalom JOOBLE na kojem možete da se informišete o aktuelnim ponudama za poslove u Srbiji i regionu.

Publikovano: 9.09.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check