Izdavanje stanova, na šta posebno obratiti pažnju

Izdajete stan, spisak svih stvari na koje morate obratiti pažnju

Izdavanje stanova, na šta posebno obratiti pažnju

Ostali bez dogovorene kirije?


Mnogi vlasnici stanova, koji svoje stanove izdaju, suočili su se sa na žalost neprijatnim iskustvima sa zakupcima. Preciznije, nisu usamljeni primeri zakupodavaca koji su ostali bez unapred dogovorene kirije (uglavnom poslednje) ili koji su nakon izlaska zakupodavaca iz svojih stanova u stanovima zatekli strašne prizore. Ukradeni predmeti kojima je stan bio opremljen, uništen nameštaj, uništene sanitarije, neokrečeni zidovi, samo su primeri segmenata tih strašnih prizora.


Međutim, neprijatna iskustva zakupaca sa zakupodavcima, takođe nisu retka. Pa se tako dešavalo da neočekivano dobiju otkaz bez otkaznog roka ili da budu prinuđeni da plaćaju veću kiriju, samo kako bi im bilo dopušteno da ostanu u stanu.

Ukoliko vam neka od ovih priča zvuči poznato, ili jednostavno ne želite da se upravo vama to dogodi, vreme je da znate da se sa gore opisanim stvarima može izboriti, odnosno da se one unapred mogu sprečiti. Rešenje se krije u potpisivanju ugovora o zakupu stana. 


Izdavanje stanova: Zašto je važan ugovor o zakupu stana:


Potpisivanje ugovora o zakupu stana, jednako je važno i korisno i za zakupodavca i za zakupca, jer se prema odredbi clana 7 stav 2, zakona o stanovanju, tim dokumentom određuju i u slučaju potrebe dokazuju sva prava zakupnog odnosa.

Ukoliko nemate ugovor o zakupu stana, vi kao zakupodavac samim tim nemate ni nikakav validan i pred sudom verodostojan dokaz kojim bi ste u slučaju pokretanja tužbe protiv zakupca koji vas je oštetio bili u stanju da dokažete da ste oštećeni.

U slučaju da posedujete ugovor, situacija je u potpunosti obrnuta i vi samim tim možete biti spokojniji i možete znati da zakupac neće tako lako smeti da donese odluku da vas na bilo koji način ošteti.


Sa druge strane, potpisivanje ugovora odgovara i zakupcu, jer na taj način i on stiče sigurnost da ga zakupodavac neće (ne sme) oštetiti tako što će ga bez davanja otkaznog roka recimo izbaciti iz stana ili zatražiti od njega veći iznos kirije kako bi mu omogućio ostanak u stanu.


Ugovor treba da sadrži informacije o unapred određenim i dogovorenim pravilima postavljenim između zakupodavca i zakupca i obe strane su u obavezi da ta pravila poštuju. Ugovor se može overiti kod javnog beležnika, ali jednako validan i ukoliko je potpisan u prisustvu i uz potpis ugovorenih strana i još dva svedoka.


Od skoro u Beogradu postoji trend za izdavanje na kraći period kratkoročno izdavanje tj. izdavanje po principu stan na dan Beograd. U ovom slučaju Vam nije potreban ugovor, ali je potrebna kateogrizacija objekta,
kao i prijava gostiju. O tome u sledećem članku

Publikovano: 9.09.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check