Da li prodati stan u Beogradu sad?

Kada je najbolje vreme za prodaju stanova u Beogradu?

Da li prodati stan u Beogradu sad?

Da li  prodati stan u Beogradu


Opterećeno dugogodišnjom ekonomskom krizom koja nije aktuelna samo u Srbiji, već i u čitavom svetu, tržište stanova u Beogradu je sve bogatije ponudama, ali nažalost stagnira na polju potražnje. Tek periodično, uoče se mali porasti interesovanja sve ređih kupaca. O tome najbolje svedoče podaci da se u poslednjih nekoliko godina dešava da se mesečno na teritoriji grada proda tek između 10 i 50 stanova, dok je nekada, u periodu pre nastupanja svetske ekonomske krize, prodavano i do 250, pa čak i 300 stanova mesečno. Pritom, najveći broj stanova prodaje se bez posrednika, odnosno bez sudelovanja  agencija za promet nekretnina, kako bi se izbegli troškovi plaćanja provizije.


Najveća potražnja vlada za stanovima manje kvadrature, uprkos činjenici da je cena kvadrata u takvim stanovima nešto viša nego što je to slučaj u sa cenom kvadrata u stanovima veće kvadrature. Takođe, potražnja je veća za stanovima niže spratnosti, nego što je slučaj sa potražnjom za stanovima više spratnosti. Konkretno, kupci se najčešće interesuju za garsonjere, ali i jednosobne i dvosobne stanove koji su u u prizemlju ili do četvrtog sprata. Prednost imaju i stanovi sa centralnim grejanjem. 


Što se tiče izbora kupaca između stanova u novogradnji i stanova u starogradnji, nešto veća prednost se daje stanovima u novogradnji. Razlog za tako nešto je to što su stanovi u novogradnji najčešće odmah useljivi i odgovaraju kriterijumima kupaca, dok stanovi u starogradnji najčešće zahtevaju renoviranje, pa samim tim i dodatno ulaganje novca.

Takođe, i pored toga što su skuplji, traženiji su stanovi na boljim beogradskim lokacijama, što zbog blizine škola, fakulteta, vrtića, tržnih centara ili restorana u centru Beograda

.

Kupovina luksuznih stanova, svedena je na minimum i na godišnjem nivou takvi primeri se broje jednocifrenim do jedva dvocifrenim brojkama.


Cena stanova u Beogradu, kreće se od minimalnih 600 evra po kvadratu na periferijama i prigradskim naseljima (Krnjača, Ovča, Sremčica), do 2.800 evra po kvadratu u užem centru grada. 

Publikovano: 3.02.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check