Čačak Nekretnine

Čačak Nekretnine

Čačak Nekretnine

Čačak je jedan od gradova koji su se najbrže razvijali posle 2000 godine. Zahvaljujući povoljnom položaju ovaj grad je postao atraktivan za investicije - nalazi se na raskrsnici puteva ka Beogradu, Prištini, Podgorici, Sarajevu, Skoplju. Lokalna vlast je odredila tačan plan razvoja i omogućila razne podsticaje za nova ulaganja, pa je Čačak  brzo postao glavni nosilac privrednih dešavanja u  centralnoj Srbiji.

U Čačak su brže nego u druge gradove „stigli“ brojni hipermarketi, privreda se razvijala na krilima malih i srednjih preduzeća, a na sve strane su nicala gradilišta. Izgledalo je kao da su Čačani nezaustavljivi u pravljenju sopstvenog privrednog čuda, ali poslednjih godina i ovaj grad je zapao u krizu. Danas ovde ima 6000 firmi, ali i 18 000 nezaposlenih.

Najbolji pokazatelj trenutnog stanja u privredi ovde je izgradnja i kupoprodaja nekretnina. Do 2008.godine to je bio najunosniji posao, prodaja stanova je išla dobro i gradilo se na sve strane. Godišnje je „nicalo“ oko 15-ak zgrada. Već 2009.godine primećen je osetan pad – gradjevinari su imali 40% manje posla jer je potražnja drastično smanjena. 2010. godina je bila još nepovoljnija, pa se u Čačku izgradilo tek oko 20-ak stanova. Primetno je da se uglavnom rade u užem centru grada.
U ovom gradu posluje nekoliko agencija za nekretnine, a posao im je ugrožen trenutnim stanjem. Uprkos svemu, cena kvadrata je neznatno pala. Jedino su jeftiniji oni stanovi čiji su vlasnici primorani na hitnu prodaju. Tako stanovi novogradnja staju od 800 do 1100e po kvadratu. Za starije nekretnine cene su od 600 do 800e po m2. Medju ljude se uvukao strah od strogih uslova stambenih kredita, pa za obezbedjenje sopstvenog krova čekaju bolje dane.
Kada je u pitanju kupoprodaja kuća Srbija cela se uglavnom susreće sa problemom nemanja papira. Tako je i u Čačku : najčešće su neuknjižene što je glavni eliminativni faktor za kupovinu. Kuće se ovde retko prodaju iako su im cene prilično niske ’ mogu se naći i do 450e po kvadratu i to na dobroj lokaciji. Primamljivije su one sa većim placem koje kupuju investitori uglavnom, da bi na tom mestu gradili.

Stala je i prodaja lokala, ako se nešto proda uglavnom je u centru. Njihova cena u trenutnoj ponudi je od 1100 e po m2, a oni luksuznije uradjeni i funkcionalniji a na dobrom mestu koštaju od 1800 pa do 2000e po kvadratu, neki čak i više.

Što se iznajmljivanja stanova nekretnina tiče  situacija je malo bolja. Čačak ima fakultete i visoke škole, pa studenti iznajmljuju garsonjere  po ceni od 100-130e, dok su veći stanovi od 150 – 250e za mesec dana.cena zakupa lokala je ipak pala. Mnogi su mesecima prazni, jer se ljudi ne usudjuju na nove, samostalne, preduzetničke poduhvate. Lokali koji su pre dve godine rentirani za 500e, sada se nude za upola manje.

Privredna situacija je ovde loša, ali Čačani ne sede skrštenih ruku. Početkom 2010 godine je oformljen Privredni savet čiji je cilj zaustavljanje trenutnog ekonomskog pada i zatvaranja zanatskih radnji.

Čačak ima veliku gustinu naseljenosti. Mnogobrojne prirodne lepote, kulturni i istorijski spomenici i manifestacije ovog kraja učinile su da turistička ponuda bude heterogena. Pored privrede, dakle, velike nade se polažu u turizam. Volja i ideje vodećih privrednika i angažovanje lokalnih vlasti da im pomognu će, nadamo se, vratiti Čačak brzo bar na mesto gde je pre tri godine stao.

Posetite sekciju Čačak nekretnine
i pogledajte najsveobuhvatniju ponudu nekretnina u Čačku!

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check