Novi Zakon o Porezu na Imovinu

Da li će novi Zakon o porezu na imovinu oterati gastarbajtere ili će ipak prevladati nostalgija?

Novi Zakon o Porezu na Imovinu

Između poreza i nostalgije

Ostalo je još nekoliko dana do roka izmirenja prve rate poreza na imovinu. Po zakonu koji je stupio na snagu 1. januara, stope po kojima se obračunava porez na imovinu su se znatno promenile. Kao i obično, glavno obrazloženje političke elite, bilo je zaštita siromašnijih, veće oporezivanje bogatijih građana.

Kome će, na kraju, ova izmena odgovarati, saznaće vlasnici nekretnina kada im za nekoliko meseci stigne rešenje o porezu. Do tada, ako je verovati pisanju medija, najpogođenijima se osetila dijaspora. Naši ljudi koji žive u inostranstvu već prodaju nekretnine u Srbiji, dok oni koji su razmišljali o kupovini stana ili kuće, umesto toga, svoj novac oročavaju u bankama, navodi za Vesti Online Kaća Lazarević, agentica za kupoprodaju nekretnina.

Ona tvrdi da će ovaj zakon napraviti probleme vlasnicima starih porodičnih kuća sa velikim placevima u Beogradu, od kojih većina živi i radi u inostranstvu. Prema novim stopama oni koji poseduju ovakve nekretnine, moraju da plate porez i na kuću i na zemljište, što može doseći cifru i od nekoliko desetina hiljada evra. Zbog toga bi se sve više naših gastarbajtera moglo odlučiti da istakne znak prodajem kuću.

Mišljenja ispitanih Srba u inostranstvu su, međutim, podeljena. Jedni često uzvikuju „eh, da mi je ova pamet bila“ i kaju se što su kupovali nekretnine u Srbiji. Drugi, ipak, više slušaju srce i ne mogu da odole nostalgiji koja ih vuče u rodni kraj. Slažu se jedino agenti u proceni da je tržište nekretnina u Srbiji u poslednje dve godine mrtvo.

I dok se mediji brinu za eventualno opadanje gastarbajterskih investicija u nekretnine u Srbiji zbog novih poreza, zaboravlja se činjenica da isti taj porez moraju da plate i oni koji privređuju i žive u Srbiji. Ako se to pitanje uopšte i potegne, da li će i tada neki od dušebrižnih ministara opet savetovati da oni koji nemaju da plate račune prodaju svoje stanove?

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Krupanj dana 30.12.2015.
Zasto moramo biti zrtve Srbije celoga zivota .nepravda i glad me odvede u Inostranstvo.posao ovamo mi je bio cistacice. Imam socijalnu penziju tj ispod nivova . Kupila sam stan u staroj zgradi za povratak ali nemoguce je vratiti se .razbolila sam se Lekovi bolest .dolazim jednom godisnje ,kad bolesti dozvole .placam za stan vise u Krupnju nego ovamo porez .prodajem stan Niko nece da plati ono sto sam platila pre 15godina .od roditelja nasledila sam deo u staroj propaloj kuci bez struje vode i krova ,ali placam porezu samo ja dok druga 2 vlasnika koriste zemljiste 10 ari brega koji se osipa .jeli ovo pravda mozda srbijom vladaju oni koji hoce da nas isteraju ,eto jos jedne kuge Srbima .sta da kazem ja nemam vise od cega placati .cestitam lopovima koji nam otimaju sve celog zivota .,azdaje samo zderu .ja sam radila 50 godin tj robovala