Kamate za neplaćanje poreza nisu zanemarljive

Penali se obračunavaju za svaki dan kašnjenja; u jesenjim mesecima stižu opomene.

Kamate za neplaćanje poreza nisu zanemarljive

S obzirom na to da je juče bio državni praznik, Uprava za javne prihode još će danas priznavati uplate na ime poreza na imovinu kao redovne. Već od sutra, 17. februara, počinju da se obračunavaju zatezne kamate za neplatiše, a penali se obračunavaju za svaki dan kašnjenja. Svako ko bude kasnio sa plaćanjem dažbine na nepokretnosti, rizikuje da kasnije plati zateznu kamatu od čak 23 odsto.
“Građani koji ne uplaćuju redovno poreze moraju računati sa tim da će im biti uspostavljene kamate. Dnevna kamata nije velika, ali na godišnjem nivou iznosi oko 23 odsto i nije baš zanemarljiva“, upozorava Igor Luković, direktor Uprave javnih prihoda.

On je podsetio da se iznos prve rate poreza na imovinu određuje tako što se suma utvrđena rešenjem iz prošle godine podeli na četiri dela. Prva rešenja obračuna poreza za ovu godinu najavio je za april.
„Mnogi se pitaju zašto rešenja ne stižu u januaru, ali to je nemoguće zato što je do 31. marta rok da se podnesu prijave o promeni imovnog stanja“, objašnjava Luković.

On ističe da je zakonska obaveza svakog građanina da sam proverava svoja dugovanja. Za sve potrebne informacije u vezi sa plaćanjem poreza na imovinu, građani se mogu obratiti nadležnim odeljenjima Uprave javnih prihoda, koja stranke primaju radnim danima od 8 do 14 časova, izuzev srede, kada je prijem stranaka od 8 do 20 časova.

„Prošle godine smo uveli praksu da izrađujemo opomene za dug koji prelazi 1.000 dinara, koje ćemo dostavljati jednom godišnje u septembru ili oktobru“, dodaje Luković.

Da se poreznici ne šale sa kamatama, dokazuje i primer objavljen u listu “Alo”.
“Jednog dana sam se šokirao kada mi je stigla opomena da Poreskoj upravi treba da platim oko 100 evra, na ime kamate što sam pre sedam godina kasnio sa uplatom! Kada sam otišao tamo da proverim o čemu se radi, rekli su mi da mi je išla kamata i kamata na kamatu, jer sam kasnio sa uplatom", ogorčen navodi S. E. iz Beograda.

U svakom slučaju, vreme je za kalkulator, množenja, deljenja, sabiranja, oduzimanja….

Izvor: B92, Alo

Publikovano: 16.02.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Dragoljub dana 20.09.2012.
Poresaka uprava prihoda prilikom dostavljanja rešenja za porez treba da obavesti poreske obveznike o dugovanju iz predhodne godine a ne da čekaju po osam do devet godina kada se nagomila kamata pa kada to njima odgovra
postovao ivan makarijevic dana 28.10.2014.
dvadeset godina neplacam porez i nista mi nemogu samo budale placaju porez znam ljude iz beograda koji40 godina ne placaju porez i nista