Legalizacija sa 99% popusta

Ovo umanjenje će se primenjivati za socijalno ugrožene kategorije, dok će većini ostalih građana biti odobren popust od 60%.

Legalizacija sa 99% popusta

Uskoro bi pred Skupštinom Srbije trebale da se nađu izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koje je Vlada usvojila prošle nedelje. Na osnovu ovih izmena pojednostavljena je procedura za dobijanje građevinskih dozvola, a legalizacija bespravno sagrađenih objekata biće brža i jeftinija.

Najatraktivniji je, svakako, najavljeni popust od 99 odsto. Legalizacija sa ovom olakšicom primenjivaće se na one koji su, kako pišu Večernje novosti, zidali kuće i stanove u što daljim delovima grada kako bi obezbedili krov nad glavom. Jasno je navedeno da se ove povoljnosti neće sledovati vlasnike nelegalnih objekata u ekstra i prvoj zoni, ali formulacija “što dalji delovi grada” ostavlja prostora za brojna proizvoljna tumačenja.

Dalje se navodi da će se taksa umanjena za 99 odsto, ipak, primenjivati samo za prvih 100 kvadrata, i to onima koji po članu domaćinstva imaju 25 kvadrata. Vlasnik mora dokazati kako je objekat zidan da bi porodica rešila problem stanovanja. On u tom slučaju ne može da poseduje druge nekretnine, a na adresi nelegalne kuće ili stana članovi porodice moraju da budu prijavljeni bar dve godine.

Umanjenje od 60 odsto primenjivaće se na sledećih 100 kvadrata vlasnicima koji su zidali iz nužde. Isti popust sleduje i onima koji ne ispunjavaju socijalne uslove, ali samo za prvih 100 kvadrata. Da bi ostvarili navedene olakšice, vlasnici će morati da sklope ugovor o plaćanju naknade do kraja juna sledeće godine sa nadležnom direkcijom za zemljište.

Legalizacija, bez sumnje, jeste jedan od najzahtevnijih projekata, odnosno akcija ove države. S obzirom na ekonomsko i socijalno stanje građana, ali i činjenicu da se nalazimo u predizbornoj godini (ili predizbornim mesecima), ne čude silne olakšice koje se propisuju ovim izmenama. Bez obzira na političko-propagandne interese, ovaj potez treba pozdraviti, makar zarad onih građana koji će se u narednom periodu upustiti u ovaj proces.

Ostaje pitanje šta je sa onima koji su ove takse platili na vreme. Njih niko tada nije pitao da li su se zaduživali i čega su se odrekli kako bi legalizovali svoje stanove i kuće po redovnoj ceni, bez olakšica. A u ovim izmenama, za te građane nisu predviđena obeštećenja.

Izvor: Večernje novosti

Publikovano: 17.02.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check