Lakše do građevinskih dozvola

Kako će izmene Zakona o planiranju i izgradnji uticati na investiranje u nove stanove?

Lakše do građevinskih dozvola

Da li će ovogodišnja građevinska sezona biti bolja od prethodne?

Da - ako je verovati Oliveru Duliću, ministru za životnu sredinu i prostorno planiranje. Planira se da ove i naredne godine po patronatom države samo u Beogradu bude izgrađeno oko 5000 novih stanova za prodaju. Izgradnja stambenog bloka na prostoru bivše kasarne „Stepa Stepanović“ već je počela. Novi stanovi u naselju „Dr Ivan Ribar“ trebali bi početi da se grade na leto. Završetak izgradnje ovih objekata očekuje se naredne godine, u periodu od aprila do jesenjih meseci.

Dobra vest je da će zahvaljujući ovim projektima biti uposleno 30.000 do 35.000 ljudi. Naročito kada se uzme u obzir da je upravo u građevinskoj industriji zbog recesije došlo do znatnog smanjenja radne snage tokom prethodnih godina.

Intenziviranju građevinskih aktivnosti mogle bi da pomognu i izmene Zakona o planiranju i izgradnji koje je Vlada nedavno usvojila. Po ovim izmenama, kako najavljuje ministar Dulić, procedura izdavanja građevinskih dozvola bila bi maksimalno uprošćena i znatno brža.

Takođe, čini se da će ove izmene uvesti i nekog reda na tržište nekretnina, barem kada su investitori u pitanju. Naime, građevinska dozvola će prestati da važi ukoliko u roku od pet godina ne bude izdata upotrebna dozvola za objekat. To znači da će investitor posle isteka tog roka plaćati porez na imovinu kao da je objekat završen, odnosno po višim tarifama.

"Hoćemo da izbegnemo sve one građevine koje godinama, pa i decenijama, stoje nedovršene. One predstavljaju ruglo, ali i opasnost za građane. Do sada nije bilo zakona na osnovu koga bi se taj objekat srušio ili bar bio naložen nastavak gradnje. Ovo je jedan od načina da se to prevaziđe", rekla je za “Blic”Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Na prvi pogled, sve ovo izgleda sjajno! Uvreženo je mišljenje, međutim, da je većina zakona u Srbiji u skladu sa evropskim standardima. Ono što nas od Evrope (gde je oblast građevinske industrije poprilično strogo uređena) razlikuje jeste primena tih zakona u praksi.

Izvor: Blic, Večernje novosti

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check