Stanovi „Stepa Stepanović“ – rešenje ili problem

Šta to, zapravo, država gradi na Voždovcu?

Stanovi „Stepa Stepanović“ – rešenje ili problem

Trenutno najveći građevinski projekat u Srbiji, grad u gradu, stanovi po meri prosečne porodice u Srbiji – sve su to izrazi kojima se opisuje poslovno-stambeni kompleks koji je u izgradnji pod patronatom države na prostoru bivše kasarne „4. juli“ u Beogradu. Cena od 1290 evra po kvadratu sa mogućnošću otplate na 30 godina privukla je mnoge koji traže rešenje stambenog problema.

Kako se najavljuje, oko 15000 ljudi bi do kraja sledeće godine trebali biti skućeni u jednu od 212 garsonjera, 960 jednosobnih stanova, 456 jednoiposobnih, 1285 dvosobnih stanova, 281 dvoiposobnih, 1094 trosobna, 164 troiposobna i 126 četvorosobnih stanova. U prizemlju stambenih zgrada biće poslovni prostor sa 147 lokala, a u komšiluku će biti izgrađene i dve škole, dva vrtića, dom zdravlja i tržni centar.

Ovih dana su se pojavile i trodimenzionalne grafike koje prikazuju budući idiličan prizor na Voždovcu. Ali...

Naravno, uvek postoji neko ali. Dok su se čelnici Građevinske direkcije Srbije i nadležnih ministarstava utrkivali u pohvalama, u medije su dospeli i nezadovoljni glasovi potencijalnih kupaca – onih zbog koga se država načelno i upustila u ovaj projekat. Tako „Blic“ navodi reči Igora P. koji kaže da u Direkciji niko nije mogao da mu navede tačan datum useljenja, a da država ne plaća penale ukoliko bude bilo kašnjenja u odnosu na zadate rokove.

U „Politici“ Žarko Vujičić kaže da ni posle dve godine traganja za stanom nije pronašao adekvatno rešenje. „Ponadao sam se da ću konačno za 1290 evra po kvadratu moći da dobijem stan na solidnoj lokaciji i da budem zadovoljan rasporedom prostorija. Kada sam pogledao projekat stana od 60 kvadrata, uverio sam se da je nefunkcionalan kao što su i oni kod drugih investitora u gradu. Na primer, iz dnevne sobe se ulazi u spavaću, a kuhinja nema prozor”, objašnjava Vujičić.

Na neka arhitektonska rešenja, čak su i pojedini profesionalci imali primedbe. Tako se na Internetu mogu pronaći saveti da se ni po koju cenu ne kupuju stanovi u potkrovlju zbog loše dizajniranih krovova zgrada. Možda je u pitanju profesionalna zavist, a možda i ima povoda za takve priče.

Na kraju krajeva, svaka roba nađe svog kupca, a svaki pametan potrošač se pre kupovine detaljno informiše.

Izvor: Blic, Politika, ArhitekturabezBeograda

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check