Pažljivo sa stambenim kreditima

Uslovi otplate kredita razlikuju se od banke do banke.

Pažljivo sa stambenim kreditima

Ako ispunjavate uslove za korišćenje subvencionisanog stambenog kredita, rešili ste makar jedan deo muka koje su neizbežne pri kupovini nekretnina. Ipak, pripazite kada se opredeljujete za banku preko koje ćete otplaćivati kredit! Može se desiti da previdite „sitnice“ koje bi kasnije mogle skupo da Vas koštaju!

Vlada Srbije je uredbom koja je usvojena ovih dana ostavila prostor poslovnim bankama da odrede visinu bankarske marže u definisanim okvirima. U opticaju su 23 banke koje su potpisale ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita. Tako se i kod subvencionisanih stambenih kredita mogu uočiti razlike između efektivnih kamatnih stopa koje se kreću od 0,1% do 0,4%. Iako ove stope deluju kao sića, uzmite u obzir da prilikom odobravanja visokih kredita, kakvi su stambeni, mogu da naprave znatnu nominalnu razliku, vrednu i po nekoliko hiljada evra.

S obzirom da su ove godine subvencionisani krediti nepovoljniji za korisnike u odnosu na prethodnu, poslovne banke su se potrudile da potencijalnim klijentima izađu u susret. Podnosiocima zahteva se trenutno nudi grejs period u otplati kredita, odnosno određeni rok u kojem korisnik nije obavezan da isplaćuje rate. Druga opcija koju banke nude su dodatni gotovinski krediti kako bi se pokrili „uvećani, novonastali troškovi“ prilikom dobijanja stambenog kredita. Trebalo bi imati u vidu da obe opcije, i grejs period i dodatni gotovinski kredit, korisnika koštaju. Povoljna okolnost ogleda se jedino u tome što je taj trošak rastegnut tokom dužeg perioda otplate stambenog kredita.

Na uslove odobravanja kredita bi trebalo obratiti pažnju i prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora. Obavezno u ugovor unesite klauzulu kojom se definiše da prodavac ostavlja kupcu vremena za uplatu ugovorenog iznosa do konačnog odgovora banke o tome da li je zatraženi kredit odobren ili ne. U suprotnom, prodavci bi imali puno pravo da posle određenog vremena raskinu ugovore i nekretninu prodaju drugim kupcima.

Izvor: Kamatica

Pre nego što uymete kredit pronađite savršen stan u našoj sekciji prodaja stanova Beograd.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check