Kutije i prateća oprema potrebna za selidbu

Selite se? U kutijama je spas!

Kutije i prateća oprema potrebna za selidbu

Nakrivljen auto na jednu stranu, prepun pokućstva, nameštaja, kutija sa garderobom... Zvuči li poznato? Onaj ko se selio sigurno zna o čemu je reč!

Treba sigurno spakovati sve predmete, a nemate u šta ili ne znate kako se pakuju lomljive stvari?
Takođe potrebno je napraviti spisak, te obeležiti kutije kako biste znali gde se šta nalazi.

Pri svakoj selidbi, nebitno da li je u pitanju stambena ili poslovna, potrebni su
pakovanje i materijali koji su dobro projektovani, zarad bezbednosti sadržaja unutar njih.

Pre svake vrste selidbe prvo se moramo upoznati sa nekim bitnim stavkama.
Što se tiče samog pakovanja, selidbene stvari potrebno je upakovati u različite vrste pak papira, vakum folije, u folije sa vazdušastim jastučićima, te osigurati specijalnim sunđerima i zaštitnim omotačima.

Za pakovanje lomljivih i krhkih predmeta kao što su staklo, keramika i porcelan- najbolje je koristi kutije sa 5-slojnim kartonom. Takođe unutar kutije bi bilo poželjno sipati dodatni sunđer, kako se ništa ne bi slomilo.

Na svakoj kutiji koju pakujete najbolje bi bilo napisati šta je unutra ili jednostavno zalepiti nalepnice određene boje sa informacijama o sadržini same kutije...
Različite boje nalepnica omogućavaju da u Vašem novom prostoru nameštaj i kutije budu lako i brzo raspoređene u odgovarajuću prostoriju.

Dimenzije kutija zavise od sadržaja, te postoje dimenzije za garderobu: mm x 500 mm x 1600 mm, kutija za čaše sa pregradama dimenzija 500 mm x 500 mm x 800 mm, kutije selidbu manjih kućnih ljubimaca i kutije za slike su različitih dimenzija.

Koriste se PVC folija – streč folija koja je štiti selidbene stvari od spoljnih uticaja kao što su vlaga ili prašina, a pogodna je za transport na dužim relacijama jer drži zategnutost, čak i na klizavim stvarima.

Puc-puc folija (manja i veća) koja je idealna za zaštitu ramova, ogledala ili slika
standardni sunđeri različitih veličina koji su idealni za zaštitu osetljivih stvari i sprečavanje pojave ogrebotina na poliranim površinama. Najbolji je kod odvajanja posuđa i ostalih lomljivih stvari prilikom transporta ili skladištenja.

Mleveni sunđeri ili pahulje- preporučuje se za ispunjavanje šupljina u kutijama. Pahulje su od neprocenjivog značaja pogotovo ako se radi o međunarodnoj selidbi i transportu lakolomljivih selidbenih stvari na dužim relacijama.

Pak papir je pogodan za zaštitu osetljivijih stvari. Najviše se koristi za pakovanje kuhinjskih stvar

Kese za pakovanje stvari zapremine do 120 l - džakovi: Pogodne su za pakovanje lakih stvari, a služe i kao zaštita od vode, vlage i prašine.

Vakum kese za odlaganje sezonskih stvari koje su izuzetno praktične, jer ne zauzimaju dosta prostora, a pri tom stvari koje su spakovane zadržavaju isti oblik i ne gužvaju se. Možete ih koristiti više puta, one štite od prljavštine vlage.

Ukoliko se odlučite na novi korak u životu i imate nameru da se selite, potrebno je proći kroz sve ove korake, kako biste sigurno i efikasno preselili stvari u nov prostor.
Kako bi sve proteklo u najboljem redu, bez komplikacija i problema, najbolje bi bilo posavetovati se sa stručnjacima, koji bi Vam pomogli kako pri premeštaju samih stvari, tako i pri sigurnom pakovanju.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check