Montaža i demontaža nameštaja, materijali za pakovanje...Ipak ste se odlučili za samostalnu selidbu?

Obezbediti materijale za pakovanje, demontaža i montaža nameštaja...Samostalno preseljenje i dalje zvuči kao lak posao?

Montaža i demontaža nameštaja, materijali za pakovanje...Ipak ste se odlučili za samostalnu selidbu?

Samostalna selidba, ma kako zvučala pojedincima, nije nimalo laka.
Ukoliko ste se ipak odlučili na to, utvrdite tačan datum selidbe. U skladu sa tačnom vremenskom odrednicom, usklađujte planove i dogovore.

Za decu je selidba verovatno najstresnija, zato im pokušajte olakšati prilagođavanje novoj sredini. Na vreme razgovarajte sa njima o razlozima preseljenja.

Razgovarajte sa gazdom stana u koji se selite o stvarim i predmetima (nameštaju) koji ne možete preseliti ili transportovati.
Na vreme se konsultujte sa poslodavcem u vezi sa selidbom, da biste dobili slobodne dane.
Isto tako, razgovarajte sa prijateljima i rodbinom oko eventualne pomoći, da znaju da planiraju unapred.

Kod pakovanja, koja je esencijalni deo selidbe, pripazite na to da na dno kutija stavite teške stvari, ali nemojte dodatno opterećivati teretom, zato morate imati dovoljno kutija i pratećeg materijala. Kada ih napunite, proverite koliko su teške kutije, da znate kako ćete ih nositi. Dno dodatno osigurajte lepljivim trakama. Označite kutije kako biste znali šta je u njima.
One sa lomljivim stvarima kao što su ogledala, stakleni predmeti, slike...posebno označite.
Pripazite i sa pakovanjem lako zapaljivih stvari (lakovi, boje,sprejevi i sl.) i posebno ih označite.

Veličine i dimenzije kutija: 44 x 33 x 44 cm (za knjige, CD-ove i druge slične stvari težine do 25 kg), 60 x 50 x 130 cm (za odeću koja se ne bi trebala gužvati i sl.), 70 x 33 x 44 (za laganije stvari).
Pripazite: na kutijama su vrlo važni držači sa strane (neke kartonske kutije moguće je nositi, ne samo u rukama, nego i preko ramena).

Knjige poslažite u kutije, a preostali prostor i šupljine u kutiji ispunite nekakvim materijalom (stare novine, krpe) kako se ne bi dogodila oštećenja knjiga.
Dušeke i posteljinu trebali biste posebno umotati kako se ne bi uprljali ili na koji drugi način oštetili.

Tanjire u kutije slažite uspravno i svaki posebno obložite papirima ili tkaninama, a između tanjira stavite karton.
Neke stvari ne morate pakovati u kutije. Odeću, tekstil, jastuke i ćebad možete pakovati u kese. Ovako ćete uštedeti na kutijama, a kese Vam mogu poslužiti kao zaštita između predmeta u automobilu.

Na vreme se pobrinite za transport robe jer jedan auto sigurno neće biti dovoljan. Transportni prostor vozila prekrijte zaštitnom folijom ili papirom.

Svaka selidba je dobra prilika da se rešite stvari koje vremenom skupljate, a ničemu ne služe. Proverite podrum, potkrovlje i tavan i na vreme se rešite nepotrebnih stvari. One stvari koje nisu za otpad, poklonite prijateljima, komšijama ili putem oglasa.

Delove Vašeg stereo uređaja složite pojedinačno, a ne u komadu. Električne uređaje je dobro upakovati u originalne kutije.
Ako se bojite da bi se u kartonima i kutijama mogla pojaviti vlaga upotrebite plastičnu foliju. U posebnoj kutiji stavite važna dokumenta.
Bitna je i montaza i demontaza namestaja
Ona mora proteći polako, oprezno i bez nervoze, kako ne biste oštetili ni jedan deo nameštaja.

Samostalna selidba zahteva mnogo posla i truda. Ukoliko ste u mogućnosti, svakako je bolje unajmiti porfesionalnu pomoć.

U suprotnom zasucite rukave i krenite na vreme! Srećno!

Publikovano: 14.06.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check