Nakon selidbe i raspakivanja, krečenje stana je sledeće na spisku.

Selidba je gotova i odlučili ste se da date svoj pečat novom domu. Plava smiruje, žuta proizvodi optimizam...Svaka boja utiče na neko osećanje. Koja je idealna za koji prostor?

Nakon selidbe i raspakivanja, krečenje stana je sledeće na spisku.

Opšte je poznato da svaka boja utiče na neki aspekt psihologije ličnosti, a naročito na raspoloženje. Da biste bili sigurni da ste izabrali pravu boju za Vašu dnevnu sobu ili kupatilo, isčitajte ovaj tekst i saznajte.

Cela frka oko selidbe je gotova, spakovali ste se, preselili i raspakovali i sada želite da dekorišete nov dom?

Nakon raspoređivanja nameštaja, pravilnog osvetljenja, kući želite da priuštite krečenje. Sam život će bii mnogo prijatniji ukoliko izaberete boju zidova koja će delovati na Vas i ukućane prijatno i opuštajuće.

Izbor boje je vrlo važan i utiče na raspoloženje, izgled sobe i daje joj prostranost odnosno sužava je. Dakle boja vizuelno povećava odnosno smanjuje prostor i zato morate da znate koja kako utiče na samu sobu.
Tople boje se čine bližim, a hladnije udaljuju prostor.
Znači ako imate manju sobu, okrečite je u svetlije nijanse kako bi se prostor povećao.

Sam ambijent najviše zavisi upravo od izabrane boje. Iz tog razloga izbor boja za zidove treba da bude veoma dobro osmišljen.

Sagledajte veličinu sobe i odlučite da li je želite učiniti vizuelno većom.
Boja za zidove treba da odgovara bojama nameštaja. Odlučite želite li pratiti neki od stilova pri uređenju enterijera, ili želite uvesti neku temu ili motiv u svoj dom.

Uz pomoć boja možete promeniti proporciju svoje sobe. Ako je plafon nizak, obojite ga u belo, ili ga obojite u sveliju nijansu boje zidova. Ukoliko je soba visoka, plafon može biti tamne, zagasite boje. Za uske i dugačke sobe, zidovi treba da su obojeni tamnijim bojama, a dugački zidovi svetlijim. Ukoliko vaša soba ima velik broj vrata i prozora, da biste postigli harmoniju obojite stolariju u boju zidova na kojima se ona nalazi, to će ujedno i povećati prostor.

U tople boje spadaju crvena, narandžasta i žuta i nijasne one zelene boje koje imaju više žutog pigmenta. Intenzivni tonovi toplih boja odgovarajuće su za dečije sobe, dok u dnevnom boravku mogu biti dobar izbor za akcentovanje jednog zida. U prostorije bez prirodnog osvetljenja svetle nijanse toplih boja unose svetlost.

Hladne boje su plava, ljubičasta i zelena sa plavim pigmentom. One najbolje odgovaraju spavaćim sobama, jer su umirujuće. Ove boje su odlične za vizuelno povećavanje prostora.

Bojom možemo dočarati posebnu atmosferu, te njome istaknuti ili prikriti stvarnu veličinu prostorije.

Žuta boja - najtoplija boja, predstavlja kreativnost i označava vedrinu i svetlost. Svetliji tonovi odaju utisak modernog, a tamniji starog.

Zelena boja - umiruje i oživljava. Boja koja je zadužena za stvaranje mirnog ambijenta.

Plava boja - znači mudrost, smiruje i pospešuje koncentraciju.

Narandžasta boja - inspiriše i stvara izluziju toplote. Pogodna za enterijere gde želite da unesete optimizam.

Ljubičasta boja - je boja inteligencije i osećaja.

Crvena boja - boja strasti. U prostor će uneti osećaj topline, a u kombinaciji sa belom delovaće vedrije.

Bela- predstavlja čistoću i mir, vizuelno uvećava prostor, ali može delovati sterilno i hladno.

Boje koje bi trebale da dominiraju u dečijoj sobi su plava, roze i ljubičaste nijanse.
Što se tiče kuhinje, tu budite na oprezu, narandžasta je primerena za kuhinju i daje ugodan osećaj, ali i pobuđuje apetit. Žuta, smeđa i svetlo zelena su boje primerene za kuhinju.
Plava je idealna za spavaću sobu, jer smiruje, a za kupatilo se preporučuju zelena, plava, lila i tirkizne varijante, koje daju svežinu.

Eksperimentišite i igrajte se. Ono kako ćete okrečiti sobu, na kraju krajeva, ostaje na Vama, ovde su dati trikovi i saveti pomoću kojih ćete znati kako koja boja utiče na Vas. Konačan rezultat sami birate.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check