Selidba sa tinejdžerom-od Vas zavisi da li će proteći lakše ili teže!

Selidba sa tinejdžerom je svakako mnogo teža. Adolescentsko doba je mnogo težak udarac pri svakom odrastanju i svaka promena utiče na psihu deteta. Pomozite Vašem tinejdžeru da kroz selidbu ipak izvuče pozitivno iskustvo!

Selidba sa tinejdžerom-od Vas zavisi da li će proteći lakše ili teže!

Adolescentsko doba je najosetljiviji period svakog odrastanja.
Prolazi se kroz fizičku i psihičku promenu i naglo se sve menja.
I kako se dete menja i Vi se menjate sa njim.
Kroz koji god problem i težak period da prolazi, Vi morate biti tu za njega ili nju, morate ih saslušati i pravilno savetovati!

Ukoliko imate tinejdžera i selite se sa njim, morate da znate neke stvari pre, tokom i nakon selidbe.

Prvo im dajte do znanja da razumete kako se osećaju. Ako govorite iskreno i otvoreno o svojim osećanjima, pomoći ćete im da shvate da je seljenje deo života i da može biti i pozitivno iskustvo.

Saslušajte ih. Odgovorite na sva njihova pitanja i pokušajte da ih smirite. Vaš tinejdžer će verovatno biti ljut zbog promene na koju ga spremate.
Biće im lakše ako im date do znanja da razumete njihov strah i ljutnju i da ste na njihovoj strani.

Postarajte se da ostane u kontaktu sa prijateljima.
Danas pomoću tehnologije, društvenih mreža i veb kamera, komunikacija je olakšana i ohrabrujte ga da se javlja i čuje sa prijateljima što češće.

Organizujte zabavu za odlazak za najbolje prijatelje Vašeg deteta.
Fotografišite ih i zajedno napravite album sa tim fotografijama.
Ovo će detetu skrenuti pažnju sa same selidbe, a uspomena će mu svakako ostati.

Zajedno se pakujte i dajte mu vremena koliko god mu bude potrebno. Ovakve stvari ne valja požurivati. A kada se uselite zajedno poradite na stilu sobe, bojama zidova, kačenju slika i lepljenju postera.

Uključite ih u planiranje selidbe. Zajedno tražite novu kuću ili stan, škole i ostale institucije koje su u skladu sa interesovanjima Vašeg deteta.

Ukoliko dete ima poseban talenat za glumu ili slikanje, potražite kolonije ili klubove u kojima može da glumi ili peva. Ili školu za jezik i druge organizacije namenjene za različite hobije.

Dozvolite mu da malo istražuje grad pre same selidbe. Ovako će upoznati novo okruženje, videti gde se nalaze kafići, prodavnice i tržni centri.

Ukoliko je moguće organizujte selidbu u vreme letnjeg raspusta.
Tako da dete može da krene u školu od početka i da ima vremena da upozna nove pijatelje pre škole.Takođe ukoliko je moguće upoznajte dete sa direktorom i novim razrednim starešinom pre početka školske godine.
Ovako ćete dobiti potrebne korisne savete o školi, deci,tom mestu i potrebnoj literaturi za narednu školsku godinu.

Ukoliko budete radili kao tim i brinuli o osećanjima Vašeg tinejdžera, lakše ćete prebroditi probleme i selidba će biti iskustvo iz kog se uči, a ne stres i glavobolja!

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check