Selidba kućnih ljubimca i dobra priprema!

Kada se odlučite na selidbu, nemojte da zaboravite da ona mora proteći sa minimum problema i stresa. Naročito ako selite i kućne ljubimce. Životinje su osetljive i zahtevaju brigu, a upoznavanje sa načinima i mogućnostima selidbe kućnih ljubimaca je najbolji korak!

Selidba kućnih ljubimca i dobra priprema!

Kako se pripremate za selidbu, trebali biste da isplanitare i selidbu Vašeg kućnog ljibimca. Postoje mnoge stvari pomoću kojih će preseljenje biti manje stresno za ljubimca.

Kada ste doneli odluku o selidbi u nov dom, moraćete malo istraživati.
Neki lokaliteti i zgrade imaju stroga pravila o držanju i šetnju kućnih ljubimaca.
Možda će Vam biti potrebne neke posebne dozvole i dokumenta.
Ne zaboravite da pre dana selidbe odvedete ljubimca kod veterinara.
Životinja bi trebala da ima pregled pre preseljenja. Takođe tražite od veterinara preporuke za budući grad u koji se selite i evidenciju bolesti i lečenja Vašeg ljubimca kod tog veterinara.

Za lokalne selidbe najbolje je prevoziti ljubimce sa Vama u kolima.
Obratite pažnju na sigurnost ljubimca. U toku pakovanja ga držite u praznoj sobi ili napolju. Dajte mu igračke kako bi bio okupiran sa nečim kako Vam ne bi smetao.

Mnogi psi i mačke teško podnose selidbe. Nekima bude loše u toku vožnje.
Da biste izbegli neprijatne sitacije, provozajte ljubimca ukoliko se nikada nije vozio i tako ćete videti kako se ljubimac ponaša.
Posavetujte se sa veterinarom oko lekova u slučaju mučnine.

Ukoliko je put duži, moraćete praviti česte pauze i puštati ljubimca napolje. Manje životinje poput ptica i zamoraca je lakše prevoziti.
Najlakši način da budu mirni tokom vožnje jeste da prekrijete kavez nekakvom tkaninom.

Ukoliko selite ribice, idite do pet šopa i tražite specijalne akvarijume namenjene za bezbedan transport. Tamo možete i čuti sugestije kako je najbolje preseliti ribice.

Ukoliko ljubimca selite automobilom, biće Vam potrebno nekoliko stvari na sam dan selidbe.
Nabavite staro čebe ili prostirku kojim ćete zaštititi sedišta automobila.
Takođe ostavite omiljenu igraču u kolima. Dve plastične posude u kojoj će biti voda i hrana i naravno ne zaboravite na lekove koji Vam moraju biti pri ruci.
U slučaju da Vaš ljubimac nema mučninu u toku vožnje, ipak držite kod sebe sunđer, peškire i plastične kese. Nikad se ne zna.
Ljubimce nemojte da hranite najmanje dva sata pre puta.

Ukoliko selidba kucnih ljubimaca podrazumeva dugačku destinaciju i drugi vid transporta, o tome se morate dobro i temeljno raspitati.

Neki vozovi, autobusi i avioni ne dozvoljavaju transport kućnih ljubimaca, te to morate znati ranije.
Informišite se i o tome u čemu će biti transportovani, kakvi su kavezi i šta Vam je sve od dokumentacije potrebno za preseljenje ljubimca u drugu državu.

Iskustvo koje ljubimac doživi tokom selidbe može ostaviti duže posledice. Od Vas zavisi kakvo će ono biti.
Ne zaboravite da su životinje osetjive i da im je potrebna posebna briga.
Takođe potrebno je mnogo truda oko informisanja kako najbolje transportovati mačku, psa ili pticu. Dobro i temeljno se pripremite, da selidba protekne što lakše po Vas i Vašeg ljubimca.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check