Posle selidbe sledi krečenje novog doma? Saznajte kako boje utiču na raspoloženje!

Celokupan proces selidbe je gotov i sada ste se odlučili na krečenje prostorija u novom domu? Da li ste znali da plava umiruje, a žuta vraća energiju?Saznajte kako da okrečite kuhinju, dnevnu sobu ili kupatilo!

Posle selidbe sledi krečenje novog doma? Saznajte kako boje utiču na raspoloženje!

Ceo proces selidbe je gotov? Svaka čast na izdržanom stresu i na konačnom preseljenju. Kada ste se konačno preselili, odpakovali i skućili rešili ste da promenite prostor?

Iako je mnogo bolje da ste se na ovo odlučili pre selidbe, šta je tu je.
Mnogo je lakše nameštati sobe, razmišljati o rasporedu nameštaja i o bojama zidova i stilu kada je prostor prazan. Ali selidba je već gotova, pa morate i ovako.

Krečenje zidova i boje koje odaberete će svakako uticati na raspoloženje i ambijent same prostorije. I dok mnogi ne troše mnogo vremena na razmišljanje o bojama, one ipak utiču na našu svakodnevnicu.
Boja sobe utiče kako na raspoloženje tako i na misli.
A kakve su nam misli, takav nam je i život.

Zato se boja zidova mora pažljivo izabarti! Nemojte da brinete o trendovima.
Oni prolaze i dolaze. Trik je spojiti boje koje volite u kompaktnu i prijatnu kombinaciju. Izbor kombinacija je težak zadatak, naročito za početnike.
Boja ima moć da vizuelno menja veličinu, oblik i dubinu prostorije.

Biranje boja nije teško ako se dobro informišete. Pa da počnemo:
Prilikom izbora boja pazite da svaka boja ima psihološku vrednost. Razmislite o tome šta koja boja izaziva u Vama.
Glavna boja u sobi ima najviše uticaja na raspoloženje. Boje Vas mogu smiriti, ali mogu izazvati i depresiju ili bes. Zato da biste postigli harmoniju u sobi, pažljivo birajte boje.

Krečenje je najjeftiniji način da osvežite prostor i date svoj pečat. Možete kupiti gotove boje ili ih možete sami mešati i napraviti odgovarajuću. Ne zaboravite da boja možda neće biti ista na zidu, pa izaberite jedan deo zida i na njemu testirajte boje. I sačekajte da se farba osuši da budete sigurni da želite tu boju.

Tri su glavna načina kako boje utiču na ličnost: aktivno, pasivno i neutralno. Tako ih i kombinujte prilikom bojenja soba.

Crvena je dobra boja za dnevne sobe i prostorije gde se okupljaju ljudi. Ona stvara snaćan prvi utisak i približava. Nije dobra za spavaću sobu, jer je previše stimulativna i iritantna za prostor u kome se spava.

Žuta je savršena za kuhinju i kupatilo, a male prostore čini širim. Ova boja stvara nervozu kod ljudi, te nemojte da Vam bude dominantna.

Plava boja umiruje. I zato je pogodna za spavaće sobe. Ali tamno plava može da bude depresivna, te imajte ovo na umu kada budete mešali i birali nijanse.

Zelena odmara oči. U kombinaciji sa plavom ili žutom može biti pogodna za bilo koju prostoriju u kući.

Tamno ljubičasta se povezuje sa luksuzom. Ako se koristi kao sekundarna boja, produbljuje prostor. Svetle nijanse umiruju kao i plava, ali mogu ostaviti utisak hladnoće.

Narandžasta je enegrična boja. Zato je nemojte koristiti u spavaćoj sobi. jer povećava ativnost, a Vama je u toj prostoriji potreban odmor.

Crna boja je dobra kao dekorativni deo, nikako ne za ceo zid ili celu sobu. Depresivna je i mračna.

Ovo su neki saveti koji Vam mogu pomoći pri odabiru boje za Vaš stanbeni prostor. Vi sami odlučite, ali pratite ove savete, da biste znali koje raspoloženje prenosite na zidove.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check