Kako najbolje iskoristiti nov prostor i napraviti najbolji raspored nameštaja nakon selidbe?

Kada se završi selidba, pakao još nije gotov. Sada na red dolazi planiranje i pravljenje rasporeda u novom prostoru, raspoređivanje nameštaja i ostalih pratećih elemenata.

Kako najbolje iskoristiti nov prostor i napraviti najbolji raspored nameštaja nakon selidbe?

Kada se selite u nov dom, možda će Vam trebati vremena da se naviknete na nov prostor i da namestite sobe po Vašim potrebama, da budu i udobne i funkcionalne.

Budite spremni na promenu rasporeda i na odstranjivanje viška nameštaja i kupovinu novih elemenata kada se glavni deo selidbe završi i kada krenete u montiranje novog prostora.

Očistite prostor i ako je moguće sve skolinite iz sobe pre planiranja. Nameštajte sobu po sobu. Lakše je razmišljati o rasporedu nameštaja kada je prostor prazan, te sve kutije i ostale stvari skolnite u drugu prostoriju.

Prazan prostor će Vam dati ideju kako šta namestiti.
Naravno pre toga morate znati koji nameštaj ćete staviti u koju sobu!

Donesite odluku kako ćete iskoristiti prostor. Važno je na vreme isplanirati gde ćete šta staviti i kako. Zapamtite da soba treba da bude kompaktno i funkcionalno nameštena, a da u isto vreme bude ugodna za boravak u njoj.

Na primer ukoliko sređujete dnevnu sobu, razmislite da li će se prostor koristiti za okupljanje porodice i gostiju i kakav bi nameštaj tu trebao da dođe.

Ukoliko soba ima dve svrhe, na primer dnevna soba gde će dolaziti gosti, a u isto vreme tu će se nalaziti i trpezarijski sto, razmislite o rasporedu nameštaja.
Sto stavite sa strane, u ugao sobe kako ne bi smetao kauču, foteljama, policama i televizoru. A pri tom treba da bude slobodnog prostora za cirkulisanje kroz sobu bez blokada od nameštaja.

Pogledajte šta Vam je centralno u sobi. Da li je to prozor, vrata ili element gde stoji televizor i na osnovu toga organizujte ostatak nameštaja i njihov položaj.

Ukoliko imate vremena, izmerite sobe i stavite na papir kako biste uklopili nameštaj. Ovako ćete lakše napraviti raspored, nego da premeštate delove nameštaja satima dok ne nađete odgovarajući položaj.

Izbalansirajte težak nameštaj sa ostalim velikim objektima ili više malih predmeta. Nemojte sav nameštaj da stavljate uza zid.
Iskoristite sredinu prostorije da stvorite dubinu i funkcionalno mesto, kao što je deo za druženje ili posao.

Imajte na umu i visinu nameštaja. Ukoliko imate nizak deo nameštaja, stvorite iluziju da je to visoko dodavajući sliku ili poster na zid iznad. Ovako će cela soba izgledati više.

Iskoristite boje. O tome je već bilo reči. Boje mogu da ožive ili umrtve prostor, da ga prošire, smanje ili uvećaju. Korišćenjem zavesa, jastuka i dekorativnih elemenata možete osvežiti prostor i učiniti ga zanimljivim.
Ukoliko je ceo nameštaj jedne boje, pokušajte da ubacite dekorativne elemente kontrasnih boja. Tako neće biti monotono.

Pre nameštanja slika, ogledala i fotografija prvo napravite razmeštaj svog nameštaja. Tek kada smislite konačan raspored, pređite na dekorativne delove.
Prvo namestite velike i glomazne delove poput ormana, komoda, kreveta i kaučeva, pa tek onda dodajte stolove za kafu, police, stolice i slično.

Posle selidbe sledi nameštanje kuće, a to zahteva mnogo vremena, živaca i kreativnosti. Iskoristite prostor maksimalno. Prvo se pozabavite nameštajem, elementima i velikim predmetima, pa posle ubacujte slike, ramove, police, jastuke i sve ostalo što dodajte finalni deo Vaše ličnosti u novom prostoru.

Publikovano: 28.07.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check